Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Oceń ten przepis!

4/5 4 326 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 326 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zawartość puszek wraz z wodą wlej do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory).
  2. Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu.
  3. Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej,
  4. Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut.
  5. Następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę i dalej smaż do miękkości warzywek.
  6. Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami.
  8. Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy.
  9. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i magii. Zupę posyp zielona pietruszką i podawaj z pieczywem.

Opis przepisu:

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to znakomity pomysł na rozgrzewające danie – idealne na jesienne i zimowe dni. Jest pożywna, bogata w warzywa, a przy tym dostarcza niezwykłych wrażeń smakowych. Zawartość fasoli i kukurydzy powoduje, że w przeciwieństwie do wielu innych zup, bardzo skutecznie gasi uczucie głodu. Jeśli szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych domowych posiłków, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przygotowanie posiłku zajmie Ci mniej niż godzinę. Zacznij od przelania całej zawartości puszek z fasolą, kukurydzą oraz pomidorami do garnka. Dolej 3 litra wody i Bulion warzywny WINIARY. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Całości dopełnią Ziarenka smaku WINIARY. Podczas gdy wywar będzie się gotował na małym ogniu, możesz podsmażyć mięso mielone na patelni, dodając do niego opakowanie przyprawy meksykańskiej, posiekaną cebulę i paprykę. Na koniec dodaj zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszaj wszystko i przełóż do garnka z gotującą się zupą.

Odpowiednią gęstość oraz głęboki smak zupa zyska dzięki zasmażce przygotowanej na patelni po mięsie. Wystarczy, że wlejesz na nią szklankę wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 3 ząbkami czosnku. Po zagotowaniu przelej ją do zupy. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem według własnego uznania oraz posypać natką pietruszki.

Zupa meksykańska to doskonała propozycja na codzienny obiad. Twoja rodzina doceni ją zwłaszcza po dniu spędzonym aktywnie na świeżym powietrzu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Lukasz
    Świetny przepis !! To chyba najlepsza zupa meksykańska
  • Aśka P-a
    Dla mnie nieco za pikantna .Nie dałam juz wiecej soli, pieprzu, Maggi i ziaren smaku, starczył sam bulion. Polecam uważnie dozować paprykę i przyprawę meksykańską. Poza tym zupka smaczna :)
  • Kasia
    Fajnie wygląda ale dostępność Winiary w sklepach jest kiepska. Szukam tej przyprawy póki co bezskutecznie.
  • Johan
    Dziś znów robię zupę meksykańską i chociaż to druga połowa sierpnia, rodzinka wymogła ją na mnie :) Z doświadczenia: nie dodaję aż tak wiele produktów słonych jak w przepisie tzn. Sól, bulion z kostki, ziarenka smaku i magi. Dodaję je ale w mniejszych ilościach. Bazylia, ziele angielskie, liść laurowy i zioła prowansalskie wzajemnie się niwelują w smaku. Kiedy dochodzi do tego słodka papryka i przyprawa meksykańska mamy już całkowite stłumienie smaku. Równie dobrze możemy dodać cynamon i gałkę muszkatałową, żeby było bardziej na bogato ;) Ale oczywiście o gustach nie dyskutujemy i każdy gotuje według własnego uznania. W każdym bądź razie, baza podana w przepisie jest bardzo dobra i można z niej wyprowadzać własne upodobania :) Tak czy inaczej: Polecam!
  • Maria
    Zupa smaczna ,poza jednym dla mnie jest za ostra dałabym mniej pieprzu i ostrej papryki
  • ola
    pychota :)
  • janeczka
    Winiary najlepsze przyprawy iprzepisy tylko je uzywam
  • Misiówka
    do listy zakupów proponuję dodać papryczkę. Dla mnie zbędne okazały się ziarenka smaku i MAGGI. Osobiście lubię pikantne także dodałam trochę chili:) Ale zupa, sam przepis jest tak kozacka, że brakuje mi słów, a zadowolenie i wdzięczność mojego mężczyzny bezcenne :) Gotujcie!

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?