Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Meksyk to kolorowe i bardzo aromatyczne dania. Kuchnia meksykańska obfituje w potrawy zawierające takie składniki jak papryczka chili czy limonka. To one nadają wyrazistego smaku. Jedną z takich potraw jest pyszna i rozgrzewająca zupa, w której ląduje papryczka i sok limonki, a do tego pomidory, kukurydza, czerwona fasolka i mięso wołowe. Zupa jest pikantna, ale pikantna w taki sposób, że można zjeść ją ze smakiem. Z papryczkami nie należy przesadzać, inaczej ostrość zdominuje potrawę. Meksykańską zupę gotuję na bulionie wołowym WINIARY, co dodatkowo wzmacnia smak. Bulion jest wyrazisty, aromatyczny i esencjonalny.
Przygotowanie
29 min
Krok 1
5 min
Przygotuj bulion wołowy Winiary – rozpuść 3 łyżki bulionu w 1 l wrzącej wody. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
15 min
W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Przesuń na bok garnka i dodaj mięso mielone, smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.
Krok 3
1 min
Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
6 min
Dodaj pomidory z puszki, czerwoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 5 minut.
Krok 5
1 min
Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Krok 6
1 min
Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Krok 1
z
6
Przygotuj bulion wołowy Winiary – rozpuść 3 łyżki bulionu w 1 l wrzącej wody. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
z
6
W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Przesuń na bok garnka i dodaj mięso mielone, smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.
Krok 3
z
6
Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
z
6
Dodaj pomidory z puszki, czerwoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 5 minut.
Krok 5
z
6
Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Krok 6
z
6
Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0