Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

(0)
29min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
400  g
Mięso mielone wołowe
1  puszka
Pomidory z puszki, bez skórki
200  g
Czerwona fasola
400  g
Ugotowana kukurydza w kolbach
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1 
Papryczka chili
1  łyżeczka
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Kumin
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Pieprz i sól
trochę
Natka pietruszki lub kolendry do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
31.52 g
Węglowodany
35.6 g
Tłuszcze
11.68 g
Wartość energetyczna
353.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Meksyk to kolorowe i bardzo aromatyczne dania. Kuchnia meksykańska obfituje w potrawy zawierające takie składniki jak papryczka chili czy limonka. To one nadają wyrazistego smaku. Jedną z takich potraw jest pyszna i rozgrzewająca zupa, w której ląduje papryczka i sok limonki, a do tego pomidory, kukurydza, czerwona fasolka i mięso wołowe. Zupa jest pikantna, ale pikantna w taki sposób, że można zjeść ją ze smakiem. Z papryczkami nie należy przesadzać, inaczej ostrość zdominuje potrawę. Meksykańską zupę gotuję na bulionie wołowym WINIARY, co dodatkowo wzmacnia smak. Bulion jest wyrazisty, aromatyczny i esencjonalny.

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj bulion wołowy Winiary – rozpuść 1 kostkę bulionu w 1l wrzącej wody. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
  • Krok 2

    15 min
    W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Przesuń na bok garnka i dodaj mięso mielone, smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.
  • Krok 3

    1 min
    Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    6 min
    Dodaj pomidory z puszki, czerwoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 5 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  • Krok 6

    1 min
    Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 1 z 6

Przygotuj bulion wołowy Winiary – rozpuść 1 kostkę bulionu w 1l wrzącej wody. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 2 z 6

W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Przesuń na bok garnka i dodaj mięso mielone, smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 3 z 6

Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Dodaj pomidory z puszki, czerwoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 5 minut.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni
  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy
  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu