Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

0
29min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
400  g
Mięso mielone wołowe
1  puszka
Pomidory z puszki, bez skórki
200  g
Fasola czerwona
400  g
Ugotowana kukurydza w kolbach
1 
Cebula
3  ząbków
1 
Papryczka chili
1  łyżeczka
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Kumin
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól i pieprz
trochę
Natka pietruszki lub kolendry do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.61 g
Węglowodany
26.74 g
Tłuszcze
11.4 g
Wartość energetyczna
304.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
5 min
Przygotuj bulion wołowy Winiary – rozpuść 1 kostkę bulionu w 1l wrzącej wody. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
15 min
W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Przesuń na bok garnka i dodaj mięso mielone, smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.
Krok 3
1 min
Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
6 min
Dodaj pomidory z puszki, czerwoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 5 minut.
Krok 5
1 min
Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Krok 6
1 min
Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 1 z 6

Przygotuj bulion wołowy Winiary – rozpuść 1 kostkę bulionu w 1l wrzącej wody. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 2 z 6

W szerokim garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Przesuń na bok garnka i dodaj mięso mielone, smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 3 z 6

Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Dodaj pomidory z puszki, czerwoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 5 minut.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Meksyk to kolorowe i bardzo aromatyczne dania. Kuchnia meksykańska obfituje w potrawy zawierające takie składniki jak papryczka chili czy limonka. To one nadają wyrazistego smaku. Jedną z takich potraw jest pyszna i rozgrzewająca zupa, w której ląduje papryczka i sok limonki, a do tego pomidory, kukurydza, czerwona fasolka i mięso wołowe. Zupa jest pikantna, ale pikantna w taki sposób, że można zjeść ją ze smakiem. Z papryczkami nie należy przesadzać, inaczej ostrość zdominuje potrawę. Meksykańską zupę gotuję na bulionie wołowym Winiary, co dodatkowo wzmacnia smak. Bulion jest wyrazisty, aromatyczny i esencjonalny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika