Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

(4)
2 godz 58 min
Trudny
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydła + udka lub piersi
3 
Marchewka
2 
Korzeń pietruszki
0.5 
Korzeń średniej wielkości selera
1 
Por średni
2  gałązek
Lubczyk
1 
Cebula
5 
Listek laurowy
3 
Ziarno pieprzu
4  l
Woda
250  ml
krew gęsi albo kaczej, może być mrożona
100  g
Mieszanka suszonych owoców – śliwki, morele
0.5  szklanka
Mrożone wiśnie, bez pestek
3  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Mąka pszenna
1  łyżka
Ocet winny
0.5  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  opakowanie
Makaron
1  gałązka
Świeży rozmaryn
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.78 g
Węglowodany
93.99 g
Tłuszcze
31.65 g
Wartość energetyczna
768.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czernina, czarnina, czarna polewka pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych polskich zup. Zupa, która do dziś budzi wiele kontrowersji. A to ze względu na główny składnik, z którego jest przyrządzana. To esencjonalny rosół i krew kaczki, kury lub królika. Dla wielu jest nie do przełknięcia. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają, począwszy od kaszanki a na krwistych stekach kończąc. Zatem czernina, kontrowersyjna, a czy smaczna?

Czernina jest niepowtarzalna. Swój charakterystyczny słodko-kwaśny smak zupa zawdzięcza dodatkom w postaci cukru i octu – dolewanego do zupy, aby uniknąć krzepnięcia krwi. Oprócz bazowych składników smak czerninie nadają także dodatki, które są zależne od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski i indywidualnych upodobań. Tradycyjne receptury mogą zawierać: miód, syropy ze śliwek lub z gruszek, suszone owoce. W dzisiejszym przepisie smak zupy wzbogacają suszone śliwki i morele oraz wiśnie. Zupa doprawiona jest majerankiem i rozmarynem, które w połączeniu ze słodko-kwaśnym kontrastem tworzą idealny smak. Staropolski specjał podaję makaronem.

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy z dodatkiem owoców – nie tylko na słodko!
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Wigilijna zupa z suszu
Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami
Krem z dyni z pieczoną gruszką

Przygotowanie

178 min
  • Krok 1

    3 min
    Krew (mrożoną) – dzień wcześniej wyjmij z zamrażarki i zostaw w lodówce żeby powoli się rozpuściła.
  • Krok 2

    6 min
    Przygotuj włoszczyznę – warzywa obierz i umyj. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i opal nad palnikiem.
  • Krok 3

    3 min
    Do garnka z zimną wodą włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.
  • Krok 4

    20 min
    Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbierz je przy pomocy małego sitka.
  • Krok 5

    3 min
    Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć przygotowaną włoszczyznę oraz przypaloną cebulę.
  • Krok 6

    3 min
    Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
  • Krok 7

    60 min
    To wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  • Krok 8

    3 min
    Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
  • Krok 9

    50 min
    Owoce wrzuć do małego rondelka, zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie gotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do rosołu.
  • Krok 10

    8 min
    Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i rozmieszaj bardzo dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek.
  • Krok 11

    8 min
    W garnku zagotuj ponownie rosół. Do rosołu wlej cienkim strumieniem mieszaninę z krwi, octu i mąki, cały czas mieszając.
  • Krok 12

    8 min
    Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Czerninę zagotuj i zestaw z ognia.
  • Krok 13

    3 min
    Podawaj z makaronem i gałązkami świeżych ziół.
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 1 z 13

Krew (mrożoną) – dzień wcześniej wyjmij z zamrażarki i zostaw w lodówce żeby powoli się rozpuściła.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 2 z 13

Przygotuj włoszczyznę – warzywa obierz i umyj. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i opal nad palnikiem.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 3 z 13

Do garnka z zimną wodą włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 4 z 13

Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbierz je przy pomocy małego sitka.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 5 z 13

Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć przygotowaną włoszczyznę oraz przypaloną cebulę.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 6 z 13

Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 7 z 13

To wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 8 z 13

Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 9 z 13

Owoce wrzuć do małego rondelka, zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie gotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do rosołu.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 10 z 13

Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i rozmieszaj bardzo dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 11 z 13

W garnku zagotuj ponownie rosół. Do rosołu wlej cienkim strumieniem mieszaninę z krwi, octu i mąki, cały czas mieszając.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 12 z 13

Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Czerninę zagotuj i zestaw z ognia.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 13 z 13

Podawaj z makaronem i gałązkami świeżych ziół.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z makaronem

    Rosół z makaronem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Rosół z kurczaka

    Rosół z kurczaka

    2 godz 15 min Łatwy
  • Rosół z kury

    Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu