Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

0
2 godz 58 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydła + udka lub piersi
3 
Marchewka
2 
Korzeń pietruszki
0.5 
Korzeń średniej wielkości selera
1 
Por średni
2  gałązek
Lubczyk
1 
Cebula
5 
Listek laurowy
3 
Ziarno pieprzu
4  l
Woda
250  ml
krew gęsi albo kaczej, może być mrożona
100  g
Mieszanka suszonych owoców – śliwki, morele
0.5  szklanka
Mrożone wiśnie, bez pestek
3  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Mąka pszenna
1  łyżka
Ocet winny
0.5  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  opakowanie
Makaron
1  gałązka
Świeży rozmaryn

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.78 g
Węglowodany
93.99 g
Tłuszcze
31.65 g
Wartość energetyczna
768.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

178 min
Krok 1
3 min
Krew (mrożoną) – dzień wcześniej wyjmij z zamrażarki i zostaw w lodówce żeby powoli się rozpuściła.
Krok 2
6 min
Przygotuj włoszczyznę – warzywa obierz i umyj. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i opal nad palnikiem.
Krok 3
3 min
Do garnka z zimną wodą włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.
Krok 4
20 min
Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbierz je przy pomocy małego sitka.
Krok 5
3 min
Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć przygotowaną włoszczyznę oraz przypaloną cebulę.
Krok 6
3 min
Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
Krok 7
60 min
To wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Krok 8
3 min
Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
Krok 9
50 min
Owoce wrzuć do małego rondelka, zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie gotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do rosołu.
Krok 10
8 min
Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i rozmieszaj bardzo dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek.
Krok 11
8 min
W garnku zagotuj ponownie rosół. Do rosołu wlej cienkim strumieniem mieszaninę z krwi, octu i mąki, cały czas mieszając.
Krok 12
8 min
Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Czerninę zagotuj i zestaw z ognia.
Krok 13
3 min
Podawaj z makaronem i gałązkami świeżych ziół.
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 1 z 13

Krew (mrożoną) – dzień wcześniej wyjmij z zamrażarki i zostaw w lodówce żeby powoli się rozpuściła.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 2 z 13

Przygotuj włoszczyznę – warzywa obierz i umyj. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i opal nad palnikiem.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 3 z 13

Do garnka z zimną wodą włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 4 z 13

Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbierz je przy pomocy małego sitka.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 5 z 13

Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć przygotowaną włoszczyznę oraz przypaloną cebulę.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 6 z 13

Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 7 z 13

To wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 8 z 13

Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 9 z 13

Owoce wrzuć do małego rondelka, zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie gotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do rosołu.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 10 z 13

Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i rozmieszaj bardzo dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 11 z 13

W garnku zagotuj ponownie rosół. Do rosołu wlej cienkim strumieniem mieszaninę z krwi, octu i mąki, cały czas mieszając.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 12 z 13

Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Czerninę zagotuj i zestaw z ognia.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 13 z 13

Podawaj z makaronem i gałązkami świeżych ziół.

Czernina, czarnina, czarna polewka pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych polskich zup. Zupa, która do dziś budzi wiele kontrowersji. A to ze względu na główny składnik, z którego jest przyrządzana. To esencjonalny rosół i krew kaczki, kury lub królika. Dla wielu jest nie do przełknięcia. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają, począwszy od kaszanki a na krwistych stekach kończąc. Zatem czernina, kontrowersyjna, a czy smaczna?

Czernina jest niepowtarzalna. Swój charakterystyczny słodko-kwaśny smak zupa zawdzięcza dodatkom w postaci cukru i octu – dolewanego do zupy, aby uniknąć krzepnięcia krwi. Oprócz bazowych składników smak czerninie nadają także dodatki, które są zależne od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski i indywidualnych upodobań. Tradycyjne receptury mogą zawierać: miód, syropy ze śliwek lub z gruszek, suszone owoce. W dzisiejszym przepisie smak zupy wzbogacają suszone śliwki i morele oraz wiśnie. Zupa doprawiona jest majerankiem i rozmarynem, które w połączeniu ze słodko-kwaśnym kontrastem tworzą idealny smak. Staropolski specjał podaję makaronem.

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy z dodatkiem owoców – nie tylko na słodko!
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Wigilijna zupa z suszu
Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika