Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa meksykańska bez mięsa

(0)
30min
Łatwy
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem
  • /
    Wegetariański
  • /
    Dobry dla dzieci

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY
2 
Nieduże papryki
1 
Mały pomidor malinowy
1  puszka
Kukurydza (mała)
1  puszka
Czerwona fasola
1 
Marchewka
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
700  ml
Wywar warzywny
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Chili
trochę
Natka pietruszki lub kolendra (do dekoracji)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.9 g
Węglowodany
40.95 g
Tłuszcze
9.28 g
Wartość energetyczna
265.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa meksykańska bez mięsa to świetny pomysł na szybką kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata. W kuchni meksykańskiej przenikają się smaki i aromaty mnóstwa warzyw, z przewagą pomidorów, papryki, fasoli i kukurydzy. Wcale nie potrzeba do nich mięsa, aby potrawa była pyszna i sycąca. Sprawdźcie sami - zupa meksykańska łączy w sobie najbardziej popularne w Meksyku smaki. O tej porze roku trudno o pachnące i pełne smaku pomidory. Bez nich trudno o aromatyczną zupę meksykańską, dla której właśnie one stanowią bazę. Chyba, że tak, jak ja, sięgniecie po Zupę pomidorową Nasza Specjalność Winiary. Można ją wykorzystać do przygotowywania wielu zup, w których aromatyczne pomidory mają znaczenie.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę lub piórka. Szklimy na oleju z dodatkiem słodkiej papryki i chili. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
  • Krok 2

    5 min
    Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy paprykę i marchewkę, gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Do garnka z zupą dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i pokrojonego w kostkę pomidora.
  • Krok 5

    7 min
    Zawartość opakowania z Zupą pomidorową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody. Dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5-7 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Zupa meksykańska bez mięsa

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w kostkę lub piórka. Szklimy na oleju z dodatkiem słodkiej papryki i chili. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.

Zupa meksykańska bez mięsa

Krok 2 z 6

Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.

Zupa meksykańska bez mięsa

Krok 3 z 6

Podlewamy cebulę wywarem, dodajemy paprykę i marchewkę, gotujemy 10 minut.

Zupa meksykańska bez mięsa

Krok 4 z 6

Do garnka z zupą dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i pokrojonego w kostkę pomidora.

Zupa meksykańska bez mięsa

Krok 5 z 6

Zawartość opakowania z Zupą pomidorową Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody. Dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5-7 minut.

Zupa meksykańska bez mięsa

Krok 6 z 6

Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Grażyna

Witam, czym można zastąpić zupę w proszku. Lubię zupy ale nie używam gotowych sproszkowanych z torebek. Dziękuję za pomoc.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia meksykańska
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

    37 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu