składniki:
liczba porcji:



Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Wątróbkę pokrój w kostkę.
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbkę. Zasmaż razem i ostudź.
- Mięso wieprzowe, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
- Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i połową pozostałej słoniny pokrojonej w plastry.
- Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.
- Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.
- Pasztet wystudź w naczyniu. Zimny pokrój w plastry i podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYPyszny domowy pasztet wieprzowy to przysmak, który warto przyrządzać nie tylko jako świąteczną przekąskę, bo także na co dzień może być doskonałym dodatkiem do kanapek z warzywami i Sosem tatarskim WINIARY lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Delikatną masę mięsną przyrządzamy z łopatki i słoniny, a wyjątkowy smak i aromat nadają jej specjalne dodatki: podsmażona z cebulą wieprzowa wątróbka oraz kompozycja przypraw WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone z cebulką. Pieczemy w podłużnej formie pasztetowej, studzimy, zajadamy się ze smakiem, a co zostanie – przechowujemy w lodówce, przykryte pergaminem.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?