Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Pasztet wieprzowy

  • czas Łączny czas: 270 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 240 min)
  • porcji Porcji: 10
  • kalorie Kalorie: 470 kcal / 1 porcję

Pyszny domowy pasztet wieprzowy to przysmak, który warto przyrządzać nie tylko jako świąteczną przekąskę, bo także na co dzień może być pysznym dodatkiem do kanapek z warzywami i Sosem tatarskim lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Delikatną masę mięsną przyrządzamy z łopatki i słoniny, a wyjątkowy smak i aromat nadają jej specjalne dodatki: podsmażona z cebulą wieprzowa wątróbka oraz kompozycja przypraw WINIARY POMYSŁ NA... Kotlety mielone. Pieczemy w podłużnej formie pasztetowej, studzimy, zajadamy się ze smakiem, a co zostanie – przechowujemy w lodówce, przykryte pergaminem.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Wątróbki pokrój w kostkę.
  2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbki. Zasmaż razem i ostudź.
  3. Mięso, wątróbki z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
  4. Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka.
  5. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  6. Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i pozostałą słoniną pokrojoną w plastry.
  7. Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.
  9. Pasztet wystudź w naczyniu, zimny pokrój w plastry, podaj z Sosem tatarskim.
Kalorie: 4700 kcal / 10 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 2 stycznia 2014
    madam007

    Uwielbiam takie domowe produkcje :)

    +1
  • 1 stycznia 2014
    nulkaa22

    pyszny, bo domowy!

    +1
  • 5 grudnia 2013
    grachus

    jadłem kiedyś taki pasztet doprawiony dodatkowo kminkiem i zielem angielskim, był przepyszny. oczywiście do tego świeża bułeczka i gorąca herbata i śniadanie, jak malowane

    +1

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Pasztet wieprzowy
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Pasztet wieprzowy

Wydrukuj przepis

Pasztet wieprzowy

Zgłoś przepis do moderacji