1

2

Przepisy

Pasztet wieprzowy

4/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 240 minut

porcje: 10 porcji

kalorie: 470 kcal / porcja

Pyszny domowy pasztet wieprzowy to przysmak, który warto przyrządzać nie tylko jako świąteczną przekąskę, bo także na co dzień może być pysznym dodatkiem do kanapek z warzywami i Sosem tatarskim lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Delikatną masę mięsną przyrządzamy z łopatki i słoniny, a wyjątkowy smak i aromat nadają jej specjalne dodatki: podsmażona z cebulą wieprzowa wątróbka oraz kompozycja przypraw WINIARY POMYSŁ NA... Kotlety mielone. Pieczemy w podłużnej formie pasztetowej, studzimy, zajadamy się ze smakiem, a co zostanie – przechowujemy w lodówce, przykryte pergaminem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wątróbki pokrój w kostkę.
  2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbki. Zasmaż razem i ostudź.
  3. Mięso, wątróbki z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
  4. Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka.
  5. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  6. Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i pozostałą słoniną pokrojoną w plastry.
  7. Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.
  9. Pasztet wystudź w naczyniu, zimny pokrój w plastry, podaj z Sosem tatarskim.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: