Chleb domowy

Oceń ten przepis!

5/5 5 38 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 5

5/5 5 38 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

rozczyn:

ciasto właściwe:

Przygotowanie:

  1. Rozczyn: wszystkie składniki rozczynu dokładnie mieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
  2. Kiedy ciasto zacznie rosnąć i fermentować przełóż rozczyn do dzieży/misy i dopiero wtedy możesz zacząć przygotowywać ciasto właściwe.
  3. Ciasto właściwe: do dzieży/misy z rozczynem dodaj wszystkie składniki ciasta właściwego prócz mąki pszennej i dokładnie wyrób na jednolitą masę o jednorodnej strukturze.
  4. Po przygotowaniu ciasta odstaw je w dzieży/misie na 15 minut w ciepłym miejscu aby „odpoczęło”.
  5. Po tym czasie ciasto odważ na porcję po 350 lub 500 g i ponownie odstaw je w ciepłe miejsce na 15 minut.
  6. Po tym czasie każdą porcję formuj na podłużne lub okrągłe kształty, układaj na blaszkach, przykryj dokładnie lekko zwilżonymi ściereczkami w bardzo ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  7. Ciasto w przypadku kiedy jest dobrze wyrośnięte powinno niemalże podwoić swoją objętość.
  8. Piekarnik lub piec nagrzej do temperatury 240°C, którą należy zmniejszyć w trakcie pieczenia, w momencie zrumienienia się bochenków do temperatury 180°C.
  9. Piecz dalej ok. 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.

Opis przepisu:

Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Chleb domowy najlepiej udaje się w ciepłej kuchni, w weekendowy poranek, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu należny czas i uwagę. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba na świecie! Eksperymentatorzy mogą podczas wyrabiania ciasta właściwego dodać garść aromatycznych ziół, nasiona słonecznika albo siekane orzechy. A tradycjonaliści przed wstawieniem do piekarnika posypią swoje bochenki makiem, czarnuszką lub dowolnymi nasionami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?