Sałatka jarzynowa tradycyjna

Oceń ten przepis!

4/5 4 120 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 120 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Warzywa oczyść, umyj i ugotuj. Ziemniaki ugotuj oddzielnie. Odsącz i ostudź.
  2. Warzywa, ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Groszek odsącz z zalewy.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Omega 3:6 WINIARY i musztardą.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną – najlepiej natką pietruszki.

Opis przepisu:

Sałatka jarzynowa tradycyjna to absolutna klasyka. W większości polskich domów obowiązkowo pojawia się na stole zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Jest też zazwyczaj chętnie przygotowywaną potrawą z okazji wielu innych świąt i uroczystości. Prosta w przygotowaniu, smaczna i wyjątkowa. Jak ją przygotować? W czym tkwi sekret jej pysznego smaku?

Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów – bardzo „uniwersalne” i lubiane przez wszystkich ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i dla przeciwwagi wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula. Tę ostatnią warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna i delikatniejsza w smaku. Sekret tejże sałatki być może tkwi właśnie w tym, że jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. To danie naprawdę trudno zepsuć!

Obowiązkowym składnikiem sałatki jest oczywiście majonez, który łączy warzywa w doskonałą całość. Świetnym wyborem będzie Majonez Omega 3:6, który stanowi optymalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3 i omega-6. Co ciekawe, dzięki niemu substancje odżywcze znajdujące się w warzywach będą znacznie łatwiej przyswajalne.

Gotową sałatkę warto udekorować świeżą natką pietruszki. Możesz serwować ją w dużej misce lub np. w oddzielnych małych miseczkach dla każdego gościa. Pamiętaj o tym, by przed podaniem była dobrze schłodzona w lodówce.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?