1

2

Przepisy

Przekąski z ciasta francuskiego

4/5 4 21 5 1

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 6 porcji


Szukasz przepisu na przekąski na imprezę? Przekąski z ciasta francuskiego są idealne na takie okazje – w sam raz na jeden gryz!

Polecamy zapiekane parówki w cieście francuskim z ketchupem, żółtym serem oraz sezamem, a także wersję wegetariańską: z pomidorkami koktajlowymi, papryką słodką i cebulką. Do obu wariantów pasuje dip majonezowo-jogurtowy z czosnkiem, przyrządzony na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Dip majonezowy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury otoczenia.
  3. Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.
  4. Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawiń w nie parówki. Posyp tartym żółtym serem oraz np. sezamem.
  5. Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty. Każdy z nich posyp serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka plasterków cebuli (pokrojonej w piórka). Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami.
  6. Wyłóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
  7. Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.
  8. Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: