Przekąski z ciasta francuskiego

Oceń ten przepis!

4/5 4 52 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 6

4/5 4 52 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Dip majonezowy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury pokojowej.
  3. Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.
  4. Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawijaj w nie kawałki parówek.
  5. Rozbełtaj w miseczce jajko i posmaruj wierzch zawiniętych w ciastko parówek. Posyp sezamem i startym żółtym serem.
  6. Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty.
  7. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w piórka.
  8. Każdy z prostokątów ciasta posyp startym żółtym serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka kawałków cebuli. Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Przełóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złociste.
  10. Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.
  11. Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Opis przepisu:

Ciasto francuskie to niezawodna baza do tworzenia pysznych przekąsek na imprezy. Nasze propozycje to zapiekane parówki w cieście francuskim z ketchupem, żółtym serem i sezamem oraz wersja wege: z pomidorami koktajlowymi, słodką papryką i cebulką. W sam raz na jeden kęs! Bez dodatkowych talerzyków i sztućców. Do obu przekąsek będzie pasował dip majonezowo-jogurtowy z czosnkiem, stworzony na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Odczekaj chwilę, aż nabierze temperatury pokojowej. W tym czasie obierz parówki z folii i pokrój na połówki. Połowę arkusza ciasta pokrój na plastry o szerokości 3 cm i posmaruj je ketchupem od wewnątrz. Następnie zawiń w nie parówki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu sezamem oraz startym żółtym serem.

Drugą połowę ciasta pokrój na niewielkie prostokąty. Paprykę pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Każdy kawałek ciasta posyp startym serem, ułóż na niego pół pomidorka, paprykę i cebulę. Mogą to być też oliwki albo inne ulubione warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przekąski piecz przez kwadrans, aż ciasto się zarumieni. Do sosu majonezowego przydadzą się Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami. Alternatywą dla niego może być Ketchup Łagodny WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?