Przekąski z ciasta francuskiego

4/5 4 33 5 1
4/5 4 33 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 15 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Dip majonezowy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury pokojowej.
  3. Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.
  4. Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawijaj w nie kawałki parówek.
  5. Rozbełtaj w miseczce jajko i posmaruj wierzch zawiniętych w ciastko parówek. Posyp sezamem i startym żółtym serem.
  6. Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty.
  7. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w piórka.
  8. Każdy z prostokątów ciasta posyp startym żółtym serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka kawałków cebuli. Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Przełóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złociste.
  10. Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.
  11. Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Opis przepisu:


Szukasz przepisu na przekąski na imprezę? Przekąski z ciasta francuskiego są idealne na takie okazje – w sam raz na jeden gryz!

Polecamy zapiekane parówki w cieście francuskim z ketchupem, żółtym serem oraz sezamem, a także wersję wegetariańską: z pomidorkami koktajlowymi, papryką słodką i cebulką. Do obu wariantów pasuje dip majonezowo-jogurtowy z czosnkiem, przyrządzony na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?