Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Zupa klopsowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 26 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 6

4/5 4 26 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do mięsa mielonego wbić jajko,dodać startą na tarce o małych oczkach cebulą.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać.
  2. Włoszczyznę oczyścić,umyć i pokroić na mniejsze części.Zalać ok. 1.5 litra wody,posolić i gotować ok.10 min.
  3. Mięso nabierać małą łyżeczką,robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny.Gotować ok.5 min.
  4. Śmietanę zmieszać z mąką,rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować , a następnie wlać do zupy.Całość zagotować.
  5. Doprawić do smaku przyprawą do zup,solą,octem lub sokiem z cytryny ( jeśli sok,to 2 łyżki).
  6. Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).
  7. Podawać z białym pieczywem,grzankami lub ziemniakami ( jeśli z ziemniaki to dodajemy je razem z włoszczyzną)

Opis przepisu:

Przepis na zupę klopsową to rozwiązanie idealne, jeśli poszukujesz prostego, pożywnego, a co najważniejsze – jednogarnkowego obiadu. Zupa klopsowa to połączenie kolorowej włoszczyzny i sycących klopsików z mięsa mielonego z aromatem przypraw – przyprawy w płynie MAGGI i kolorowego pieprzu.

Jak zrobić zupę klopsową? Zacznij od przygotowania masy na klopsy. Połącz mielone mięso z jajkiem i startą cebulą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj wywar: oczyść, umyj i pokrój na kawałki pęczek włoszczyzny, zalej 1,5 litra wody, posól i gotuj przez około 10 minut. Z masy mięsnej uformuj niewielkie klopsy i włóż je delikatnie do gotującego się wywaru. Gotuj przez kolejne 5 minut. 300 mililitrów kwaśnej śmietany wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami mąki. Dodaj do tego kilka łyżek wywaru i rozmieszaj, aby zahartować śmietanę. Następnie powoli wlej ją do zupy, ciągle mieszając. Doprowadź całość do wrzenia. Zupa klopsowa już prawie przygotowana! Wystarczy już tylko doprawić ją przyprawą w płynie MAGGI, solą oraz octem bądź sokiem z cytryny. Na koniec dodaj preferowaną przez siebie ilość kolorowego pieprzu oraz pół pęczka koperku.

Zupa klopsowa będzie smakowała świetnie, jeśli podasz ją z grzankami lub białym pieczywem. Jeśli wolisz, możesz serwować ją także z ziemniakami. Nasz przepis na zupę klopsową pozwoli ci szybko przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?