Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gyros z kurczaka

Shoarma - co to za danie? Jak je przygotować i ugotować?

Shoarma to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które obecnie jest szeroko rozpowszechnione na całym świecie. Aromatyczny przysmak może być sycącym obiadem lub obfitą kolacją. Shoarmę podaje się zarówno jako danie w restauracjach, jak również jako streetfood - wówczas w picie albo tortilli. Potrawa może być przygotowana także w warunkach domowych. Chcesz wiedzieć, czy przepis jest trudny i czym się będzie różnić domowa shoarma od tej podawanej w lokalu? Zobacz praktyczne wskazówki kulinarne!

Shoarma: co to jest?

Najpierw warto wyjaśnić czym jest wspomniany arabski przysmak. Turecka nazwa shoarmy, czyli cevrime, może być tłumaczona jako obracające się mięso. Ta definicja w dużej mierze oddaje charakter omawianej potrawy.

Shoarma to po prostu mięso nabijane na pionowy rożen i opalane równomiernie na obracającym się grillu. Jego kawałki są stopniowo ścinane, żeby trafić na talerz. Swój smak zawdzięcza technologii podgrzewania, ale również właściwemu doprawieniu. Zanim mięso trafi na ruszt, jest przez wiele godzin marynowane. Używana do tego celu mieszanka przypraw i ich proporcje są pilnie strzeżoną tajemnicą mistrzów przygotowujących to danie od lat. Z powszechnie znanych przepisów można jednak wywnioskować, że miks obejmuje takie składniki jak imbir, curry, pieprz, kurkuma, papryka, czosnek, sól, kolendra.

Marynowanie mięsa w mieszance przypraw i następnie podgrzewanie na obrotowym ruszcie to najważniejsze charakterystyczne cechy shoarmy. To samo można zresztą powiedzieć o kebabie oraz greckim gyrosie. Często nazwy tych dań używane są zamiennie, choć nie są dokładnie tym samym.

Do shoarmy najczęściej używany jest drób. Natomiast do kebabów przeznaczone są także inne rodzaje mięsa, jak wołowina czy jagnięcina. Najrzadszy wariant to shoarma wieprzowa. Tego rodzaju mięsa nie jada się w świecie muzułmańskim, niemniej w europejskich restauracjach można się spotkać także z taką opcją.

Dlaczego danie jest popularne na całym świecie?

Popularność shoarmy, kebaba i gyrosa jest olbrzymia. Przede wszystkim sprawdza się jako danie fast food. Przygotowanie i podanie potrawy zajmują tylko kilka chwil, ponieważ gotowe mięso jest cały czas podgrzewane. Co więcej, kuchnia z Bliskiego Wschodu uchodzi za zdecydowanie zdrowszą niż na przykład kuchnia amerykańska.

Jakie dodatki do shoarmy?

Danie można jeść na wiele różnych sposobów, w zależności od swoich upodobań. W restauracjach często jest podawana z frytkami, ziemniakami lub z ryżem, zazwyczaj w towarzystwie sałatki oraz sosu. Kebab często jada się z ostrym sosem bazującym na papryce chilli. Shoarma znacznie lepiej komponuje się z łagodnym sosem bazującym na jogurcie greckim.

Shoarma - jak przygotować w domu?

Gotując w domu, można przygotować każdą potrawę po swojemu. Sam zdecyduj, jak ostra ma być marynata oraz w jaki sposób pokroisz mięso zanim podasz je na talerz. Brzmi kusząco? Pewnie tak. Choć musisz pamiętać o tym, że domowa wersja dania będzie się różnić nieco od oryginału. Przede wszystkim shoarma z kurczaka nie będzie na obrotowym rożnie. Jego funkcję przejmie zwykła domowa patelnia. Jeśli chcesz zaskoczyć gości ciekawym wyglądem dania, możesz nie kroić kurczaka na małe kawałki tylko nabić na szpikulec i podawać jak szaszłyk. Taka forma podawania funkcjonuje w wielu miejscach w Grecji.

Dużym ułatwieniem w domowym przepisie jest także skorzystanie z gotowej mieszanki przypraw zamiast dobierania składu i proporcji indywidualnie. Takie rozwiązanie proponuje przepis na shoarmę w dwóch wersjach.

Pyszna shoarma w Twoim domu - podsumowanie

Trudno jednoznacznie stwierdzić, która wersja shoarmy jest najbardziej zbliżona do swojego pierwowzoru. Danie przygotowuje się dziś na wiele sposobów w wielu krajach. Często tę bliskowschodnią kuchnię łączy się z kuchnią meksykańską czy azjatycką. Nie ma jednak niczego złego w kreatywnym przetwarzaniu różnych przepisów, zwłaszcza jeśli lubisz tego typu eksperymenty. Podstawowy przepis można potraktować jako sugestię, a finalną wersję, która trafi na talerz, przyrządzić zgodnie z własnymi upodobaniami!

Polecane przepisy

Kurczak tandorii

Kurczak tandorii

1 godz 32 min Łatwy
Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

3 godz 51 min Średni
Sałatka gyros z kurczakiem

Sałatka gyros z kurczakiem

21 min Łatwy
Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

19 min Łatwy
Azjatyckie pulpeciki

Azjatyckie pulpeciki

27 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
domowe frytki z piekarnika
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Jak zwijać tortille? Poznaj sprawdzone sposoby
Jak zwijać tortille? Poznaj sprawdzone sposoby
Interesuje cię kuchnia meksykańska? Poznaj te potrawy
Interesuje cię kuchnia meksykańska? Poznaj te potrawy
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu