Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach
Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach
Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach
Dodaj do CookBook

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

(0)
58 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Kropaa
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pierś Z Kurczaka
2 
Papryka czerwona
250  g
Pieczarki
1 
Cebula
200  g
Ser feta
trochę
Przyprawa do dań meksykańskich
2  ząbków
Czosnek
80  g
Ser feta
100  ml
Jogurt naturalny
1  szczypta
Czosnek granulowany
0.5 
Ogórek
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.8 g
Wartość energetyczna
789.2 kcal
Tłuszcze
40 g
Białko
81.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Shoarma z kurczaka to danie, które cieszy się wyjątkową popularnością w całej Europie. Nie ma bowiem nic lepszego niż aromatyczny kurczak w papryce, aromatycznych ziołach i z ulubionymi dodatkami. Okazuje się, że "prawa" do tego kultowego przysmaku rości sobie wiele państw! Grecy uważają je za swoje dobro narodowe, zaś mieszkańcy Persji prześcigają się w pomysłach na jego urozmaicenie. Jednak prawdą jest to, że klasyczna shoarma z kurczaka pochodzi z Turcji. Oczywiście, pierwotnie znana była ona pod nazwą cevrime, co w wolnym tłumaczeniu na język polski oznacza obracające się mięso. Turcy wykorzystywali w swoich przepisach głównie baraninę i wołowinę. Pomysł na wrzucenie na ruszt marynowanego drobiu pojawił się nieco później. Mimo wszystko, przepis na to kultowe danie szybko został spopularyzowany, a także zyskał sobie wielu zwolenników.


Shoarma z kurczaka - co to?

Wiele osób w dalszym ciągu może szukać odpowiedzi na pytanie: shoarma z kurczaka - co to? W finalnej wersji bowiem widzimy kawałeczki soczystego drobiu, w towarzystwie różnorodnych sosów oraz frytek lub pieczywa. Okazuje się jednak, że samo przygotowanie shoarmy zaczyna się już od momentu aromatycznej marynaty, w której mięso musi leżakować przynajmniej przez 6-8 godzin. Po tym czasie jest ono nabijane na pionowy rożen - w formie szaszłyka - i opalane równomiernie na obracającym się grillu. Następnie, jest ono ścinane z wierzchu ostrym nożem, dzięki czemu na nasze talerze trafiają jedynie pięknie zarumienione, soczyste kawałki.


Shoarma z kurczaka - przepis w dwóch wersjach na smakowity obiad lub kolację!

Shoarma z kurczaka - przepis to tylko kilka prostych kroków, które pomogą nam wykreować niesamowite danie w dwóch wersjach! Okazuje się, że możemy w prosty sposobów połączyć odrobinę kuchni meksykańskiej z kuchnią grecką, co z pewnością zadowoli każdego smakosza. Wystarczy skorzystać z odpowiednich, lekko pikantnych przypraw, a także typowo greckich dodatków jak np. ser feta. Dzięki temu na naszym talerzu zapanuje prawdziwa magia kolorów, a także unikalne połączenie smaków. Pamiętajmy także o tym, że shoarma z kurczaka najlepiej będzie prezentowała się w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, frytek, a także pieczywa w typie chlebka pita. Konieczne jest także przygotowanie sosów, które wydobędą pełnię smaku marynowanego mięsa. W tym momencie mamy jednak pełną dowolność! Shoarma z kurczaka wybornie smakuje zarówno z sosem czosnkowym jak i z dipem pomidorowym.

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    15 min
    Filet z kurczaka pokroić w paski; cebulę w piórka; paprykę w paseczki a pieczarki obrać i pokroić.
  • Krok 2

    5 min
    Na gorącą patelnie z oliwą z oliwek wrzucić kurczaka i posypać przyprawą w stylu meksykańskim.
  • Krok 3

    5 min
    Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z cebulą i solimy. Kiedy pieczarki się zarumienią, dodajemy je do kurczaka razem z papryką.
  • Krok 4

    10 min
    Całość mieszamy i smażymy do momentu gdy papryka będzie miękka. Danie przekładamy na talerze.
  • Krok 5

    5 min
    Ser feta kroimy w kostkę i posypujemy nim naszą potrawę lub posypać żółtym serem.
  • Krok 6

    10 min
    Potrawę podajemy z sosem: Ogórek ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy wodę z ogórków.
  • Krok 7

    3 min
    Czosnek przeciskamy przez praskę (ilość dowolna, jak kto lubi)
  • Krok 8

    2 min
    Wszystkie składniki sosu mieszamy z jogurtem naturalnym. Gotowe danie przekładamy na talerze.
Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Krok 1 z 8

Filet z kurczaka pokroić w paski; cebulę w piórka; paprykę w paseczki a pieczarki obrać i pokroić.

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Krok 2 z 8

Na gorącą patelnie z oliwą z oliwek wrzucić kurczaka i posypać przyprawą w stylu meksykańskim.

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Krok 3 z 8

Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z cebulą i solimy. Kiedy pieczarki się zarumienią, dodajemy je do kurczaka razem z papryką.

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Krok 4 z 8

Całość mieszamy i smażymy do momentu gdy papryka będzie miękka. Danie przekładamy na talerze.

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Krok 5 z 8

Ser feta kroimy w kostkę i posypujemy nim naszą potrawę lub posypać żółtym serem.

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Krok 6 z 8

Potrawę podajemy z sosem: Ogórek ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy wodę z ogórków.

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Krok 7 z 8

Czosnek przeciskamy przez praskę (ilość dowolna, jak kto lubi)

Shoarma z kurczaka w dwóch wersjach

Krok 8 z 8

Wszystkie składniki sosu mieszamy z jogurtem naturalnym. Gotowe danie przekładamy na talerze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu