Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Nasiona chia – jak jeść i przygotować? | Porady i inspiracje

Nasiona chia – jak jeść i przygotować?

Chia to drobne, czarne nasionka, które ostatnimi czasy szturmem podbijają kulinarny świat. Użyte do deserów, owsianki albo koktajli, nie tylko delikatnie podkreślają smak wszystkich składników, ale również nadają potrawie bardzo efektownego wyglądu. Do czego można dodać nasiona chia? Jak przygotować z nich pyszne dania?
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Czym są nasiona chia?

Te malutkie, ciemne nasionka pozyskuje się z szałwii hiszpańskiej – niewielkiej, jednorocznej rośliny, pochodzącej głównie z Meksyku i Gwatemali. W czasach prekolumbijskich były uprawiane przez Azteków, którzy doceniali wartości odżywcze oraz olej, znajdujący się w nasionach, do tego stopnia, że szałwia stała się trzecią najważniejszą uprawianą rośliną (zaraz po fasoli i kukurydzy).

Ziarna chia zalecane są do codziennego spożycia ponieważ wyróżniają się wysoką zawartością ważnych dla ludzkiego organizmu mikro i makroelementów. Włączone zostały nawet do produktów superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, mającej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że chia ma w sobie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż większość ryb (np. łosoś), ponadto jest bogata w wapń, żelazo oraz wiele cennych witamin i minerałów.

banner rejestracja wielkanoc 2023

Dołącz do społeczności WINIARY!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się

    Nasiona chia – jak jeść?

    Niewielkie nasionka chia mają delikatnie orzechowy smak, który uwydatnia dopiero po namoczeniu. Zanim jednak zostaną spożyte, powinny być zalane płynem (woda, mleko krowie lub roślinne, jogurt) na około 2 godziny. Po tym czasie ziarna zdążą napęcznieć i wytworzyć wokół siebie przezroczystą, żelatynową otoczkę. Napęczniałe nasiona chia mogą zwiększyć swoją objętość nawet 10-krotnie, dlatego też nie należy spożywać ich na sucho w większej ilości. Przyjmuje się, że maksymalna dzienna dawka suchego chia wynosi około 15 gramów. Nadmierne ilości nasion szałwii hiszpańskiej utrudniają wchłanianie innych składników odżywczych, a w wyjątkowych sytuacjach, mogą nawet doprowadzić do zamknięcia światła jelita.

    Pyszne nasiona chia – jak przygotować pudding?

    Jednym z najpopularniejszych posiłków przygotowywanych na bazie chia są odżywcze desery, a zwłaszcza puddingi, które mogą być znakomitym drugim śniadaniem zarówno w pracy, jak i w domu. Pęczniejące nasionka zapewniają poczucie sytości i sprawiają, że przez dłuższy czas nie myślimy o jedzeniu, nie sięgamy więc po słodycze czy inne „szybkie” przekąski.

    Przygotowanie puddingu zajmuje bardzo mało czasu i jest dziecinnie proste. Wystarczy ziarenka chia wymieszać z mlekiem w stosunku 1/7 a następnie zostawić na jakiś czas do napęcznienia. Jeżeli chcemy aby nasz deser miał lekko egzotyczną nutkę, do zalania nasion możemy użyć dobrze podgrzanego mleka kokosowego. Smak delikatnego puddingu doskonale podkreślą ulubione owoce (np. mango, truskawki, jagody, banany) zmiksowane na puree. Część owoców pokrojonych w paski możemy ułożyć też na dnie szklanki lub pucharka deserowego i dopiero zalać mlekiem z napęczniałymi chia. Na koniec nasz pudding polewamy półpłynnym puree owocowym, po czym wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

    Z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej w kilka chwil przygotujemy wspaniałe koktajle owocowe, będące prawdziwą bombą witaminową. Do wysokiego naczynia wrzucamy obrane ze skórki lub umyte owoce (np. banany, truskawki, maliny) miksujemy z dodatkiem przegotowanej, chłodnej wody. Do koktajlu wsypujemy ziarenka chia, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę. Wierzch intensywnie owocowego deseru możemy udekorować warstwą słodkiej bitej śmietany.

    Ciasto z chia? Jak najbardziej!

    Ziarenka szałwii hiszpańskiej nie tylko są świetnym składnikiem puddingów, ale także doskonale pasują do różnych ciast, zwłaszcza tych przygotowywanych bez pieczenia. Sernik lub ptasie mleczko z dodatkiem tych smacznych nasion będą wyglądały i smakowały naprawdę wyjątkowo. Suche nasiona można także dodać do wilgotnych ciast np. na babkę czy muffinki, jeszcze przed pieczeniem. Zdążą one napęcznieć zanim nasze gotowe wypieki wyjmiemy z piekarnika. W ten prosty sposób można urozmaicić aromatyczne ciasta cytrynowe, puszyste muffinki albo idealne na śniadanie placuszki z bananami!

    Polecane przepisy

    Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

    Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

    3 godz 55 min Łatwy
    Deser chia

    Deser chia

    38 min Łatwy
    Owsianka z nasionami chia i mango

    Owsianka z nasionami chia i mango

    12 godz 17 min Średni
    Shake waniliowy

    Shake waniliowy

    10 min Łatwy
    Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

    Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

    49 min Łatwy
    Domowa granola

    Domowa granola

    51 min Średni

    Polecane artykuły

    Spróbuj naszych bezglutenowych deserów!
    Spróbuj naszych bezglutenowych deserów!
    Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
    Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
    Najlepsze sposoby na kruche ciasto
    Najlepsze sposoby na kruche ciasto
    Nowalijki – czy są zdrowe?
    Nowalijki – czy są zdrowe?
    Zupy jako idealny sposób na więcej warzyw w codziennej diecie
    Zupy jako idealny sposób na więcej warzyw w codziennej diecie
    Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
    Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
    Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna!
    Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna!
    Truskawka kaszubska – co warto o niej wiedzieć?
    Truskawka kaszubska – co warto o niej wiedzieć?
    Zobacz więcej
    Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu