Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czym się różni kabaczek od cukinii? | Porady i inspiracje Winiary

Czym się różni kabaczek od cukinii?

Kabaczek i cukinia – na pewno każdy wielbiciel warzyw doskonale zna te dwa wyrazy pod którymi kryje się podłużne warzywo, kształtem nieco przypominające przerośniętego ogórka. Stając przed stoiskiem z warzywami, nieraz myślimy, czym tak naprawdę różni się kabaczek od cukinii. Może smakiem, kolorem, zastosowaniem? Który z nich lepiej wybrać do przygotowanie poszczególnych potraw?

Kabaczek a cukinia – różnice

Cukinia jest odmianą dyni. Jej nazwa, (zucchina) oznacza „mała dynia” i pochodzi z języka włoskiego, bo właśnie w tym kraju po raz pierwszy wyselekcjonowano to popularne teraz warzywo. Niektórzy rozróżniają cukinię od kabaczka po kolorze, twierdząc, że żółte są tylko kabaczki, a cukinie zielone. Tymczasem w południowo-wschodnich rejonach Polski, nazwy „kabaczek” używa się w stosunku do wszystkich. Czy prawidłowo?

Otóż okazuje się, że cukinia a kabaczek to jedno i to samo warzywo. W zasadzie przyjmuje się jedynie podział pod względem rozmiarów oraz stanu dojrzałości warzywa. Pod względem kulinarnym mianem kabaczka określa się dojrzałe sztuki, te z pestkami i grubszą skórką, zaś cukinie są jeszcze młode, z jednorodnym miąższem i niewiele większe od ogórka szklarniowego. Wraz ze wzrostem cukinii, zmienia się także jej smak, a co za tym idzie – zastosowanie w kuchni oraz sposób jej przygotowania.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak jeść cukinie?

Małe cukinie charakteryzują się miękkim miąższem z małą ilością niewykształconych jeszcze nasion. Już po krótkiej obróbce termicznej wnętrze i skórka stają się miękkie, niemal kremowe. Delikatny smak tego warzywa oraz niskokaloryczność sprawiają, że dodawany jest do wielu różnorodnych potraw. Pokrojona w grube plastry, natarta oliwą i czosnkiem grillowana cukinia jest wspaniałym dodatkiem do mięs. Takie krążki po spanierowaniu można także smażyć na patelni.

Mięciutkie kotleciki z cukinii w bułce tartej z powodzeniem mogą zastąpić mięso na obiadowym stole. Mając w zapasie duże pomidory oraz bakłażana, warto przygotować popularną we Francji zapiekankę warzywną z młodą cukinią w roli głównej – ratatouille. Warzywo to często wchodzi także w skład różnego rodzaju sałatek, kotlecików, surówek i dań jednogarnkowych. Z kolei cukinia duszona jest idealnym dodatkiem do obiadu, a także elementem wielu wyśmienitych zup. Wypróbuj przepisy na zupy z cukinii.

Nieco większe cukinie świetnie nadają się do faszerowania. Łagodny smak tego warzywa sprawia, że można zastosować do niego niemal każde nadzienie. Warto jednak pamiętać, że cukinia jest delikatna i szybko się piecze, dlatego też mięsa i twardsze warzywa należy najpierw upiec lub obsmażyć, a dopiero potem zastosować jako nadzienie.

Do czego wykorzystać kabaczki?

Jeśli kabaczek a cukinia to, to samo warzywo tylko bardziej dojrzałe, także i przepisy na jego przygotowanie będą bardzo podobne. Kabaczek ma znacznie twardszą skórkę, dlatego najlepiej ją obrać i wyrzucić. Podobnie jak u innych dyniowatych, wewnątrz kabaczka, pod warstwą jednolitego miąższu, znajdują się dość twarde nasiona, które także z reguły się usuwa. Z pozostałych po obieraniu krążków można przygotować wspaniałe grillowane kabaczki. Ich delikatny smak doskonale podkreśli przeciśnięty przez prasę czosnek, zioła oraz odrobina przyprawy (np. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY).

Z połączenia utartej na grubych oczkach cukinii z serem feta, jajkami, mąką i przyprawami, otrzymamy przepyszne, aromatyczne placuszki, wprost idealne na szybki obiad. Warzywo to jest także ważnym składnikiem znanego niemal na całym świecie leczo, doskonale smakuje także po obsmażeniu. Panierowany kabaczek z mięsem mielonym lub serem żółtym to przysmak uwielbiany przez dzieci i dorosłych, a kabaczek faszerowany mielonym mięsem z dodatkiem warzyw jest wyjątkowo łatwym w przygotowaniu, a zarazem smacznym i efektownie wyglądającym daniem.

Polecane przepisy

Zupa krem z kabaczka

Zupa krem z kabaczka

50 min Łatwy
Smażony kabaczek w panierce

Smażony kabaczek w panierce

30 min Łatwy
Leczo z dynią

Leczo z dynią

11 min Średni
Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i brokułami

Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i brokułami

1 godz 25 min Łatwy
Tajskie zielone curry z warzywami

Tajskie zielone curry z warzywami

13 min Łatwy
Cukinia z kaszą bulgur

Cukinia z kaszą bulgur

36 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Cukinia – sprawdź, co warto o niej wiedzieć i co pysznego z niej przygotować ZWZ WINIARY
Cukinia – sprawdź, co warto o niej wiedzieć i co pysznego z niej przygotować
10 pomysłów na pyszne przepisy z cukinii!
10 pomysłów na pyszne przepisy z cukinii!
Co zrobić z cukinii
Co zrobić z cukinii?
Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny ZWZ WINIARY
Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny
Jak zrobić dobrego grilla
Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.
Przepisy na dania wegetariańskie
Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu ZWZ WINIARY
Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu