Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Kabaczek i cukinia – na pewno każdy wielbiciel warzyw doskonale zna te dwa wyrazy pod którymi kryje się podłużne warzywo, kształtem nieco przypominające przerośniętego ogórka. Stając przed stoiskiem z warzywami, nieraz myślimy, czym tak naprawdę różni się kabaczek od cukinii. Może smakiem, kolorem, zastosowaniem? Który z nich lepiej wybrać do przygotowanie poszczególnych potraw?

Kabaczek a cukinia – różnice

Cukinia jest odmianą dyni. Jej nazwa, (zucchina) oznacza „mała dynia” i pochodzi z języka włoskiego, bo właśnie w tym kraju po raz pierwszy wyselekcjonowano to popularne teraz warzywo. Niektórzy rozróżniają cukinię od kabaczka po kolorze, twierdząc, że żółte są tylko kabaczki, a cukinie zielone. Tymczasem w południowo-wschodnich rejonach Polski, nazwy „kabaczek” używa się w stosunku do wszystkich. Czy prawidłowo?

Otóż okazuje się, że cukinia a kabaczek to jedno i to samo warzywo. W zasadzie przyjmuje się jedynie podział pod względem rozmiarów oraz stanu dojrzałości warzywa. Pod względem kulinarnym mianem kabaczka określa się dojrzałe sztuki, te z pestkami i grubszą skórką, zaś cukinie są jeszcze młode, z jednorodnym miąższem i niewiele większe od ogórka szklarniowego. Wraz ze wzrostem cukinii, zmienia się także jej smak, a co za tym idzie – zastosowanie w kuchni oraz sposób jej przygotowania.

Jak jeść cukinie?

Małe cukinie charakteryzują się miękkim miąższem z małą ilością niewykształconych jeszcze nasion. Już po krótkiej obróbce termicznej wnętrze i skórka stają się miękkie, niemal kremowe. Delikatny smak tego warzywa oraz niskokaloryczność sprawiają, że dodawany jest do wielu różnorodnych potraw. Pokrojona w grube plastry, natarta oliwą i czosnkiem grillowana cukinia jest wspaniałym dodatkiem do mięs. Takie krążki po spanierowaniu można także smażyć na patelni.

Mięciutkie kotleciki z cukinii w bułce tartej z powodzeniem mogą zastąpić mięso na obiadowym stole. Mając w zapasie duże pomidory oraz bakłażana, warto przygotować popularną we Francji zapiekankę warzywną z młodą cukinią w roli głównej – ratatouille. Warzywo to często wchodzi także w skład różnego rodzaju sałatek, kotlecików, surówek i dań jednogarnkowych. Z kolei cukinia duszona jest idealnym dodatkiem do obiadu, a także elementem wielu wyśmienitych zup.

Nieco większe cukinie świetnie nadają się do faszerowania. Łagodny smak tego warzywa sprawia, że można zastosować do niego niemal każde nadzienie. Warto jednak pamiętać, że cukinia jest delikatna i szybko się piecze, dlatego też mięsa i twardsze warzywa należy najpierw upiec lub obsmażyć, a dopiero potem zastosować jako nadzienie.

Do czego wykorzystać kabaczki?

Jeśli kabaczek a cukinia to, to samo warzywo tylko bardziej dojrzałe, także i przepisy na jego przygotowanie będą bardzo podobne. Kabaczek ma znacznie twardszą skórkę, dlatego najlepiej ją obrać i wyrzucić. Podobnie jak u innych dyniowatych, wewnątrz kabaczka, pod warstwą jednolitego miąższu, znajdują się dość twarde nasiona, które także z reguły się usuwa. Z pozostałych po obieraniu krążków można przygotować wspaniałe grillowane kabaczki. Ich delikatny smak doskonale podkreśli przeciśnięty przez prasę czosnek, zioła oraz odrobina przyprawy (np. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY).

Z połączenia utartej na grubych oczkach cukinii z serem feta, jajkami, mąką i przyprawami, otrzymamy przepyszne, aromatyczne placuszki, wprost idealne na szybki obiad. Warzywo to jest także ważnym składnikiem znanego niemal na całym świecie leczo, doskonale smakuje także po obsmażeniu. Panierowany kabaczek z mięsem mielonym lub serem żółtym to przysmak uwielbiany przez dzieci i dorosłych, a kabaczek faszerowany mielonym mięsem z dodatkiem warzyw jest wyjątkowo łatwym w przygotowaniu, a zarazem smacznym i efektownie wyglądającym daniem.

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty