Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Czym się różni kabaczek od cukinii? | Porady i inspiracje Winiary

Czym się różni kabaczek od cukinii?

Kabaczek i cukinia – na pewno każdy wielbiciel warzyw doskonale zna te dwa wyrazy pod którymi kryje się podłużne warzywo, kształtem nieco przypominające przerośniętego ogórka. Stając przed stoiskiem z warzywami, nieraz myślimy, czym tak naprawdę różni się kabaczek od cukinii. Może smakiem, kolorem, zastosowaniem? Który z nich lepiej wybrać do przygotowanie poszczególnych potraw?
banner rejestracja wielkanoc 2023

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się

    Kabaczek a cukinia – różnice

    Cukinia jest odmianą dyni. Jej nazwa, (zucchina) oznacza „mała dynia” i pochodzi z języka włoskiego, bo właśnie w tym kraju po raz pierwszy wyselekcjonowano to popularne teraz warzywo. Niektórzy rozróżniają cukinię od kabaczka po kolorze, twierdząc, że żółte są tylko kabaczki, a cukinie zielone. Tymczasem w południowo-wschodnich rejonach Polski, nazwy „kabaczek” używa się w stosunku do wszystkich. Czy prawidłowo?

    Otóż okazuje się, że cukinia a kabaczek to jedno i to samo warzywo. W zasadzie przyjmuje się jedynie podział pod względem rozmiarów oraz stanu dojrzałości warzywa. Pod względem kulinarnym mianem kabaczka określa się dojrzałe sztuki, te z pestkami i grubszą skórką, zaś cukinie są jeszcze młode, z jednorodnym miąższem i niewiele większe od ogórka szklarniowego. Wraz ze wzrostem cukinii, zmienia się także jej smak, a co za tym idzie – zastosowanie w kuchni oraz sposób jej przygotowania.

    Jak jeść cukinie?

    Małe cukinie charakteryzują się miękkim miąższem z małą ilością niewykształconych jeszcze nasion. Już po krótkiej obróbce termicznej wnętrze i skórka stają się miękkie, niemal kremowe. Delikatny smak tego warzywa oraz niskokaloryczność sprawiają, że dodawany jest do wielu różnorodnych potraw. Pokrojona w grube plastry, natarta oliwą i czosnkiem grillowana cukinia jest wspaniałym dodatkiem do mięs. Takie krążki po spanierowaniu można także smażyć na patelni.

    Mięciutkie kotleciki z cukinii w bułce tartej z powodzeniem mogą zastąpić mięso na obiadowym stole. Mając w zapasie duże pomidory oraz bakłażana, warto przygotować popularną we Francji zapiekankę warzywną z młodą cukinią w roli głównej – ratatouille. Warzywo to często wchodzi także w skład różnego rodzaju sałatek, kotlecików, surówek i dań jednogarnkowych. Z kolei cukinia duszona jest idealnym dodatkiem do obiadu, a także elementem wielu wyśmienitych zup. Wypróbuj przepisy na zupy z cukinii.

    Nieco większe cukinie świetnie nadają się do faszerowania. Łagodny smak tego warzywa sprawia, że można zastosować do niego niemal każde nadzienie. Warto jednak pamiętać, że cukinia jest delikatna i szybko się piecze, dlatego też mięsa i twardsze warzywa należy najpierw upiec lub obsmażyć, a dopiero potem zastosować jako nadzienie.

    Do czego wykorzystać kabaczki?

    Jeśli kabaczek a cukinia to, to samo warzywo tylko bardziej dojrzałe, także i przepisy na jego przygotowanie będą bardzo podobne. Kabaczek ma znacznie twardszą skórkę, dlatego najlepiej ją obrać i wyrzucić. Podobnie jak u innych dyniowatych, wewnątrz kabaczka, pod warstwą jednolitego miąższu, znajdują się dość twarde nasiona, które także z reguły się usuwa. Z pozostałych po obieraniu krążków można przygotować wspaniałe grillowane kabaczki. Ich delikatny smak doskonale podkreśli przeciśnięty przez prasę czosnek, zioła oraz odrobina przyprawy (np. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY).

    Z połączenia utartej na grubych oczkach cukinii z serem feta, jajkami, mąką i przyprawami, otrzymamy przepyszne, aromatyczne placuszki, wprost idealne na szybki obiad. Warzywo to jest także ważnym składnikiem znanego niemal na całym świecie leczo, doskonale smakuje także po obsmażeniu. Panierowany kabaczek z mięsem mielonym lub serem żółtym to przysmak uwielbiany przez dzieci i dorosłych, a kabaczek faszerowany mielonym mięsem z dodatkiem warzyw jest wyjątkowo łatwym w przygotowaniu, a zarazem smacznym i efektownie wyglądającym daniem.

    Polecane przepisy

    Zupa krem z kabaczka

    Zupa krem z kabaczka

    50 min Łatwy
    Smażony kabaczek w panierce

    Smażony kabaczek w panierce

    30 min Łatwy
    Leczo z dynią

    Leczo z dynią

    31 min Średni
    Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i brokułami

    Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i brokułami

    1 godz 25 min Łatwy
    Tajskie zielone curry z warzywami

    Tajskie zielone curry z warzywami

    13 min Łatwy
    Cukinia z kaszą bulgur

    Cukinia z kaszą bulgur

    36 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Cukinia – sprawdź, co warto o niej wiedzieć i co pysznego z niej przygotować
    Cukinia – sprawdź, co warto o niej wiedzieć i co pysznego z niej przygotować
    10 pomysłów na pyszne przepisy z cukinii!
    10 pomysłów na pyszne przepisy z cukinii!
    Co zrobić z cukinii?
    Co zrobić z cukinii?
    Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny
    Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny
    Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.
    Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.
    Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?
    Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?
    Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
    Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
    Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu
    Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu
    Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
    Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
    Zobacz więcej
    Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu