Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu ZWZ WINIARY

Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu

Wyjątkowe święto, które każdy z nas na swój sposób celebrował kilka dni temu – Dzień Matki – zainspirowało mnie do zakupu kwiatów, nie tylko tych do wazonu, ale także kwiatów jadalnych, czyli takich, które dodały niecodziennego, wiosennego charaktery daniom, jakie pojawiły się w na stole w moim rodzinnym domu właśnie tego dnia.

Jako że niestety nie posiadam swojego własnego ogródka, w którym mogłabym uprawiać rośliny ozdobne, kolorowe kwiaty jadalne musiałam kupić, co okazało się niemałym wyzwaniem. Ważne by mieć pewność, że nie były one nawożone bądź pryskane. Ostatecznie, kwiaty jadalne zamówiłam drogą elektroniczną, z przesyłką do domu. Tym razem mój wybór padł na bratki, goździki i nagietki.

Kwiaty-jadalne-kolaz2 ZWZ WINIARY

 

Jakie kwiaty nadają się do jedzenia?

Kwiaty jadalne coraz częściej zdobią tarty i torty, dodawane są do sałatek, a także zup. Ich lista jest naprawdę długa. W zależności od potrawy i wizji artystycznej, szeroki wybór pozostawia duże pole do popisu.

Bratki, które cechuje łagodny smak, nadadzą się idealnie jako dodatek do ciast i deserów. Nagietki, ze względu na swoją złocisto-pomarańczową barwę, zabarwią ryż lub sos, będą się także wyróżniały w sałatce lub zupie. Goździki oraz hibiskus dodajemy do herbaty i letnich napojów chłodzących. Z kwiatów mniszka lekarskiego, podobnie jak z bzu czarnego, zrobimy nalewki i syropy. Z kwiatów róży – pyszne konfitury. Niebieski ogórecznik lekarski nada się do kandyzowania, efektownie wyglądał będzie także zamrożony w kostkach lodu. Panierowane i usmażone kwiaty cukinii, które stanowią tradycją rzymską potrawę, nadadzą codzienności smak la dolce vita!

Kwiaty-jadalne-kolaz3 ZWZ WINIARY

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak dbać o jadalne kwiaty i których unikać?

Kwiaty jadalne po zebraniu bądź zakupie należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze, najlepiej w lodówce. Zachowają wówczas świeżość przez kilka dni – nawet do tygodnia. Pamiętajmy, że kwiaty mogą uczulać i to nie tylko alergików. Warto zatem sprawdzić najpierw reakcję naszego organizmu i spożywać je w niewielkich ilościach. Do kwiatów, których ze względu na ich trujące właściwości jeść nie wolno, zaliczamy m.in.: hortensje, hiacynty, konwalie, irysy, kaczeńce, krokusy jesienne, żonkile, oleandry czy zawilce.

Kwiaty-jadalne-kolaz1 ZWZ WINIARY

Prawdziwy sezon na jadalne kwiaty właśnie się rozpoczyna. Kwiaty będą kosztowały mniej, a wybór powinien być naprawdę szeroki. Wiedzą o tym zapewne wszyscy ci, u których kwiaty stanowią częsty dodatek do potraw. Przygotowany przeze mnie tort, który zaserwowałam mamie w dniu jej święta, przyozdobiony bratkami, goździkami i nagietkami, zrobił nie lada wrażenie nie tylko na samej obdarowanej, ale i na pozostałych członkach rodziny.

Tym, którzy z kwiatami w formie jadalnej nie mieli jeszcze do czynienia, serdecznie polecam rozpoczęcie tej przygody! W ramach inspiracji, już za kilka dni na blogu pojawi się przepis na zupę z pięknym dodatkiem w postaci kwiatów jadalnych właśnie. Do przeczytania!

kwiaty-jadalne-5 ZWZ WINIARYKwiaty-jadalne-zdjęcia3 ZWZ WINIARY

Autor: Ania

Polecane artykuły

Kumkwat
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Owoce kandyzowane
Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
Poczuj miętę ZWZ WINIARY
Poczuj miętę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu