Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Kumkwat – jak jeść?

W ostatnich latach sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych owoców. Walczący o klientów sprzedawcy oferują coraz to bardziej egzotyczne warzywa i owoce przywożone z odległych zakątków świata. Daje nam to możliwość poznania wielu ciekawych smaków oraz wypróbowania nowych potraw. Wśród zdobywających coraz większą popularność owoców na szczególną uwagę zasługuje niepozorny lecz pyszny kumkwat.

Co to jest kumkwat?

Kumkwat to owoc niewielkich rozmiarów, należący do grupy cytrusów. Jego ojczyzną są Chiny, jednak od wielu lat uprawiany jest również w obydwu Amerykach oraz w regionie basenu Morza Śródziemnego (zwłaszcza w Grecji).

Kumkwaty rosną na niewielkich, wiecznie zielonych, posiadających drobne kolce drzewkach lub krzewach. Mają cienką jadalną skórkę, wyglądem i kolorem przypominającą nieco tę znajdującą się na pomarańczy. Soczyste wnętrze owocu, podobnie jak w innych cytrusach, podzielone jest na wypełnione sokiem segmenty, w których mogą znajdować się małe pojedyncze pestki.

Jak jeść kumkwat?

Soczysty, delikatny miąższ pokryty cieniutką skórką o odcieniu pomarańczy – tak właśnie wygląda kumkwat. Jak jeść ten egzotyczny owoc? Wystarczy dokładnie go umyć, wytrzeć i… gotowe. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary oraz delikatną skórkę kumkwaty spożywa się w całości i najczęściej na surowo. Ich słodko-kwaskowaty smak znakomicie pasuje także do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Kumkwaty doskonale nadają się jako składnik egzotycznych sałatek, soków owocowych, dżemów i marmolad. Na bazie tych aromatycznych owoców można przygotować oryginalne nalewki oraz wspaniałe drinki. Podzielone na kawałki kumkwaty sprawdzą się też jako nadzienie mięs (np. drobiu), nadając im oryginalnej egzotycznej nuty. Z kolei kumkwaty kandyzowane będą świetną dekoracją deserów i wykwintnych ciast.

Kumkwat – oryginalny dodatek do ulubionego deseru

Kumkwat znakomicie komponuje się z galaretką, tworząc prosty w przygotowaniu deser. Jak go zrobić? Najpierw przygotowujemy galaretkę cytrusową zgodnie z opisem na opakowaniu (najlepiej sprawdzi się tu Galaretka pomarańczowy smak WINIARY). Następnie obieramy mandarynkę, usuwamy pestki i dzielimy na małe kawałki.

Ułożone w pucharkach cząstki mandarynki zalewamy przestudzoną galaretką i odstawiamy do stężenia. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Do zimnego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę 36% i ubijamy mikserem na najniższych obrotach przez niecałą minutę.

Po tym czasie zwiększamy liczbę obrotów, dodajemy odrobinę cukru pudru i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Tak przygotowaną bitą śmietanę delikatnie przekładamy na wierzch pucharków. Całość ozdabiamy pokrojonymi w plasterki kumkwatami i natychmiast podajemy. Smacznego!

Polecane artykuły

Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast
Grillowane owoce
Grillowane owoce
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu