Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cukinia – sprawdź, co warto o niej wiedzieć i co pysznego z niej przygotować ZWZ WINIARY

Cukinia – sprawdź, co warto o niej wiedzieć i co pysznego z niej przygotować

Z cukinią w kuchni można zdziałać cuda. Jest wdzięcznym warzywem, które możemy przygotować na wiele pysznych sposobów. Warto po nią sięgać zarówno ze względów smakowych, jak i zdrowotnych, ponieważ..

Cukinia jest zdrowa!

Cukinia zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminy A, K i C, dostarcza także sporo składników mineralnych, takich jak cynk, miedź czy potas. I oczywiście jest świetnym źródłem błonnika. A na dodatek jest warzywem niskokalorycznym, składającym się głównie z wody, więc świetnie wpisuje się w dietę osób dbających o linię. Ale też w diety osób, które lubią dobrze zjeść, bo cukinia naprawdę dobrze smakuje.

cukinia-dyptyk ZWZ WINIARY

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kiedy cukinia smakuje najlepiej?

Im młodsza cukinia, tym pyszniejsza. Młode okazy są nie tylko najsmaczniejsze, ale też nie wymagają obierania i usuwania pestek. Do wyboru mamy przeróżne odmiany cukinii: podłużne, okrągłe, ciemnozielone, jasnozielone, żółte, pasiaste, gładkie, nakrapiane. A wszystkie smaczne. Zatem jemy!

Oczywiście pierwsze danie, jakie przychodzi mi na myśl o cukinii, to… pierwsze danie :) czyli zupa. Właściwie zupy, bo z cukinii można przygotować wiele pysznych zup, od kremów po zupy klasyczne. Cukinia w takiej zupie może być najważniejszym składnikiem lub stanowić pyszną synergię z innymi warzywami. Możemy przebierać wśród wielu przepisów, od staropolskich po przepisy na zupy orientalne. I podawać zupę z cukinią na gorąco lu w postaci chłodników.

Przepisy na zupy z cukinią

Nasze ulubione zupy z cukinią w roli głównej i nie tylko to:

  • zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
  • chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
  • zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i serem kozim
  • zupa z młodej cukinii z miętą i słonecznikiem
  • zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
  • zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
  • leczo warzywne z cukinią
  • zupa z cukinią i gnocchi

zupa-z-cukinii-IMG_1198 ZWZ WINIARYzupa-z-cukinii-dyptyk-2

 

Nie tylko zupy

Choć zupy z cukinii dają spore pole do kulinarnych popisów, warto po cukinię sięgnąć nie tylko przygotowując pierwsze dnia. Cukinie można faszerować, grillować, marynować, smażyć, piec. Zetrzeć na tarce i zrobić z niej placki, a nawet wytrawne muffiny lub słodkie ciasto.

Nie tylko owoc cukinii

Zjeść ze smakiem można nie tylko cukinię, ale także jej kwiaty. Kwiaty cukinii to jedne z ciekawszych kwiatów jadalnych. Można je usmażyć w cieście naleśnikowym lub nafaszerować i zapiec.

kwiaty-cukinii-dyptyk ZWZ WINIARY

Jeśli chcemy zerwać kwiaty w naszym ogrodzie, najlepiej wybierać kwiaty męskie, które w przeciwieństwie do żeńskich nie będą owocować. Poznamy je po tym, że w środku mają tylko szypułkę, bez zalążka.

A na zakończenie podpowiem, że cukinię można nie tylko zjeść, ale efektownie zaserwować w niej zupę na przykład na letnim przyjęciu. Szkoda tylko, że takiej miseczki po zjedzeniu zupy nie można również skonsumować. Chociaż cukinię jak najbardziej można jeść na surowo, na przykład w postaci spaghetti lub surówki.

zupa-z-warzywnym-spaghett-7

A co Wy przygotujecie dziś z cukinii?

Autor: Agata

Polecane artykuły

Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny ZWZ WINIARY
Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Kumkwat
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu