Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polska, tradycyjna zupa, urozmaicona nietypowym mięsnym dodatkiem: aromatyczny, gęsty żurek z chrupiącymi chipsami z szynki parmeńskiej. Doprawiony majerankiem, obowiązkowo podany z ugotowanym na półmiękko jajkiem – niebo w gębie! Za podstawowy i niezastąpiony smak prawdziwego żurku odpowiada w moim przepisie Żurek WINIARY z polskiej mąki i warzyw. Do niego dodaję różne pyszności, żeby powstał zupełnie nowy przepis. Przekonajcie się sami, jak dobrze smakuje tak przyrządzony żurek!
Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać 0,75 l wody. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3
5 min
W międzyczasie obrać cebule i czosnek. Cebule posiekać w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Przygotowane warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.
Krok 4
5 min
Gotowy bulion przecedzić. Dodać do niego zeszklone: cebule i czosnek, doprawić majerankiem.
Krok 5
6 min
W osobnym naczyniu w 0,5 l zimnej wody rozmieszać zawartość opakowań Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dolać do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
6 min
Jajka ugotować na półmiękko.
Krok 7
5 min
Plastry szynki parmeńskiej podsmażyć na suchej patelni (aby wytopił się z niej tłuszcz) – do momentu aż nieco się skurczą i staną się chrupkie.
Krok 8
3 min
Żurek podawać z przekrojonym na pół jajkiem i chipsami z szynki parmeńskiej.
Krok 1
z
8
Marchewki, pietruszki, selera i pora obrać.
Krok 2
z
8
Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać 0,75 l wody. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3
z
8
W międzyczasie obrać cebule i czosnek. Cebule posiekać w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Przygotowane warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.
Krok 4
z
8
Gotowy bulion przecedzić. Dodać do niego zeszklone: cebule i czosnek, doprawić majerankiem.
Krok 5
z
8
W osobnym naczyniu w 0,5 l zimnej wody rozmieszać zawartość opakowań Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dolać do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
z
8
Jajka ugotować na półmiękko.
Krok 7
z
8
Plastry szynki parmeńskiej podsmażyć na suchej patelni (aby wytopił się z niej tłuszcz) – do momentu aż nieco się skurczą i staną się chrupkie.
Krok 8
z
8
Żurek podawać z przekrojonym na pół jajkiem i chipsami z szynki parmeńskiej.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0