Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Chleb razowy (lub innego ulubionego pieczywa)
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
4  ząbków
Czosnek
trochę
Olej do skropienia grzanek
450  g
Groszek (świeży lub mrożony)
3 
Szalotki
3  łyżek
Bulion warzywny
600  ml
Woda
14 
Listki pokrzywy
3  łyżek
Płynna śmietana do zup
1  łyżeczka
Tabasco
1  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól do smaku
trochę
Olej z czosnkiem
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.93 g
Węglowodany
74.89 g
Tłuszcze
19.96 g
Wartość energetyczna
555.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czego brakuje nam po długim okresie jesienno-zimowym? Oczywiście zieleni i witamin. Sposób na to, to soczyście zielona zupa krem z groszku i pokrzywy. Rok temu robiłam pierwsze kulinarne podejście do pokrzyw i ugotowałam zupę z pokrzywy. Wcześniej raczej omijałam ją szerokim łukiem, bo kojarzyła mi się jedynie z chwastem rosnącym tuż za płotem. Jak się okazuje całkiem niesłusznie, bo posiada właściwości lecznicze i prozdrowotne. To prawdziwa skarbnica witamin.

Teoria i wiedza swoją drogą, ale jak przekonać rodzinę do czegoś, co nie kojarzy się im ani smacznie, ani przyjemnie? To znana metoda na jarzynowych niejadków, czyli zupa krem. Postanowiłam więc ugotować naszą ulubioną zupę z zielonego groszku i dodać do niej liście pokrzywy. W miseczce widać maleńkie zielone kropeczki – to właśnie zmiksowane listki pokrzywy – a całość jest pyszna.

(z podanych składników można przygotować około 2 porcje zupy) Nie wyobrażam sobie kremowej zupy bez chrupiącego dodatku i dlatego przygotowałam aromatyczne grzaneczki z czosnkiem i słodką papryką. Zupa krem z groszku świetnie komponuje się też z groszkiem ptysiowym ziołowymi grzaneczkami chipsami warzywnymi.

Wielbicielom zup o kremowej konsystencji polecam też:
Zupę jarzynową przecieraną z grzaneczkami
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Kremową zupę warzywną z soczewicy i grochu
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1 - Grzanki czosnkowe

    5 min
    Kromki chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
  • Krok 2

    5 min
    Posypujemy papryką i nacieramy wyciśniętymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie mieszamy tak, aby papryka i czosnek w miarę równomiernie rozprowadziły się po grzankach. Można też delikatnie spryskać je oliwą.
  • Krok 3

    10 min
    Grzanki przesypujemy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy aż grzanki się przyrumienią (około 10 minut).
  • Krok 4 - Krem z groszku i pokrzywy

    5 min
    Szalotki obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
  • Krok 5

    5 min
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy szalotki pod przykryciem około 5 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Gotową szalotkę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy groszek i nastawiamy na średni gaz. Od momentu zagotowania się zupy trzymamy na gazie 5 minut.
  • Krok 7

    3 min
    W tym czasie liście pokrzywy dokładnie myjemy i kroimy na paski.
  • Krok 8

    5 min
    Po 5 minutach gotowania się zupy dodajemy pokrzywę. Gotujemy kolejne 5 minut.
  • Krok 9

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną soli i dodajemy tabasco.
  • Krok 10

    8 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko i zabielamy śmietanką.
  • Krok 11

    3 min
    Podajemy z grzankami czosnkowymi i świeżym koperkiem.
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 1 - Grzanki czosnkowe z 11

Kromki chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 2 z 11

Posypujemy papryką i nacieramy wyciśniętymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie mieszamy tak, aby papryka i czosnek w miarę równomiernie rozprowadziły się po grzankach. Można też delikatnie spryskać je oliwą.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 3 z 11

Grzanki przesypujemy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy aż grzanki się przyrumienią (około 10 minut).

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 4 - Krem z groszku i pokrzywy z 11

Szalotki obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 5 z 11

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy szalotki pod przykryciem około 5 minut.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 6 z 11

Gotową szalotkę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy groszek i nastawiamy na średni gaz. Od momentu zagotowania się zupy trzymamy na gazie 5 minut.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 7 z 11

W tym czasie liście pokrzywy dokładnie myjemy i kroimy na paski.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 8 z 11

Po 5 minutach gotowania się zupy dodajemy pokrzywę. Gotujemy kolejne 5 minut.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 9 z 11

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną soli i dodajemy tabasco.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 10 z 11

Gotową zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko i zabielamy śmietanką.

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Krok 11 z 11

Podajemy z grzankami czosnkowymi i świeżym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

    Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

    1 godz 11 min Łatwy
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy
  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    55 min Średni
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu