Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kromki chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Posypujemy papryką i nacieramy wyciśniętymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie mieszamy tak, aby papryka i czosnek w miarę równomiernie rozprowadziły się po grzankach. Można też delikatnie spryskać je oliwą.
Grzanki przesypujemy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy aż grzanki się przyrumienią (około 10 minut).
Szalotki obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy szalotki pod przykryciem około 5 minut.
Gotową szalotkę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy groszek i nastawiamy na średni gaz. Od momentu zagotowania się zupy trzymamy na gazie 5 minut.
W tym czasie liście pokrzywy dokładnie myjemy i kroimy na paski.
Po 5 minutach gotowania się zupy dodajemy pokrzywę. Gotujemy kolejne 5 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną soli i dodajemy tabasco.
Gotową zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko i zabielamy śmietanką.
Podajemy z grzankami czosnkowymi i świeżym koperkiem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0