Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kromki chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Posypujemy papryką i nacieramy wyciśniętymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie mieszamy tak, aby papryka i czosnek w miarę równomiernie rozprowadziły się po grzankach. Można też delikatnie spryskać je oliwą.
Grzanki przesypujemy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy aż grzanki się przyrumienią (około 10 minut).
Szalotki obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy szalotki pod przykryciem około 5 minut.
Gotową szalotkę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy groszek i nastawiamy na średni gaz. Od momentu zagotowania się zupy trzymamy na gazie 5 minut.
W tym czasie liście pokrzywy dokładnie myjemy i kroimy na paski.
Po 5 minutach gotowania się zupy dodajemy pokrzywę. Gotujemy kolejne 5 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną soli i dodajemy tabasco.
Gotową zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko i zabielamy śmietanką.
Podajemy z grzankami czosnkowymi i świeżym koperkiem.