Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z dyni i cukinii
Zupa z dyni i cukinii
Zupa z dyni i cukinii
Zupa z dyni i cukinii
Dodaj do CookBook

Zupa z dyni i cukinii

(0)
48 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.3  kg
Cukinia (u mnie żółta)
0.3  kg
Dynia (już obranej i bez pestek)
3  łyżek
Bulion drobiowy lub warzywny
0.7  l
Woda
1 
Cebula mała
0.5  szklanka
Mleko kokosowe
1  łyżka
Masło
2  ząbków
Czosnek
0.25  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
trochę
Sok z cytryny do smaku
50  g
Suchy makaron wstążki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.3 g
Wartość energetyczna
185.7 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
4.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Prosta, sycąca zupa, zagęszczona dyniowo-cukiniowym puree, podbija serca łagodnym smakiem. Latem, kiedy do dyspozycji mamy przeróżne odmiany cukinii, za każdym razem zupa z dyni i cukinii może wyglądać i smakować nieco inaczej. Ja wykorzystałam żółtą odmianę. A Ty, z jakich odmian warzyw przygotujesz swoją zupę z dyni i cukinii?

Zobacz też inne przepisy na pyszne zupy z dyni i cukinii:
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Cukinię i dynię kroimy w kostkę (bez obierania i usuwania pestek z cukinii, gdy mamy młode okazy).
  • Krok 2

    15 min
    Na lekko rozgrzanym maśle podduszamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, oprószamy kurkumą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy.
  • Krok 3

    15 min
    Dodajemy do rondla cukinię i dynię, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości, około 15 minut.
  • Krok 4

    8 min
    Przelewamy chochelkę zupy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka.
  • Krok 5

    5 min
    Pod koniec gotowania dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, gotujemy 5 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Do zupy z dyni i cukinii dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem.
Zupa z dyni i cukinii

Krok 1 z 6

Cukinię i dynię kroimy w kostkę (bez obierania i usuwania pestek z cukinii, gdy mamy młode okazy).

Zupa z dyni i cukinii

Krok 2 z 6

Na lekko rozgrzanym maśle podduszamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, oprószamy kurkumą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy.

Zupa z dyni i cukinii

Krok 3 z 6

Dodajemy do rondla cukinię i dynię, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości, około 15 minut.

Zupa z dyni i cukinii

Krok 4 z 6

Przelewamy chochelkę zupy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka.

Zupa z dyni i cukinii

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, gotujemy 5 minut.

Zupa z dyni i cukinii

Krok 6 z 6

Do zupy z dyni i cukinii dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu