Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta, sycąca zupa, zagęszczona dyniowo-cukiniowym puree, podbija serca łagodnym smakiem. Latem, kiedy do dyspozycji mamy przeróżne odmiany cukinii, za każdym razem zupa z dyni i cukinii może wyglądać i smakować nieco inaczej. Ja wykorzystałam żółtą odmianę. A Ty, z jakich odmian warzyw przygotujesz swoją zupę z dyni i cukinii?
Zobacz też inne przepisy na pyszne zupy z dyni i cukinii:
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Cukinię i dynię kroimy w kostkę (bez obierania i usuwania pestek z cukinii, gdy mamy młode okazy).
Na lekko rozgrzanym maśle podduszamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, oprószamy kurkumą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy.
Dodajemy do rondla cukinię i dynię, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości, około 15 minut.
Przelewamy chochelkę zupy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka.
Pod koniec gotowania dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, gotujemy 5 minut.
Do zupy z dyni i cukinii dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem.