Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z dyni i cukinii

0
48min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.3  kg
Cukinia (u mnie żółta)
0.3  kg
Dynia (już obranej i bez pestek)
0.7  l
Woda
1 
Cebula mała
0.5  szklanka
Mleko kokosowe
1  łyżka
Masło
2  ząbków
0.25  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
trochę
Sok z cytryny do smaku
50  g
Suchy makaron wstążki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.86 g
Węglowodany
20.28 g
Tłuszcze
10.75 g
Wartość energetyczna
185.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
5 min
Cukinię i dynię kroimy w kostkę (bez obierania i usuwania pestek z cukinii, gdy mamy młode okazy).
Krok 2
15 min
Na lekko rozgrzanym maśle podduszamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, oprószamy kurkumą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy.
Krok 3
15 min
Dodajemy do rondla cukinię i dynię, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości, około 15 minut.
Krok 4
8 min
Przelewamy chochelkę zupy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka.
Krok 5
5 min
Pod koniec gotowania dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, gotujemy 5 minut.
Krok 6
5 min
Do zupy z dyni i cukinii dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem.
Zupa z dyni i cukinii

Krok 1 z 6

Cukinię i dynię kroimy w kostkę (bez obierania i usuwania pestek z cukinii, gdy mamy młode okazy).

Zupa z dyni i cukinii

Krok 2 z 6

Na lekko rozgrzanym maśle podduszamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, oprószamy kurkumą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy.

Zupa z dyni i cukinii

Krok 3 z 6

Dodajemy do rondla cukinię i dynię, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości, około 15 minut.

Zupa z dyni i cukinii

Krok 4 z 6

Przelewamy chochelkę zupy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka.

Zupa z dyni i cukinii

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, gotujemy 5 minut.

Zupa z dyni i cukinii

Krok 6 z 6

Do zupy z dyni i cukinii dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem.

Prosta, sycąca zupa, zagęszczona dyniowo-cukiniowym puree, podbija serca łagodnym smakiem. Latem, kiedy do dyspozycji mamy przeróżne odmiany cukinii, za każdym razem zupa z dyni i cukinii może wyglądać i smakować nieco inaczej. Ja wykorzystałam żółtą odmianę. A Ty, z jakich odmian warzyw przygotujesz swoją zupę z dyni i cukinii?

Zobacz też inne przepisy na pyszne zupy z dyni i cukinii:
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika