Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Cebula czerwona
2 
Marchewka
1 
Batat
1  kubek
Soczewica czerwona
1 
Mała papryczka chili
1 
Papryka czerwona podłużna
2  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Czarnuszka
1  łyżka
Olej kokosowy
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.66 g
Węglowodany
47.83 g
Tłuszcze
11.8 g
Wartość energetyczna
340.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy wieczna zima ani myśli, aby nieco spuścić z tonu, trzeba szukać na nią sposobów. To właśnie w miesiącach zimowych szczególnie ważnym jest, aby każdego dnia zjadać jak najwięcej ciepłych posiłków. Dania na gorąco rozgrzewają bowiem organizm i sprawiają, że wolniej się on wychładza. Temperatura to jednak nie wszystko, ważny jest także skład spożywanych dań i tu kluczową rolę odgrywają przyprawy! Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry ma w sobie wszystko, co najważniejsze. Pierwsze skrzypce gra tym razem rozgrzewające, aromatyczne curry, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru. Akompaniują mu papryczka chilli, słodka papryka oraz czosnek.

Curry uważane jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata! Zawarta w nim kurkuma hamuje rozwój komórek nowotworowych, korzystnie wpływa także na wątrobę, ponadto ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pieprz czarny ułatwia trawienie, a cynamon obniża ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry to danie, które pozostawia w żołądku przyjemne uczucie sytości na kilka godzin. W przepisie specjalnie nie podaję dokładnej, odmierzonej ilości wody, gdyż o konsystencji każdy powinien zadecydować sam. Jedni lubią zupę krem tak gęstą, że aż w niej łyżka stoi, inni wolą zupę nieco rzadszą.

Do zupy polecam przygotować zdrowy dodatek. Alternatywą dla grzanek niech będą tym razem chipsy paprykowe. Chrupiące mini krążki, doprawione czarnuszką oraz tymiankiem, nadadzą zupie charakteru. Co więcej, przygotujesz je w zaledwie kilka minut!

Sprawdź również nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem curry:

Zupa marchewkowa z curry

Grochówka z kurczakiem i curry

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Zupa kalafiorowa z curry

Zupa curry z kurczakiem

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Marchewki obrać, pokroić w cienkie półksiężyce.
  • Krok 3

    3 min
    Batata obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Krok 4

    3 min
    Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwając pesteczki.
  • Krok 5

    2 min
    Na dnie większego garnka rozgrzać olej kokosowy.
  • Krok 3

    1 min
    Dodać przygotowane, pokrojone warzywa, curry oraz słodką paprykę.
  • Krok 7

    5 min
    Całość dokładnie wymieszać i delikatnie podsmażyć.
  • Krok 8

    20 min
    Zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Krok 9

    15 min
    Dodać czerwoną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  • Krok 10

    1 min
    W trakcie gotowania zupę od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (soczewica pochłonie jej sporą ilość).
  • Krok 11

    3 min
    Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.
  • Krok 12

    1 min
    Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać odrobinę więcej wody.
  • Krok 13

    6 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Paprykę czerwoną wydrążyć i pokroić w cienkie plastry (okręgi). Tak przygotowane skropić oliwą, posypać tymiankiem oraz czarnuszką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec zaledwie kilka minut – aż krążki ładnie się zrumienia.
  • Krok 14

    1 min
    Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry będzie doskonale smakowała w towarzystwie chrupkich, paprykowych krążków.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 1 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 2 z 14

Marchewki obrać, pokroić w cienkie półksiężyce.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 3 z 14

Batata obrać, pokroić w drobną kostkę.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 4 z 14

Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwając pesteczki.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 5 z 14

Na dnie większego garnka rozgrzać olej kokosowy.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 3 z 14

Dodać przygotowane, pokrojone warzywa, curry oraz słodką paprykę.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 7 z 14

Całość dokładnie wymieszać i delikatnie podsmażyć.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 8 z 14

Zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 9 z 14

Dodać czerwoną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 10 z 14

W trakcie gotowania zupę od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (soczewica pochłonie jej sporą ilość).

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 11 z 14

Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 12 z 14

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać odrobinę więcej wody.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 13 z 14

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Paprykę czerwoną wydrążyć i pokroić w cienkie plastry (okręgi). Tak przygotowane skropić oliwą, posypać tymiankiem oraz czarnuszką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec zaledwie kilka minut – aż krążki ładnie się zrumienia.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 14 z 14

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry będzie doskonale smakowała w towarzystwie chrupkich, paprykowych krążków.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy i topinamburu

    13 godz 29 min Średni
  • Zupa z dyni z granatem

    1 godz 35 min Średni
  • Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu