Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

0
1 godz 9 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała cebula
1 
Cebula czerwona
2 
Marchewka
1 
Batat
1  kubek
Soczewica czerwona
1 
Mała papryczka chili
1 
Papryka czerwona podłużna
2  ząbków
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Czarnuszka
1  łyżka
Olej kokosowy
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.66 g
Węglowodany
47.83 g
Tłuszcze
11.8 g
Wartość energetyczna
340.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

69 min
Krok 1
4 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
4 min
Marchewki obrać, pokroić w cienkie półksiężyce.
Krok 3
3 min
Batata obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4
3 min
Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwając pesteczki.
Krok 5
2 min
Na dnie większego garnka rozgrzać olej kokosowy.
Krok 3
1 min
Dodać przygotowane, pokrojone warzywa, curry oraz słodką paprykę.
Krok 7
5 min
Całość dokładnie wymieszać i delikatnie podsmażyć.
Krok 8
20 min
Zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 9
15 min
Dodać czerwoną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 10
1 min
W trakcie gotowania zupę od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (soczewica pochłonie jej sporą ilość).
Krok 11
3 min
Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.
Krok 12
1 min
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać odrobinę więcej wody.
Krok 13
6 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Paprykę czerwoną wydrążyć i pokroić w cienkie plastry (okręgi). Tak przygotowane skropić oliwą, posypać tymiankiem oraz czarnuszką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec zaledwie kilka minut – aż krążki ładnie się zrumienia.
Krok 14
1 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry będzie doskonale smakowała w towarzystwie chrupkich, paprykowych krążków.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 1 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 2 z 14

Marchewki obrać, pokroić w cienkie półksiężyce.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 3 z 14

Batata obrać, pokroić w drobną kostkę.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 4 z 14

Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwając pesteczki.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 5 z 14

Na dnie większego garnka rozgrzać olej kokosowy.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 3 z 14

Dodać przygotowane, pokrojone warzywa, curry oraz słodką paprykę.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 7 z 14

Całość dokładnie wymieszać i delikatnie podsmażyć.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 8 z 14

Zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 9 z 14

Dodać czerwoną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 10 z 14

W trakcie gotowania zupę od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (soczewica pochłonie jej sporą ilość).

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 11 z 14

Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 12 z 14

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać odrobinę więcej wody.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 13 z 14

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Paprykę czerwoną wydrążyć i pokroić w cienkie plastry (okręgi). Tak przygotowane skropić oliwą, posypać tymiankiem oraz czarnuszką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec zaledwie kilka minut – aż krążki ładnie się zrumienia.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

Krok 14 z 14

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry będzie doskonale smakowała w towarzystwie chrupkich, paprykowych krążków.

Kiedy wieczna zima ani myśli, aby nieco spuścić z tonu, trzeba szukać na nią sposobów. To właśnie w miesiącach zimowych szczególnie ważnym jest, aby każdego dnia zjadać jak najwięcej ciepłych posiłków. Dania na gorąco rozgrzewają bowiem organizm i sprawiają, że wolniej się on wychładza. Temperatura to jednak nie wszystko, ważny jest także skład spożywanych dań i tu kluczową rolę odgrywają przyprawy! Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry ma w sobie wszystko, co najważniejsze. Pierwsze skrzypce gra tym razem rozgrzewające, aromatyczne curry, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru. Akompaniują mu papryczka chilli, słodka papryka oraz czosnek.

Curry uważane jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata! Zawarta w nim kurkuma hamuje rozwój komórek nowotworowych, korzystnie wpływa także na wątrobę, ponadto ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pieprz czarny ułatwia trawienie, a cynamon obniża ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry to danie, które pozostawia w żołądku przyjemne uczucie sytości na kilka godzin. W przepisie specjalnie nie podaję dokładnej, odmierzonej ilości wody, gdyż o konsystencji każdy powinien zadecydować sam. Jedni lubią zupę krem tak gęstą, że aż w niej łyżka stoi, inni wolą zupę nieco rzadszą.

Do zupy polecam przygotować zdrowy dodatek. Alternatywą dla grzanek niech będą tym razem chipsy paprykowe. Chrupiące mini krążki, doprawione czarnuszką oraz tymiankiem, nadadzą zupie charakteru. Co więcej, przygotujesz je w zaledwie kilka minut!

Sprawdź również nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem curry:

Zupa marchewkowa z curry

Grochówka z kurczakiem i curry

Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Zupa kalafiorowa z curry

Zupa curry z kurczakiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika