Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Marchewki obrać, pokroić w cienkie półksiężyce.
Batata obrać, pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwając pesteczki.
Na dnie większego garnka rozgrzać olej kokosowy.
Dodać przygotowane, pokrojone warzywa, curry oraz słodką paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i delikatnie podsmażyć.
Zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Dodać czerwoną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
W trakcie gotowania zupę od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (soczewica pochłonie jej sporą ilość).
Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać odrobinę więcej wody.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Paprykę czerwoną wydrążyć i pokroić w cienkie plastry (okręgi). Tak przygotowane skropić oliwą, posypać tymiankiem oraz czarnuszką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec zaledwie kilka minut – aż krążki ładnie się zrumienia.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry będzie doskonale smakowała w towarzystwie chrupkich, paprykowych krążków.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0