
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dobra sycąca zupa krem z brokułów może być podana z różnymi chrupiącymi dodatkami, takimi jak grzanki czy groszek ptysiowy, ale nawet wtedy nie rezygnujcie z pozostawienia części różyczek brokuła i wykorzystania ich do dekoracji zupy.
Z brokuła nie usuwajmy łodygi, bo ma wiele cennych składników (więcej, niż kwiatostany). Można ją obrać, pokroić w kostkę i upiec razem z kwiatami brokuła. Podobnie postępuje przygotowując inne zupy ze świeżymi brokułami. Smacznego :)
Z podanej ilości otrzymamy 6 porcji zupy.
Reszta słodkiej śmietanki przyda się do:
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem
Kremowa zupa pieczarkowa
Barszcz grzybowy na zakwasie
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
Zobacz Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
5 minKrok 3
4 minKrok 4
40 minKrok 5
20 minKrok 6
10 minKrok 7
4 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Brokuła myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki. Łodygę cienko obieramy, kroimy w kostkę.

Krok 2 z 8
Koper włoski myjemy, kroimy w paski, pomijając głąb.

Krok 3 z 8
Por dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, osuszamy, kroimy w półtalarki.

Krok 4 z 8
Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy chili. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszamy.

Krok 5 z 8
Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół, dodajemy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze 20 minut.

Krok 6 z 8
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, pozostawiając część różyczek brokuła do dekoracji zupy na talerzach. Podlewamy gorącą wodą, zagotowujemy, dodajemy 2 kostki Bulionu warzywnego Winiary, gotujemy 1o minut.

Krok 7 z 8
Zupę blendujemy na krem. Dodajemy śmietankę, mieszamy.

Krok 8 z 8
Zupę podajemy z chrupiącymi różyczkami upieczonego brokuła i płatkami cheddara lub innego sera.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0