Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa pieczarkowa

0
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Świeże pieczarki
1 
Cebula
1  pęczek
Włoszczyzna (bez kapusty)
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Listek suszonego lubczyku
1  szczypta
Świeży estragon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
100  ml
Słodka śmietanka
1 
Surowe żółtko
trochę
Grzanki (w wersji zupy bez estragonu mogą być ziołowe)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.69 g
Węglowodany
27.53 g
Tłuszcze
16.78 g
Wartość energetyczna
294.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
30 min
Z włoszczyzny przygotowuję litr bulionu warzywnego z lubczykiem. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę i podsmażam krótko na maśle – powinna być zeszklona, a nie zrumieniona. Dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki, duszę pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
5 min
Dolewam do pieczarek bulion warzywny i gotuję przez chwilę.
Krok 3
3 min
Miksuję na prawie gładki krem.
Krok 4
3 min
Roztrzepane żółtko łączę ze śmietanką i odrobiną zupy, dodaję do garnka, mieszam.
Krok 5
1 min
Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na talerzu posypuję grzankami i estragonem.
Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 1 z 5

Z włoszczyzny przygotowuję litr bulionu warzywnego z lubczykiem. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę i podsmażam krótko na maśle – powinna być zeszklona, a nie zrumieniona. Dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki, duszę pod przykryciem do miękkości.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 2 z 5

Dolewam do pieczarek bulion warzywny i gotuję przez chwilę.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 3 z 5

Miksuję na prawie gładki krem.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 4 z 5

Roztrzepane żółtko łączę ze śmietanką i odrobiną zupy, dodaję do garnka, mieszam.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 5 z 5

Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na talerzu posypuję grzankami i estragonem.

Ostatnio uzupełniłam zapasy domowych grzanek do zupy, a skoro są grzanki, to prędzej czy później (a im wcześniej tym lepiej) musi być i zupa pieczarkowa. A najlepiej smakowity krem z pieczarek! Dotąd uważałam, że pieczarki i grzyby leśne nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, a cenić je można jedynie za smak. Tymczasem nie od dziś (dla mnie właśnie akurat od dziś) wiadomo, że grzyby, także pieczarki, zawierają dużo białka, błonnika, witamin i makroelementów. No to kochane pieczarki, czapki (kapelusze) z głów …do garnka. I to tak na jednej nodze

Do dzisiejszej wersji kremu z pieczarek dla aksamitnej konsystencji dodałam surowe żółtko zielononóżki kuropatwianej, które możecie zastąpić dowolnym jajkiem kurzym, z przyzwoitą pieczątką na skorupce, lub w ogóle pominąć je w przepisie. Za to warto nie pomijać świeżego estragonu. No i koniecznie te chrupiące grzanki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika