Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ostatnio uzupełniłam zapasy domowych grzanek do zupy, a skoro są grzanki, to prędzej czy później (a im wcześniej tym lepiej) musi być i zupa pieczarkowa. A najlepiej smakowity krem z pieczarek! Dotąd uważałam, że pieczarki i grzyby leśne nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, a cenić je można jedynie za smak. Tymczasem nie od dziś (dla mnie właśnie akurat od dziś) wiadomo, że grzyby, także pieczarki, zawierają dużo białka, błonnika, witamin i makroelementów. No to kochane pieczarki, czapki (kapelusze) z głów …do garnka. I to tak na jednej nodze
Do dzisiejszej wersji kremu z pieczarek dla aksamitnej konsystencji dodałam surowe żółtko zielononóżki kuropatwianej, które możecie zastąpić dowolnym jajkiem kurzym, z przyzwoitą pieczątką na skorupce, lub w ogóle pominąć je w przepisie. Za to warto nie pomijać świeżego estragonu. No i koniecznie te chrupiące grzanki!
Przygotowanie
42 min
Krok 1
30 min
Z włoszczyzny przygotowuję litr bulionu warzywnego z lubczykiem. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę i podsmażam krótko na maśle – powinna być zeszklona, a nie zrumieniona. Dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki, duszę pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
5 min
Dolewam do pieczarek bulion warzywny i gotuję przez chwilę.
Krok 3
3 min
Miksuję na prawie gładki krem.
Krok 4
3 min
Roztrzepane żółtko łączę ze śmietanką i odrobiną zupy, dodaję do garnka, mieszam.
Krok 5
1 min
Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na talerzu posypuję grzankami i estragonem.
Krok 1
z
5
Z włoszczyzny przygotowuję litr bulionu warzywnego z lubczykiem. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę i podsmażam krótko na maśle – powinna być zeszklona, a nie zrumieniona. Dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki, duszę pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
z
5
Dolewam do pieczarek bulion warzywny i gotuję przez chwilę.
Krok 3
z
5
Miksuję na prawie gładki krem.
Krok 4
z
5
Roztrzepane żółtko łączę ze śmietanką i odrobiną zupy, dodaję do garnka, mieszam.
Krok 5
z
5
Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na talerzu posypuję grzankami i estragonem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0