Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kremowa zupa pieczarkowa

Kremowa zupa pieczarkowa

(0)
42min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Świeże pieczarki
1 
Cebula
1  pęczek
Włoszczyzna (bez kapusty)
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Listek suszonego lubczyku
1  szczypta
Świeży estragon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
100  ml
Słodka śmietanka
1 
Surowe żółtko
trochę
Grzanki (w wersji zupy bez estragonu mogą być ziołowe)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.69 g
Węglowodany
27.53 g
Tłuszcze
16.78 g
Wartość energetyczna
294.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ostatnio uzupełniłam zapasy domowych grzanek do zupy, a skoro są grzanki, to prędzej czy później (a im wcześniej tym lepiej) musi być i zupa pieczarkowa. A najlepiej smakowity krem z pieczarek! Dotąd uważałam, że pieczarki i grzyby leśne nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, a cenić je można jedynie za smak. Tymczasem nie od dziś (dla mnie właśnie akurat od dziś) wiadomo, że grzyby, także pieczarki, zawierają dużo białka, błonnika, witamin i makroelementów. No to kochane pieczarki, czapki (kapelusze) z głów …do garnka. I to tak na jednej nodze

Do dzisiejszej wersji kremu z pieczarek dla aksamitnej konsystencji dodałam surowe żółtko zielononóżki kuropatwianej, które możecie zastąpić dowolnym jajkiem kurzym, z przyzwoitą pieczątką na skorupce, lub w ogóle pominąć je w przepisie. Za to warto nie pomijać świeżego estragonu. No i koniecznie te chrupiące grzanki!

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    30 min
    Z włoszczyzny przygotowuję litr bulionu warzywnego z lubczykiem. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę i podsmażam krótko na maśle – powinna być zeszklona, a nie zrumieniona. Dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki, duszę pod przykryciem do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Dolewam do pieczarek bulion warzywny i gotuję przez chwilę.
  • Krok 3

    3 min
    Miksuję na prawie gładki krem.
  • Krok 4

    3 min
    Roztrzepane żółtko łączę ze śmietanką i odrobiną zupy, dodaję do garnka, mieszam.
  • Krok 5

    1 min
    Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na talerzu posypuję grzankami i estragonem.
Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 1 z 5

Z włoszczyzny przygotowuję litr bulionu warzywnego z lubczykiem. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę i podsmażam krótko na maśle – powinna być zeszklona, a nie zrumieniona. Dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki, duszę pod przykryciem do miękkości.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 2 z 5

Dolewam do pieczarek bulion warzywny i gotuję przez chwilę.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 3 z 5

Miksuję na prawie gładki krem.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 4 z 5

Roztrzepane żółtko łączę ze śmietanką i odrobiną zupy, dodaję do garnka, mieszam.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 5 z 5

Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na talerzu posypuję grzankami i estragonem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna przepis wigilijny

    Zupa rybna przepis wigilijny

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa z pora z wędzonym łososiem

    Zupa z pora z wędzonym łososiem

    38 min Średni
  • Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

    Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

    26 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu