Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kremowa zupa pieczarkowa
Dodaj do CookBook

Kremowa zupa pieczarkowa

(0)
42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Świeże pieczarki
1 
Cebula
1  pęczek
Włoszczyzna (bez kapusty)
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Listek suszonego lubczyku
1  szczypta
Świeży estragon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
100  ml
Słodka śmietanka
1 
Surowe żółtko
trochę
Grzanki (w wersji zupy bez estragonu mogą być ziołowe)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.5 g
Wartość energetyczna
294.5 kcal
Tłuszcze
16.8 g
Białko
11.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ostatnio uzupełniłam zapasy domowych grzanek do zupy, a skoro są grzanki, to prędzej czy później (a im wcześniej tym lepiej) musi być i zupa pieczarkowa. A najlepiej smakowity krem z pieczarek! Dotąd uważałam, że pieczarki i grzyby leśne nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, a cenić je można jedynie za smak. Tymczasem nie od dziś (dla mnie właśnie akurat od dziś) wiadomo, że grzyby, także pieczarki, zawierają dużo białka, błonnika, witamin i makroelementów. No to kochane pieczarki, czapki (kapelusze) z głów …do garnka. I to tak na jednej nodze

Do dzisiejszej wersji kremu z pieczarek dla aksamitnej konsystencji dodałam surowe żółtko zielononóżki kuropatwianej, które możecie zastąpić dowolnym jajkiem kurzym, z przyzwoitą pieczątką na skorupce, lub w ogóle pominąć je w przepisie. Za to warto nie pomijać świeżego estragonu. No i koniecznie te chrupiące grzanki!

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    30 min
    Z włoszczyzny przygotowuję litr bulionu warzywnego z lubczykiem. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę i podsmażam krótko na maśle – powinna być zeszklona, a nie zrumieniona. Dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki, duszę pod przykryciem do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Dolewam do pieczarek bulion warzywny i gotuję przez chwilę.
  • Krok 3

    3 min
    Miksuję na prawie gładki krem.
  • Krok 4

    3 min
    Roztrzepane żółtko łączę ze śmietanką i odrobiną zupy, dodaję do garnka, mieszam.
  • Krok 5

    1 min
    Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na talerzu posypuję grzankami i estragonem.
Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 1 z 5

Z włoszczyzny przygotowuję litr bulionu warzywnego z lubczykiem. W międzyczasie cebulę kroję w kostkę i podsmażam krótko na maśle – powinna być zeszklona, a nie zrumieniona. Dodaję obrane i pokrojone w plastry pieczarki, duszę pod przykryciem do miękkości.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 2 z 5

Dolewam do pieczarek bulion warzywny i gotuję przez chwilę.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 3 z 5

Miksuję na prawie gładki krem.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 4 z 5

Roztrzepane żółtko łączę ze śmietanką i odrobiną zupy, dodaję do garnka, mieszam.

Kremowa zupa pieczarkowa

Krok 5 z 5

Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na talerzu posypuję grzankami i estragonem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    40 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

    Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu