Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Dodaj do CookBook

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

(0)
1 godz 36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest garsu
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Brokuł świeży
2 
Nieduże ziemniaki
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
2  ząbków
Czosnek
20  g
Masło
1 
Cebula
40  g
Tarty parmezan lub ser typu parmezan
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
1  bułka
Długa bułka
50  g
Masło
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  łyżka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekany koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.3 g
Wartość energetyczna
274.6 kcal
Tłuszcze
19.4 g
Białko
7.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa krem z brokułów smakuje wyśmienicie nawet bez dodatków. Ale gdy chcemy, by krem brokułowy zyskał na wyjątkowości, dodajmy do niego parmezan i podajmy go z kawałkami pieczonego łososia, blanszowanymi różyczkami brokuła i w towarzystwie chrupiących grzanek posmarowanych aromatycznym, czosnkowym masłem. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, ale i smaczne. Polecamy!

Zobacz jeszcze więcej pomysłów na zupę z brokułami:

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Zobacz też

Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami

Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Zobacz Zielona zupa

Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1 - wyjątkowy krem z brokułów

    5 min
    Brokuła myjemy, różyczki rozdzielamy na mniejsze kawałki, cebulę i ziemniaki, kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    W rondlu ma maśle szklimy cebulę.
  • Krok 3

    4 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, smażymy pół minuty.
  • Krok 4

    5 min
    Dodajemy do rondla z cebulą brokuła (nieco różyczek odkładamy do dekoracji) i ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 5

    4 min
    W tym czasie rozprowadzamy zawartość opakowania zupy jarzynowej w 0,5 l zimnej wody, przelewamy do garnka i zagotowujemy.
  • Krok 6

    10 min
    Dodajemy do garnka z zupą podsmażone warzywa, gotujemy 5-10 minut (aż brokuł będzie prawie miękki), często mieszając. Dodajemy do zupy śmietankę.
  • Krok 7

    3 min
    Zdejmujemy garnek z zupą z kuchenki, miksujemy na krem.
  • Krok 8

    3 min
    Dodajemy do garnka ser, mieszamy, aż się rozpuści.
  • Krok 9

    3 min
    Odłożone różyczki brokuła dzielimy na mniejsze. W garnuszku zagotowujemy delikatnie osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki, gotujemy minutę, przelewamy przez sitko.
  • Krok 10

    2 min
    Krem z brokułów podajemy z kawałkami pieczonego łososia, zblanszowanymi różyczkami brokuła i natką pietruszki. Do kremu z brokułów podajemy ciepłe grzanki posmarowane masłem czosnkowym.
  • Krok 11 - grzanki czosnkowe

    1 min
    Masło wyciągamy z lodówki, żeby trochę zmiękło.
  • Krok 12

    1 min
    Bułkę kroimy na kromki.
  • Krok 13

    20 min
    Układamy kromki na papierze do pieczenia, pieczemy w 190 st. C 20 minut.
  • Krok 14

    5 min
    Do czasu podania kremu z brokułów grzanki trzymamy w ciepłym piekarniku.
  • Krok 15 - łosoś pieczony

    1 min
    Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
  • Krok 16

    3 min
    Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy posypać łososia koperkiem.
  • Krok 17

    20 min
    Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
  • Krok 18

    1 min
    Do czasu podania kremu z brokułów łososia trzymamy w piekarniku.
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 1 - wyjątkowy krem z brokułów z 18

Brokuła myjemy, różyczki rozdzielamy na mniejsze kawałki, cebulę i ziemniaki, kroimy w kostkę.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 2 z 18

W rondlu ma maśle szklimy cebulę.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 3 z 18

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, smażymy pół minuty.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 4 z 18

Dodajemy do rondla z cebulą brokuła (nieco różyczek odkładamy do dekoracji) i ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 5 z 18

W tym czasie rozprowadzamy zawartość opakowania zupy jarzynowej w 0,5 l zimnej wody, przelewamy do garnka i zagotowujemy.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 6 z 18

Dodajemy do garnka z zupą podsmażone warzywa, gotujemy 5-10 minut (aż brokuł będzie prawie miękki), często mieszając. Dodajemy do zupy śmietankę.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 7 z 18

Zdejmujemy garnek z zupą z kuchenki, miksujemy na krem.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 8 z 18

Dodajemy do garnka ser, mieszamy, aż się rozpuści.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 9 z 18

Odłożone różyczki brokuła dzielimy na mniejsze. W garnuszku zagotowujemy delikatnie osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki, gotujemy minutę, przelewamy przez sitko.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 10 z 18

Krem z brokułów podajemy z kawałkami pieczonego łososia, zblanszowanymi różyczkami brokuła i natką pietruszki. Do kremu z brokułów podajemy ciepłe grzanki posmarowane masłem czosnkowym.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 11 - grzanki czosnkowe z 18

Masło wyciągamy z lodówki, żeby trochę zmiękło.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 12 z 18

Bułkę kroimy na kromki.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 13 z 18

Układamy kromki na papierze do pieczenia, pieczemy w 190 st. C 20 minut.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 14 z 18

Do czasu podania kremu z brokułów grzanki trzymamy w ciepłym piekarniku.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 15 - łosoś pieczony z 18

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 16 z 18

Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy posypać łososia koperkiem.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 17 z 18

Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 18 z 18

Do czasu podania kremu z brokułów łososia trzymamy w piekarniku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu