Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami
Dodaj do CookBook

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

(0)
1 godz 36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Pieczarki średnia wielkość
3 
Cebula (u mnie szalotki)
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Migdały starte (bez skórki)
4  łyżek
Tarty ser typu parmezan
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Brokuł świeży
3  łyżek
Rosół drobiowy WINIARY
1  l
Woda
3  ząbków
Czosnek
1 
Serek topiony śmietankowy
1  szczypta
Sól morska
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Płatki migdałowe lub łuskany słonecznik
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.1 g
Wartość energetyczna
177 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
11.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W wielu domach przyjęło się kremowe zupy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pyyycha. Ale do takich zupa pasuje też wiele innych dodatków, a jednym z nich są faszerowane kapelusze pieczarek.

Moja zupa brokułowa potrzebuje ciekawego dodatku przede wszystkim ze względu na dzieci, które nie darzą brokuła sympatią i staram się zawsze wymyślić do tej zupy coś, co zachęci je do jedzenia. Czasami wystarczy, że jest to tylko ciekawa nazwa, o czym możecie się przekonać tutaj. Ale najbardziej przekonują je pyszne dodatki, na przykład zrumienione na patelni migdały, nasiona słonecznika, własnoręcznie przygotowane grzanki lub faszerowane kapelusiki, które zostały na początku wzięte za kotleciki.

Brokuły są cennym źródłem flawonoidów, łatwo przyswajalnego kwasu foliowego, błonnika. Brokuła nie powinno się za długo gotować, żeby nie pozbawić go wszystkich cennych właściwości, jakie posiada. Różyczkom brokuła wystarczy kilka minut gotowania, a już na pewno nie trzeba tego czasu wydłużać, gdy chcemy zupę zmiksować na gładki krem.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1 - Faszerowane pieczarki

    10 min
    Nastawiam piekarnik na 220 st. C. Pieczarki dokładnie oczyszczam, odcinam nóżki, wydrążam kapelusze. Nóżki drobno kroję.
  • Krok 2

    15 min
    Cebulę siekam, podduszam na maśle, dodaję posiekane nóżki pieczarek, chwilę duszę, dodaję natkę pietruszki, tarte migdały, wyciśnięty przez praskę czosnek. Duszę do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem.
  • Krok 3

    8 min
    Tak przygotowanym farszem napełniam kapelusze pieczarek, na każdy kapelusz nakładam wiórek masła i posypuję tartym serem.
  • Krok 4

    20 min
    Kapelusze zapiekam około 20 minut, aż wierzch nabierze ciemnozłotego koloru.
  • Krok 5 - Zupa brokułowa

    15 min
    Brokuła oczyszczam, dzielę na małe różyczki, wrzucam do wrzącej wody, lekko posolonej i z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotuję 5 minut, po tym czasie odsączam i płuczę zimną wodą.
  • Krok 6

    15 min
    Wywar podgrzewam, do wrzącego wywaru dodaję brokuła, dodaję trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gotuję chwilę.
  • Krok 7

    10 min
    Zdejmuję z płyty, odlewam do mniejszego garnuszka chochlę zupy, rozprowadzam w niej serek topiony, dodaję do garnka z resztą zupy, mieszam, doprawiam czarnym pieprzem.
  • Krok 8

    3 min
    Podaję z faszerowanymi kapeluszami pieczarek.
Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Krok 1 - Faszerowane pieczarki z 8

Nastawiam piekarnik na 220 st. C. Pieczarki dokładnie oczyszczam, odcinam nóżki, wydrążam kapelusze. Nóżki drobno kroję.

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Krok 2 z 8

Cebulę siekam, podduszam na maśle, dodaję posiekane nóżki pieczarek, chwilę duszę, dodaję natkę pietruszki, tarte migdały, wyciśnięty przez praskę czosnek. Duszę do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem.

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Krok 3 z 8

Tak przygotowanym farszem napełniam kapelusze pieczarek, na każdy kapelusz nakładam wiórek masła i posypuję tartym serem.

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Krok 4 z 8

Kapelusze zapiekam około 20 minut, aż wierzch nabierze ciemnozłotego koloru.

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Krok 5 - Zupa brokułowa z 8

Brokuła oczyszczam, dzielę na małe różyczki, wrzucam do wrzącej wody, lekko posolonej i z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotuję 5 minut, po tym czasie odsączam i płuczę zimną wodą.

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Krok 6 z 8

Wywar podgrzewam, do wrzącego wywaru dodaję brokuła, dodaję trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gotuję chwilę.

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Krok 7 z 8

Zdejmuję z płyty, odlewam do mniejszego garnuszka chochlę zupy, rozprowadzam w niej serek topiony, dodaję do garnka z resztą zupy, mieszam, doprawiam czarnym pieprzem.

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Krok 8 z 8

Podaję z faszerowanymi kapeluszami pieczarek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu