Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami
1 godz 36 min
Łatwy
6
Pieczarki średnia wielkość
3
Cebula (u mnie szalotki)
1
łyżka
Posiekana natka pietruszki
1
ząbek
2
łyżek
Migdały starte (bez skórki)
4
łyżek
Tarty ser typu parmezan
1
łyżka
Masło
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
1
Brokuł świeży
3
łyżek
1
l
Woda
3
ząbków
1
Serek topiony śmietankowy
1
szczypta
Sól morska
1
łyżeczka
Cukier
1
szczypta
Pieprz czarny
trochę
Płatki migdałowe lub łuskany słonecznik
.
Wartości odżywcze
Białko
12.48 g
Węglowodany
10.35 g
Tłuszcze
20.13 g
Wartość energetyczna
267.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
96 min
Krok 1 - Faszerowane pieczarki
10 min
Nastawiam piekarnik na 220 st. C. Pieczarki dokładnie oczyszczam, odcinam nóżki, wydrążam kapelusze. Nóżki drobno kroję.
Krok 2
15 min
Cebulę siekam, podduszam na maśle, dodaję posiekane nóżki pieczarek, chwilę duszę, dodaję natkę pietruszki, tarte migdały, wyciśnięty przez praskę czosnek. Duszę do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem.
Krok 3
8 min
Tak przygotowanym farszem napełniam kapelusze pieczarek, na każdy kapelusz nakładam wiórek masła i posypuję tartym serem.
Krok 4
20 min
Kapelusze zapiekam około 20 minut, aż wierzch nabierze ciemnozłotego koloru.
Krok 5 - Zupa brokułowa
15 min
Brokuła oczyszczam, dzielę na małe różyczki, wrzucam do wrzącej wody, lekko posolonej i z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotuję 5 minut, po tym czasie odsączam i płuczę zimną wodą.
Krok 6
15 min
Wywar podgrzewam, do wrzącego wywaru dodaję brokuła, dodaję trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gotuję chwilę.
Krok 7
10 min
Zdejmuję z płyty, odlewam do mniejszego garnuszka chochlę zupy, rozprowadzam w niej serek topiony, dodaję do garnka z resztą zupy, mieszam, doprawiam czarnym pieprzem.
Krok 8
3 min
Podaję z faszerowanymi kapeluszami pieczarek.
W wielu domach przyjęło się kremowe zupy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pyyycha. Ale do takich zupa pasuje też wiele innych dodatków, a jednym z nich są faszerowane kapelusze pieczarek.
Moja zupa brokułowa potrzebuje ciekawego dodatku przede wszystkim ze względu na dzieci, które nie darzą brokuła sympatią i staram się zawsze wymyślić do tej zupy coś, co zachęci je do jedzenia. Czasami wystarczy, że jest to tylko ciekawa nazwa, o czym możecie się przekonać tutaj. Ale najbardziej przekonują je pyszne dodatki, na przykład zrumienione na patelni migdały, nasiona słonecznika, własnoręcznie przygotowane grzanki lub faszerowane kapelusiki, które zostały na początku wzięte za kotleciki.
Brokuły są cennym źródłem flawonoidów, łatwo przyswajalnego kwasu foliowego, błonnika. Brokuła nie powinno się za długo gotować, żeby nie pozbawić go wszystkich cennych właściwości, jakie posiada. Różyczkom brokuła wystarczy kilka minut gotowania, a już na pewno nie trzeba tego czasu wydłużać, gdy chcemy zupę zmiksować na gładki krem.
Moja zupa brokułowa potrzebuje ciekawego dodatku przede wszystkim ze względu na dzieci, które nie darzą brokuła sympatią i staram się zawsze wymyślić do tej zupy coś, co zachęci je do jedzenia. Czasami wystarczy, że jest to tylko ciekawa nazwa, o czym możecie się przekonać tutaj. Ale najbardziej przekonują je pyszne dodatki, na przykład zrumienione na patelni migdały, nasiona słonecznika, własnoręcznie przygotowane grzanki lub faszerowane kapelusiki, które zostały na początku wzięte za kotleciki.
Brokuły są cennym źródłem flawonoidów, łatwo przyswajalnego kwasu foliowego, błonnika. Brokuła nie powinno się za długo gotować, żeby nie pozbawić go wszystkich cennych właściwości, jakie posiada. Różyczkom brokuła wystarczy kilka minut gotowania, a już na pewno nie trzeba tego czasu wydłużać, gdy chcemy zupę zmiksować na gładki krem.
Komentarze 0