Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Dodaj do CookBook

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1 
Por (biała część)
3 
Pasternak
2 
Duże ziemniaki
1  opakowanie
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Sok z cytryny
80  ml
Śmietana 30%
0.5  łyżeczka
Kmin rzymski
0.5  łyżeczka
Kurkuma
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Pieprz ziołowy
1  szczypta
Sól
80  g
orzechy (włoskie lub nerkowca) do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.9 g
Wartość energetyczna
345.9 kcal
Tłuszcze
22.1 g
Białko
4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dzisiejszy pomysł to prosta zupa z ciekawymi dodatkami. Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami to danie, które sprawdzi się idealnie, kiedy niespodziewanie wpadną do Ciebie z wizytą goście lub przyjaciele zapowiedzą się na ostatnią chwilę. Zupę przygotujesz bez długiej listy zakupów, a wykwintnymi dodatkami zaskoczysz gości.

Pieczony pasternak (nie mylić z pietruszką!) nada zupie słodyczy, z kolei uprażone orzechy będą przyjemnie chrupać. Pasternak i pietruszka to łudząco podobne do siebie warzywa, które zdarza się mylić nawet samym sprzedawcom. Pasternak ma słodki orzechowy zapach, a w smaku zbliżony jest do marchewki – i właśnie o taką kombinację aromatów nad chodzi. Pasternak ma niedużo kalorii, zawiera także kwas foliowy, magnez, witaminę C i sporo błonnika.

Brokuły z dodatkiem przypraw znajdziesz w saszetce Zupy Brokułowej Jak u Mamy WINIARY. Dzięki tej małej pomocy, zupa będzie gotowa naprawdę szybko!

Dowiedz się, jak przygotować domowy susz warzywny i sprawdź, jak przygotować wiosenne zupy!

Zupa wiosenna z kurczakiem

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  • Krok 5

    6 min
    Dodać pora, pokrojone ziemniaki oraz kurkumę. Całość krótko podsmażyć, następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie warzywa.
  • Krok 6

    15 min
    Gotować na wolnym ogniu, przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.
  • Krok 7

    15 min
    W międzyczasie pasternak obrać, pokroić w słupki o długości ok. 4 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać pieprzem ziołowym. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut – aż pasternak zmięknie i się zrumieni.
  • Krok 8

    2 min
    Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak U Mamy WINIARY. Dobrze wymieszać. Dodać sok z cytryny oraz kmin rzymski.
  • Krok 9

    4 min
    Zupę zagotować i zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietanę.
  • Krok 10

    1 min
    Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wody.
  • Krok 11

    1 min
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 12

    6 min
    Orzechy delikatnie uprażyć.
  • Krok 13

    1 min
    Zupę podawać z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami.
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 1 z 13

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 2 z 13

Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 3 z 13

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 4 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 5 z 13

Dodać pora, pokrojone ziemniaki oraz kurkumę. Całość krótko podsmażyć, następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie warzywa.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 6 z 13

Gotować na wolnym ogniu, przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 7 z 13

W międzyczasie pasternak obrać, pokroić w słupki o długości ok. 4 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać pieprzem ziołowym. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut – aż pasternak zmięknie i się zrumieni.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 8 z 13

Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak U Mamy WINIARY. Dobrze wymieszać. Dodać sok z cytryny oraz kmin rzymski.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 9 z 13

Zupę zagotować i zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietanę.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 10 z 13

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wody.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 11 z 13

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 12 z 13

Orzechy delikatnie uprażyć.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 13 z 13

Zupę podawać z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu