Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1 
Por (biała część)
3 
Pasternak
2 
Duże ziemniaki
1  opakowanie
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Sok z cytryny
80  ml
Śmietana 30%
0.5  łyżeczka
Kmin rzymski
0.5  łyżeczka
Kurkuma
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Pieprz ziołowy
1  szczypta
Sól
80  g
orzechy (włoskie lub nerkowca) do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4 g
Węglowodany
35.95 g
Tłuszcze
22.09 g
Wartość energetyczna
345.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dzisiejszy pomysł to prosta zupa z ciekawymi dodatkami. Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami to danie, które sprawdzi się idealnie, kiedy niespodziewanie wpadną do Ciebie z wizytą goście lub przyjaciele zapowiedzą się na ostatnią chwilę. Zupę przygotujesz bez długiej listy zakupów, a wykwintnymi dodatkami zaskoczysz gości.

Pieczony pasternak (nie mylić z pietruszką!) nada zupie słodyczy, z kolei uprażone orzechy będą przyjemnie chrupać. Pasternak i pietruszka to łudząco podobne do siebie warzywa, które zdarza się mylić nawet samym sprzedawcom. Pasternak ma słodki orzechowy zapach, a w smaku zbliżony jest do marchewki – i właśnie o taką kombinację aromatów nad chodzi. Pasternak ma niedużo kalorii, zawiera także kwas foliowy, magnez, witaminę C i sporo błonnika.

Brokuły z dodatkiem przypraw znajdziesz w saszetce Zupy Brokułowej Jak u Mamy WINIARY. Dzięki tej małej pomocy, zupa będzie gotowa naprawdę szybko!

Dowiedz się, jak przygotować domowy susz warzywny i sprawdź, jak przygotować wiosenne zupy!

Zupa wiosenna z kurczakiem

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  • Krok 5

    6 min
    Dodać pora, pokrojone ziemniaki oraz kurkumę. Całość krótko podsmażyć, następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie warzywa.
  • Krok 6

    15 min
    Gotować na wolnym ogniu, przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.
  • Krok 7

    15 min
    W międzyczasie pasternak obrać, pokroić w słupki o długości ok. 4 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać pieprzem ziołowym. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut – aż pasternak zmięknie i się zrumieni.
  • Krok 8

    2 min
    Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak U Mamy WINIARY. Dobrze wymieszać. Dodać sok z cytryny oraz kmin rzymski.
  • Krok 9

    4 min
    Zupę zagotować i zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietanę.
  • Krok 10

    1 min
    Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wody.
  • Krok 11

    1 min
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 12

    6 min
    Orzechy delikatnie uprażyć.
  • Krok 13

    1 min
    Zupę podawać z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami.
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 1 z 13

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 2 z 13

Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 3 z 13

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 4 z 13

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 5 z 13

Dodać pora, pokrojone ziemniaki oraz kurkumę. Całość krótko podsmażyć, następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie warzywa.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 6 z 13

Gotować na wolnym ogniu, przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 7 z 13

W międzyczasie pasternak obrać, pokroić w słupki o długości ok. 4 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać pieprzem ziołowym. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut – aż pasternak zmięknie i się zrumieni.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 8 z 13

Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak U Mamy WINIARY. Dobrze wymieszać. Dodać sok z cytryny oraz kmin rzymski.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 9 z 13

Zupę zagotować i zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietanę.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 10 z 13

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wody.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 11 z 13

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 12 z 13

Orzechy delikatnie uprażyć.

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Krok 13 z 13

Zupę podawać z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z dyni na ostro

    Zupa krem z dyni na ostro

    1 godz 27 min Średni
  • Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

    Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

    1 godz 9 min Łatwy
  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min
  • Zupa z dyni z granatem

    Zupa z dyni z granatem

    1 godz 35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu