Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosna w pełnym rozkwicie! Pora zatem sięgnąć po jej pierwsze dobrodziejstwa i ugotować coś zdrowego i pysznego. Zupa wiosenna z kurczakiem w prezentowanej dziś odsłonie to prawdziwe bogactwo warzyw. Pomysł zrodził się podczas wizyty w warzywniaku, kiedy wprost nie sposób było się oprzeć tym wszystkim pięknym, kolorowym jarzynkom. U zaufanego rzeźnika kupiłam jeszcze trochę mięsa z kurczaka, żeby nadać zupie bardziej wyrazistego aromatu.
Bulion tym razem w wersji bardzo podstawowej, ponieważ do garnka dodałam także opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy mają kłopot z doprawianiem. Zupę wystarczy pod koniec dosmaczyć jednie solą i pieprzem, resztę przypraw znajdziemy w saszetce. Zupa Jarzynowa Winiary w składzie zawiera m.in. ziemniaki, pora, korzeń selera, pasternak, czosnek, korzeń pietruszki. Mieszanka przypraw jest tak dobrze zbalansowana, że zupa smakuje naprawdę wyśmienicie i to bez żadnych konserwantów!
Nie ma co zwlekać tylko łapać w garść kosz wiklinowy i biec do sklepu po chrupkie warzywa, a potem już tylko siekać i mieszać w garnku!
Sprawdź również inne nasze wiosenne propozycje!
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem
Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Mięso z kurczaka umyć.
Marchewki i pietruszki umyć, obrać.
Cebulę obrać. Liście kapusty dokładnie opłukać.
Tak przygotowane mięso oraz warzywa umieścić w garnku i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
W międzyczasie botwinę umyć, posiekać.
Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć, usunąć łodyżki oraz ogonki i również pokroić w plasterki.
Koperek posiekać.
Gotowy buliony przecedzić. Mięso obrać, marchewki, pietruszki i kapustę pokroić – wszystko dodać do zupy.
Do garnka dodać przygotowaną resztę warzyw: botwinkę, ogórki i rzodkiewki.
W 600 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary, dolać do gotującej się zupy.
Całość gotować przez kolejne 15 minut.
Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.