Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa wiosenna z kurczakiem

0
1 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Podudzia z kurczaka (do przygotowania bulionu możesz też wykorzystać indyka lub mięso wołowe na rosół)
3 
Skrzydełka z kurczaka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
4  liści
Kapusta włoska
1 
Cebula
1  pęczek
Botwina
3 
Ogórek gruntowy
1  pęczek
Rzodkiewka
1  opakowanie
trochę
Koperek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.71 g
Węglowodany
22.11 g
Tłuszcze
27.73 g
Wartość energetyczna
503.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
3 min
Mięso z kurczaka umyć.
Krok 2
3 min
Marchewki i pietruszki umyć, obrać.
Krok 3
3 min
Cebulę obrać. Liście kapusty dokładnie opłukać.
Krok 4
40 min
Tak przygotowane mięso oraz warzywa umieścić w garnku i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Krok 5
3 min
W międzyczasie botwinę umyć, posiekać.
Krok 6
4 min
Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć, usunąć łodyżki oraz ogonki i również pokroić w plasterki.
Krok 7
2 min
Koperek posiekać.
Krok 8
5 min
Gotowy buliony przecedzić. Mięso obrać, marchewki, pietruszki i kapustę pokroić – wszystko dodać do zupy.
Krok 9
3 min
Do garnka dodać przygotowaną resztę warzyw: botwinkę, ogórki i rzodkiewki.
Krok 10
3 min
W 600 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary, dolać do gotującej się zupy.
Krok 11
15 min
Całość gotować przez kolejne 15 minut.
Krok 12
3 min
Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 1 z 12

Mięso z kurczaka umyć.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 2 z 12

Marchewki i pietruszki umyć, obrać.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 3 z 12

Cebulę obrać. Liście kapusty dokładnie opłukać.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 4 z 12

Tak przygotowane mięso oraz warzywa umieścić w garnku i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 5 z 12

W międzyczasie botwinę umyć, posiekać.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 6 z 12

Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć, usunąć łodyżki oraz ogonki i również pokroić w plasterki.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 7 z 12

Koperek posiekać.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 8 z 12

Gotowy buliony przecedzić. Mięso obrać, marchewki, pietruszki i kapustę pokroić – wszystko dodać do zupy.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 9 z 12

Do garnka dodać przygotowaną resztę warzyw: botwinkę, ogórki i rzodkiewki.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 10 z 12

W 600 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary, dolać do gotującej się zupy.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 11 z 12

Całość gotować przez kolejne 15 minut.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Krok 12 z 12

Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wiosna w pełnym rozkwicie! Pora zatem sięgnąć po jej pierwsze dobrodziejstwa i ugotować coś zdrowego i pysznego. Zupa wiosenna z kurczakiem w prezentowanej dziś odsłonie to prawdziwe bogactwo warzyw. Pomysł zrodził się podczas wizyty w warzywniaku, kiedy wprost nie sposób było się oprzeć tym wszystkim pięknym, kolorowym jarzynkom. U zaufanego rzeźnika kupiłam jeszcze trochę mięsa z kurczaka, żeby nadać zupie bardziej wyrazistego aromatu.

Bulion tym razem w wersji bardzo podstawowej, ponieważ do garnka dodałam także opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy mają kłopot z doprawianiem. Zupę wystarczy pod koniec dosmaczyć jednie solą i pieprzem, resztę przypraw znajdziemy w saszetce. Zupa Jarzynowa Winiary w składzie zawiera m.in. ziemniaki, pora, korzeń selera, pasternak, czosnek, korzeń pietruszki. Mieszanka przypraw jest tak dobrze zbalansowana, że zupa smakuje naprawdę wyśmienicie i to bez żadnych konserwantów!

Nie ma co zwlekać tylko łapać w garść kosz wiklinowy i biec do sklepu po chrupkie warzywa, a potem już tylko siekać i mieszać w garnku!

Sprawdź również inne nasze wiosenne propozycje!
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem
Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika