Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

(0)
52min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Garść fasolki szparagowej
0.5  szklanka
Kasza jęczmienna wiejska
2 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  gałązka
Świeży lubczyk
0.5  pęczek
Świeży koperek
4 
Skrzydełka
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  liści
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.38 g
Węglowodany
26.47 g
Tłuszcze
14.56 g
Wartość energetyczna
326.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny krupnik w wiosennej odsłonie – z dodatkiem świeżej fasolki szparagowej i sporej ilości aromatycznego koperku. Pożywna zupa, która na długo zapewnia poczucie sytości. Zwłaszcza kiedy zostanie przygotowana w bardziej gęstej wersji.

Ile kaszy dodać do krupniku? Zazwyczaj dodajemy jej za dużo, kasza podczas gotowania pęcznieje, a ponadto później również wchłania sporą ilość zupy, przez co staje się ona bardziej gęsta, niż byśmy sobie tego życzyli. Jednak są zwolennicy i bardzo gęstych krupników, więc tak naprawdę ilość dodanej do krupniku kaszy jęczmiennej to rzecz gustu. Dyskutować można by było także o rodzaju kaszy jęczmiennej dodawanej do krupniku (kolejna dyskusja mogłaby się wywiązać na temat kasz, bo przecież nie tylko kasza jęczmienna pasuje do krupniku!). Ja zazwyczaj daję wiejską albo drobną, najważniejsze, by pamiętać, że im mniej łamane ziarno, tym więcej czasu potrzebuje na ugotowanie się do miękkości.

Młoda fasolka szparagowa nie ma łyka i szybko się gotuje. Zatem właśnie teraz jest najlepszy czas, by hojnie dodawać ją do przeróżnych zup, nie tylko tradycyjnej jarzynówki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    30 min
    Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i laurowe liście i gotujemy 30 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Kaszę płuczemy na sicie, dodajemy do wywaru, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 5 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Warzywa myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę w kostkę lub talarki. Por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy warzywa i gałązkę lubczyku do wywaru, , gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę przed podaniem obficie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 1 z 4

Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i laurowe liście i gotujemy 30 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 2 z 4

Kaszę płuczemy na sicie, dodajemy do wywaru, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 5 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 3 z 4

Warzywa myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę w kostkę lub talarki. Por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy warzywa i gałązkę lubczyku do wywaru, , gotujemy 15 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 4 z 4

Zupę przed podaniem obficie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    27 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu