Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjny krupnik w wiosennej odsłonie – z dodatkiem świeżej fasolki szparagowej i sporej ilości aromatycznego koperku. Pożywna zupa, która na długo zapewnia poczucie sytości. Zwłaszcza kiedy zostanie przygotowana w bardziej gęstej wersji.
Ile kaszy dodać do krupniku? Zazwyczaj dodajemy jej za dużo, kasza podczas gotowania pęcznieje, a ponadto później również wchłania sporą ilość zupy, przez co staje się ona bardziej gęsta, niż byśmy sobie tego życzyli. Jednak są zwolennicy i bardzo gęstych krupników, więc tak naprawdę ilość dodanej do krupniku kaszy jęczmiennej to rzecz gustu. Dyskutować można by było także o rodzaju kaszy jęczmiennej dodawanej do krupniku (kolejna dyskusja mogłaby się wywiązać na temat kasz, bo przecież nie tylko kasza jęczmienna pasuje do krupniku!). Ja zazwyczaj daję wiejską albo drobną, najważniejsze, by pamiętać, że im mniej łamane ziarno, tym więcej czasu potrzebuje na ugotowanie się do miękkości.
Młoda fasolka szparagowa nie ma łyka i szybko się gotuje. Zatem właśnie teraz jest najlepszy czas, by hojnie dodawać ją do przeróżnych zup, nie tylko tradycyjnej jarzynówki.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
52 min
Krok 1
30 min
Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i laurowe liście i gotujemy 30 minut.
Krok 2
5 min
Kaszę płuczemy na sicie, dodajemy do wywaru, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 5 minut.
Krok 3
15 min
Warzywa myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę w kostkę lub talarki. Por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy warzywa i gałązkę lubczyku do wywaru, , gotujemy 15 minut.
Krok 4
2 min
Zupę przed podaniem obficie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
4
Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i laurowe liście i gotujemy 30 minut.
Krok 2
z
4
Kaszę płuczemy na sicie, dodajemy do wywaru, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 5 minut.
Krok 3
z
4
Warzywa myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę w kostkę lub talarki. Por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy warzywa i gałązkę lubczyku do wywaru, , gotujemy 15 minut.
Krok 4
z
4
Zupę przed podaniem obficie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0