Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

(0)
52min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  dag
Garść fasolki szparagowej
0.5  szklanka
Kasza jęczmienna wiejska
2 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  gałązka
Świeży lubczyk
0.5  pęczek
Świeży koperek
4 
Skrzydełka
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  liści
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.38 g
Węglowodany
26.47 g
Tłuszcze
14.56 g
Wartość energetyczna
326.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
30 min
Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i laurowe liście i gotujemy 30 minut.
Krok 2
5 min
Kaszę płuczemy na sicie, dodajemy do wywaru, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 5 minut.
Krok 3
15 min
Warzywa myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę w kostkę lub talarki. Por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy warzywa i gałązkę lubczyku do wywaru, , gotujemy 15 minut.
Krok 4
2 min
Zupę przed podaniem obficie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 1 z 4

Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i laurowe liście i gotujemy 30 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 2 z 4

Kaszę płuczemy na sicie, dodajemy do wywaru, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 5 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 3 z 4

Warzywa myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę w kostkę lub talarki. Por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy warzywa i gałązkę lubczyku do wywaru, , gotujemy 15 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 4 z 4

Zupę przed podaniem obficie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Tradycyjny krupnik w wiosennej odsłonie – z dodatkiem świeżej fasolki szparagowej i sporej ilości aromatycznego koperku. Pożywna zupa, która na długo zapewnia poczucie sytości. Zwłaszcza kiedy zostanie przygotowana w bardziej gęstej wersji.

Ile kaszy dodać do krupniku? Zazwyczaj dodajemy jej za dużo, kasza podczas gotowania pęcznieje, a ponadto później również wchłania sporą ilość zupy, przez co staje się ona bardziej gęsta, niż byśmy sobie tego życzyli. Jednak są zwolennicy i bardzo gęstych krupników, więc tak naprawdę ilość dodanej do krupniku kaszy jęczmiennej to rzecz gustu. Dyskutować można by było także o rodzaju kaszy jęczmiennej dodawanej do krupniku (kolejna dyskusja mogłaby się wywiązać na temat kasz, bo przecież nie tylko kasza jęczmienna pasuje do krupniku!). Ja zazwyczaj daję wiejską albo drobną, najważniejsze, by pamiętać, że im mniej łamane ziarno, tym więcej czasu potrzebuje na ugotowanie się do miękkości.

Młoda fasolka szparagowa nie ma łyka i szybko się gotuje. Zatem właśnie teraz jest najlepszy czas, by hojnie dodawać ją do przeróżnych zup, nie tylko tradycyjnej jarzynówki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika