Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową
Dodaj do CookBook

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

(0)
52 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Garść fasolki szparagowej
0.5  szklanka
Kasza jęczmienna wiejska
2 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  gałązka
Świeży lubczyk
0.5  pęczek
Świeży koperek
4 
Skrzydełka
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  liści
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.5 g
Wartość energetyczna
326.8 kcal
Tłuszcze
14.6 g
Białko
23.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny krupnik w wiosennej odsłonie – z dodatkiem świeżej fasolki szparagowej i sporej ilości aromatycznego koperku. Pożywna zupa, która na długo zapewnia poczucie sytości. Zwłaszcza kiedy zostanie przygotowana w bardziej gęstej wersji.

Ile kaszy dodać do krupniku? Zazwyczaj dodajemy jej za dużo, kasza podczas gotowania pęcznieje, a ponadto później również wchłania sporą ilość zupy, przez co staje się ona bardziej gęsta, niż byśmy sobie tego życzyli. Jednak są zwolennicy i bardzo gęstych krupników, więc tak naprawdę ilość dodanej do krupniku kaszy jęczmiennej to rzecz gustu. Dyskutować można by było także o rodzaju kaszy jęczmiennej dodawanej do krupniku (kolejna dyskusja mogłaby się wywiązać na temat kasz, bo przecież nie tylko kasza jęczmienna pasuje do krupniku!). Ja zazwyczaj daję wiejską albo drobną, najważniejsze, by pamiętać, że im mniej łamane ziarno, tym więcej czasu potrzebuje na ugotowanie się do miękkości.

Młoda fasolka szparagowa nie ma łyka i szybko się gotuje. Zatem właśnie teraz jest najlepszy czas, by hojnie dodawać ją do przeróżnych zup, nie tylko tradycyjnej jarzynówki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    30 min
    Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i laurowe liście i gotujemy 30 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Kaszę płuczemy na sicie, dodajemy do wywaru, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 5 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Warzywa myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę w kostkę lub talarki. Por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy warzywa i gałązkę lubczyku do wywaru, , gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Zupę przed podaniem obficie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 1 z 4

Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i laurowe liście i gotujemy 30 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 2 z 4

Kaszę płuczemy na sicie, dodajemy do wywaru, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 5 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 3 z 4

Warzywa myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę w kostkę lub talarki. Por kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy warzywa i gałązkę lubczyku do wywaru, , gotujemy 15 minut.

Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

Krok 4 z 4

Zupę przed podaniem obficie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz wiosenny z botwinką

    Barszcz wiosenny z botwinką

    25 min Łatwy
  • Jajka przepiórcze w wiosennym wydaniu

    Jajka przepiórcze w wiosennym wydaniu

    23 min Łatwy
  • Wiosenny tort sałatkowy

    Wiosenny tort sałatkowy

    1 godz 30 min Średni
  • Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

    Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu