Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z pokrzywy to dla mnie esencja wiosny na talerzu. Jest orzeźwiająca, ma delikatny smak, a co najważniejsze jest bardzo zdrowa. Pokrzywa, powszechnie uważana za chwast, jest prawdziwą bombą witamin, wartości odżywczych i mikroelementów. Od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
Zupę przygotowałem ze świeżych, młodych gałązek pokrzywy. Rosną w wielu miejscach, postaraj się jednak wybierać gałązki z dala od dróg i zanieczyszczonych terenów. Do zupy warto dodać trochę warzyw – cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler oraz przyprawy. Polecam taką zupę w wersji z kaszą jaglaną. Zupa z pokrzywy to prawdziwie wiosenny przysmak!
Przygotowanie
74 min
Krok 1
4 min
Odmierz szklankę kaszy jaglanej. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę (proporcja gotowania kaszy – dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy).
Krok 2
20 min
Przepłukana kaszę wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu (nie mieszaj). Po 20 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła wodę i jest już gotowa. Odstaw.
Krok 3
4 min
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. Pokrzywę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.
Krok 4
10 min
Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 5
8 min
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Krok 6
15 min
Składniki zalej gorącym bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 7
10 min
Wrzuć posiekaną pokrzywę i gotuj 10 minut.
Krok 8
3 min
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną.
Krok 1
z
8
Odmierz szklankę kaszy jaglanej. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę (proporcja gotowania kaszy – dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy).
Krok 2
z
8
Przepłukana kaszę wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu (nie mieszaj). Po 20 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła wodę i jest już gotowa. Odstaw.
Krok 3
z
8
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. Pokrzywę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.
Krok 4
z
8
Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 5
z
8
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Krok 6
z
8
Składniki zalej gorącym bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 7
z
8
Wrzuć posiekaną pokrzywę i gotuj 10 minut.
Krok 8
z
8
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0