
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupę przygotowałem ze świeżych, młodych gałązek pokrzywy. Rosną w wielu miejscach, postaraj się jednak wybierać gałązki z dala od dróg i zanieczyszczonych terenów. Do zupy warto dodać trochę warzyw – cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler oraz przyprawy. Polecam taką zupę w wersji z kaszą jaglaną. Zupa z pokrzywy to prawdziwie wiosenny przysmak!
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
20 minKrok 3
4 minKrok 4
10 minKrok 5
8 minKrok 6
15 minKrok 7
10 minKrok 8
3 min
Krok 1 z 8
Odmierz szklankę kaszy jaglanej. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę (proporcja gotowania kaszy – dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy).

Krok 2 z 8
Przepłukana kaszę wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu (nie mieszaj). Po 20 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła wodę i jest już gotowa. Odstaw.

Krok 3 z 8
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. Pokrzywę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.

Krok 4 z 8
Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Krok 5 z 8
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.

Krok 6 z 8
Składniki zalej gorącym bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Krok 7 z 8
Wrzuć posiekaną pokrzywę i gotuj 10 minut.

Krok 8 z 8
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0