Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ziemniaki księżnej

Ziemniaki księżnej

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest walczak72

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ziemniaki
2 
Jajko
2  łyżek
Masło
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.85 g
Węglowodany
15.97 g
Tłuszcze
4.38 g
Wartość energetyczna
118.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ziemniaki księżnej nie bez powodu tak właśnie się nazywają. Są aksamitne i niezwykle delikatne w smaku, a do tego wyglądają cudnie! Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło, jajko i przyprawy, a następnie tak przygotowaną masę wyciskaj za pomocą rękawa cukierniczego, formując na blasze ziemniaczane, puszyste rozetki. Ziemniaki księżnej zapiekaj w piekarniku i podawaj na półmisku na przykład podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień, jeśli chcesz zaskoczyć domowników nową wersją tradycyjnych ziemniaków.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
  • Krok 2

    10 min
    Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia.
  • Krok 3

    10 min
    Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków.
  • Krok 4

    20 min
    Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 min.
Ziemniaki księżnej

Krok 1 z 4

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.

Ziemniaki księżnej

Krok 2 z 4

Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia.

Ziemniaki księżnej

Krok 3 z 4

Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków.

Ziemniaki księżnej

Krok 4 z 4

Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Impreza
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie szare

    Kluski śląskie szare

    35 min Łatwy
  • Krokiety z ziemniaków

    Krokiety z ziemniaków

    1 godz 36 min Łatwy
  • Pierogi leniwe z ziemniakami

    Pierogi leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Gofry pieczone w piekarniku

    Gofry pieczone w piekarniku

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu