Ziemniaki księżnej
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.85 g
Węglowodany
15.97 g
Tłuszcze
4.38 g
Wartość energetyczna
118.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
Krok 2
10 min
Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia.
Krok 3
10 min
Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków.
Krok 4
20 min
Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 min.
Ziemniaki księżnej nie bez powodu tak właśnie się nazywają. Są aksamitne i niezwykle delikatne w smaku, a do tego wyglądają cudnie! Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło, jajko i przyprawy, a następnie tak przygotowaną masę wyciskaj za pomocą rękawa cukierniczego, formując na blasze ziemniaczane, puszyste rozetki. Ziemniaki księżnej zapiekaj w piekarniku i podawaj na półmisku na przykład podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień, jeśli chcesz zaskoczyć domowników nową wersją tradycyjnych ziemniaków.
Komentarze 0