Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziemniaki księżnej

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
2 
Jajko
2 łyżek
Masło
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.85 g
Węglowodany
15.97 g
Tłuszcze
4.38 g
Wartość energetyczna
118.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
Krok 2
10 min
Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia.
Krok 3
10 min
Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków.
Krok 4
20 min
Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 min.
Ziemniaki księżnej

Krok 1 z 4

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.

Ziemniaki księżnej

Krok 2 z 4

Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia.

Ziemniaki księżnej

Krok 3 z 4

Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków.

Ziemniaki księżnej

Krok 4 z 4

Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 min.

Ziemniaki księżnej nie bez powodu tak właśnie się nazywają. Są aksamitne i niezwykle delikatne w smaku, a do tego wyglądają cudnie! Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło, jajko i przyprawy, a następnie tak przygotowaną masę wyciskaj za pomocą rękawa cukierniczego, formując na blasze ziemniaczane, puszyste rozetki. Ziemniaki księżnej zapiekaj w piekarniku i podawaj na półmisku na przykład podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień, jeśli chcesz zaskoczyć domowników nową wersją tradycyjnych ziemniaków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika