Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz dania drobiowe? Szukasz prostych w realizacji przepisów na potrawy z takim mięsem? Soczysta pierś z kurczaka z patelni to danie, które możesz przygotować w ciągu tygodnia, jak i na weekendowy obiad z rodziną. Do przyrządzenia aromatycznego mięsa wystarczy zaledwie kilka składników. Czas przygotowania, łącznie z marynowaniem, to niecała godzina. Dzięki temu jest to naprawdę łatwe do sporządzenia danie, nawet dla początkujących. Przepis możesz oczywiście modyfikować według uznania, np. dodając inne ulubione przyprawy czy krojąc mięsiwo w kostkę. A jak w takim razie zrobić pierś z kurczaka, by była soczysta i miękka?
Najpierw dokładnie umyj, po czym osusz zakupionego kurczaka. Pokrój drobno 2 ząbki czosnku, a następnie dodaj je do Bulionu drobiowego w słoiku WINIARY. Wsyp tam również odrobinę czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego. Dodaj także łyżkę oliwy. Po starannym zmieszaniu tych składników otrzymasz marynatę. Teraz dokładnie natrzyj nią mięso z kurczaka, po czym wstaw je do lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki temu wszystkie smaki pięknie się ze sobą przegryzą, a kurczak nimi nasiąknie. Po tym czasie przystąp do smażenia. Pierś z kurczaka na patelni przyrządzaj na średniej mocy. Regularnie obracaj ją z jednej strony na drugą, by równomiernie przyrumienić. Sumaryczny czas smażenia to około kwadransa. Wykorzystaj całą marynatę, jaka powstała, bo część płynna z pewnością nieco odparuje. Gotowe! Tylko kilka składników, a smak jest niesamowity. Przekonaj się o tym, próbując przyrządzić mięso zgodnie z naszymi wskazówkami.
Z jakimi dodatkami najlepiej podawać proponowane mięsiwo? Pierś z kurczaka smakuje wyśmienicie zarówno z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, jak i z kaszą czy ryżem. Dzieci uwielbiają natomiast obiady, których częścią są złociste frytki. Nie zapomnij o dodatkach warzywnych. Mogą to być brokuły, marchewka i fasolka z wody bądź z patelni. Świetnie sprawdzi się też sałatka sezonowa, np. na bazie sałaty lodowej, pomidorów i cebulki bądź szczypiorku. A może wolisz domową, tradycyjną surówkę z jabłka i marchewki? Wybierz po prostu to, co smakuje najlepiej Tobie lub Twojej rodzinie. I również to, co masz czas przyrządzać, jednak w założeniu jest to szybkie, pożywne danie mięsne. W sam raz na popołudnie między zajęciami na studiach albo jako szybka obiadokolacja po dniu pracy. Dodatek Bulionu drobiowego WINIARY sprawi, że mięso nabierze esencjonalnego, wspaniałego aromatu. Wiesz już, jak zrobić pierś z kurczaka na patelni. Pozostaje nam życzyć Ci smacznego!
Mięso umyj i osusz.
Posiekany drobno czosnek dodaj do bulionu ze słoika. Dopraw czarnym pieprzem oraz wymieszaj dokładnie z oliwą. Powstałą marynatą dokładnie nasmaruj kurczaka i odstaw do lodówki na min. 30 min.
Kurczaka smaż na średniej mocy z każdej strony na patelni obracając od czasu do czasu przez ok. 12-15 minut. Marynatę można wykorzystać do przygotowania kurczaka w całości.
Kurczaka podawaj z ulubioną sałatką i ryżem lub ziemniakami.
Anna