Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
27.7g / 38%
Węglowodany
14.7g / 21%
Tłuszcze
12.8g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

+

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

Wróć

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

(4)
52min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Filet z łososia
1 
Cytryna
1  porcja
Koperek
1 
Marchewka
1 
Por (biała część)
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz
1  łyżka
Bulion warzywny WINIARY
2  gałązek
Tymianek świeży
1 
Korzeń pietruszki
0.5 
Fenkuł
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.69 g
Węglowodany
14.7 g
Tłuszcze
12.79 g
Wartość energetyczna
283.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczony łosoś to danie o wyjątkowo delikatnym smaku. W towarzystwie warzyw ryba ta nabiera charakteru. To wyjątkowo prosta do wykonania, a jednocześnie bardzo wartościowa potrawa.  Łosoś z warzywami z piekarnika to idealny pomysł zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną kolację. Jego przygotowanie, jak i upieczenie zajmuje mniej czasu niż przygotowanie potrawy na bazie mięsa. Przygotowując tego typu danie, warto zadbać o wysokiej jakości składniki. Świeża ryba będzie z pewnością o wiele lepszym rozwiązaniem niż produkt rozmrożony. W przypadku warzyw również należy zwrócić uwagę na ich świeżość oraz pochodzenie. W celu przygotowanie potrawy łosoś pieczony z warzywami należy zaopatrzyć się nie tylko w składniki główne, ale także dodatki. To dzięki nim danie nabiera właściwego smaku. Mogą być one różne w zależności od przepisu. Zalecanymi przyprawami są pieprz, czosnek, tymianek oraz koperek. Warto dodać również odrobinę esencjonalnego bulionu WINIARY. Dzięki tym składnikom danie nabierze nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także i zapachu. 

Łosoś z piekarnika z warzywami – prosty przepis 

Pieczony łosoś z warzywny jest prosty w przygotowaniu. Danie to po prostu nie może się nie udać. Jedyne czego trzeba pilnować to czas pieczenia. Zbyt długi proces obróbki termicznej może spowodować nadmierne wysuszenie ryby. W celu przygotowania tej potrawy należy zaopatrzyć się w naczynie do zapiekania. Jego dno oraz boki będą pokryte papierem do pieczenia. Początkowo trzeba rozłożyć go jednak na blacie i ułożyć na nim wszystkie niezbędne składniki.  Kolejno najpierw układane są warzywa, a potem umyta, osuszona i pozbawiona ewentualnych ości ryba. Całość należy posmarować marynatą. W celu jej przygotowania konieczne jest połączenie bulionu warzywnego WINIARY z tymiankiem, koperkiem, oliwą oraz startą skórką z cytryny. 

Ułożone na papierze pergaminowym składniki należy ostrożnie przenieść do naczynia żaroodpornego. Łosoś z piekarnika z warzywami będzie gotowy po zawinięciu w papier i zapieczeniu. Należy pamiętać, aby pergaminowe opakowanie było jak najbardziej szczelne, wówczas ryba nie ulegnie zbytniemu wysuszeniu. Potrawę należy piec w temperaturze nie wyższej niż 180⁰C i nie dłużej niż 25 minut. Najlepszym sposobem na zapobiegnięcie przesuszenia łososia, jest włożenie go do jeszcze zimnego piekarnika. Powolne rozgrzewania i zwiększanie temperatury potrawy nie spowoduje szybkiej utraty wody. Tak przygotowany łosoś zapiekany z warzywami będzie świetnie komponował się z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dodatkowo danie można uzupełnić surówką ze świeżych warzyw. Łosoś w tej postaci będzie idealnym daniem dla każdej osoby dbającej o linię oraz własne zdrowie.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    2 min
    Rybę umyj i osusz.
  • Krok 2

    5 min
    Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Oberwij listki z gałązek tymianku, a koperek posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W misce wymieszaj ze sobą: pasteryzowany Bulion warzywny WINIARY, listki tymianku, koperek oraz oliwę z oliwek. Dodaj skórkę startą z cytryny oraz 1 łyżkę soku. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
  • Krok 4

    15 min
    Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w zapałki. Tak samo pokrój port, natomiast fenkuł - w plastry. Warzywa rozłóż na dużym kawałku papieru do pieczenia. Na wierzchu ułóż rybę i posmaruj ją dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą. Zawiń brzegi papieru tworząc szczelny papilot.
  • Krok 5

    25 min
    Tak przygotowaną „paczkę” wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy ok 25 min.
Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

Krok 1 z 5

Rybę umyj i osusz.

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

Krok 2 z 5

Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Oberwij listki z gałązek tymianku, a koperek posiekaj.

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

Krok 3 z 5

W misce wymieszaj ze sobą: pasteryzowany Bulion warzywny WINIARY, listki tymianku, koperek oraz oliwę z oliwek. Dodaj skórkę startą z cytryny oraz 1 łyżkę soku. Dopraw pieprzem i wymieszaj.

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

Krok 4 z 5

Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w zapałki. Tak samo pokrój port, natomiast fenkuł - w plastry. Warzywa rozłóż na dużym kawałku papieru do pieczenia. Na wierzchu ułóż rybę i posmaruj ją dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą. Zawiń brzegi papieru tworząc szczelny papilot.

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

Krok 5 z 5

Tak przygotowaną „paczkę” wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy ok 25 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
k krystyna

na pewno zrobię

Winiary
Expert

Krystyno, czekamy na recenzję gotowego dania :) Daj znać, jak smakowało!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Dla sportowców
  • Impreza
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Obiad
  • Randka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Pieczona tołpyga

    Pieczona tołpyga

    1 godz 27 min Łatwy
  • Postna ryba faszerowana rodzynkami

    Postna ryba faszerowana rodzynkami

    56 min Łatwy
  • Fish and chips, czyli ryba z frytkami

    Fish and chips, czyli ryba z frytkami

    1 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu