Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką to zupełnie inny krupnik niż zwykle. Zwolennicy tradycyjnej kuchni polskiej mogą kręcić głową z niedowierzaniem. Gdzie krupy? Nic dziwnego, bo tradycyjną kaszę jęczmienną zastępuje w tym przepisie quinoa. Na dodatek czarna! Ten niecodzienny krupnik smakuje też zupełnie inaczej, ale jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie powinniście spróbować.
A po co taki eksperyment? Otóż quinoa, czyli komosa ryżowa, a jeszcze inaczej – ryż peruwiański, jest bardzo zdrowa. Bogata w pełnowartościowe białko, kwasy omega 3 i wiele cennych witamin i minerałów (między innymi magnez), a nawet flawonoidy, powinna na stałe wpisać się w nasze menu.
Krupnik przygotowałam z filetem z piersi kurczaka. To też na przekór tradycji, ale dzięki temu zupa jest delikatna i w ogóle nietłusta. Cebulka dodana do zupy została podduszona na niewielkiej ilości oliwy, ale można dodać ją do zupy bez podduszania.
Choć zupa przypomina krupnik tylko z nazwy, ja przy niej pozostanę. Wy możecie nadać jej własną nazwę. Macie pomysł? Piszcie w komentarzach :)
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje krupniku.
Została Ci pierś z kurczaka? Zobacz, co jeszcze możesz z niej przygotować!
Komentarze 0