Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

0
1 godz 9 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mała indycza szyjka
2 
Medaliony z indyka
2  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
4 
Ziemniaki
40  dag
Kiszona kapusta
1  puszka
Pomidory bez skórki
2 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  łyżeczka
Kminek
1  szczypta
Cukier
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.7 g
Węglowodany
18.19 g
Tłuszcze
3.85 g
Wartość energetyczna
149.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

69 min
Krok 1
30 min
Skrzydło lub szyję z indyka przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.
Krok 2
15 min
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy warzywa do garnka (por pozostawiamy w kawałku), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli, gotujemy 15 minut. W tym momencie można dodać do zupy pokrojone w kostkę medaliony z indyka.
Krok 3
5 min
Kapustę przepłukujemy na sicie, odcedzamy, szatkujemy.
Krok 4
15 min
Uzupełniamy odparowaną wodę, dodajemy kapustę do garnka, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku, gotujemy kolejne 15 minut.
Krok 5
3 min
Pomidory z puszki kroimy w kawałki, dodajemy do garnka z zupą chwilę przed końcem gotowania, razem z sokiem pomidorowym. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Krok 6
1 min
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 1 z 6

Skrzydło lub szyję z indyka przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 2 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy warzywa do garnka (por pozostawiamy w kawałku), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli, gotujemy 15 minut. W tym momencie można dodać do zupy pokrojone w kostkę medaliony z indyka.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 3 z 6

Kapustę przepłukujemy na sicie, odcedzamy, szatkujemy.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 4 z 6

Uzupełniamy odparowaną wodę, dodajemy kapustę do garnka, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku, gotujemy kolejne 15 minut.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 5 z 6

Pomidory z puszki kroimy w kawałki, dodajemy do garnka z zupą chwilę przed końcem gotowania, razem z sokiem pomidorowym. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Krok 6 z 6

Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dobry staropolski kapuśniak nie należy do lekkich potraw. Choć nie jadamy go na co dzień, czasem warto ugotować jego lżejszą wersję – kapuśniak na indyku. Delikatny nie tylko w smaku, ale także dla żołądka, bo pozbawiony smażonych dodatków. Taki lekki kapuśniak warto przygotować na indyku. Ja wybrałam szyjkę indyczą, może to być także skrzydło, ale pozbawione skóry, która jest bardzo tłusta.

Tradycyjnie kapuśniak został przyprawiony kminkiem. Można użyć kminku mielonego, całych ziaren lub nasion lekko zmiażdżonych w moździerzu.

Jeśli do kapuśniaku dodajecie koncentrat pomidorowy, koniecznie musicie wypróbować kapuśniak z pomidorami z puszki, które podkreślają łagodny smak zupy. Najlepiej wykorzystać pomidory w całości, bez skórki, które przed dodaniem do zupy kroimy w mniejsze kawałki.

Ten kapuśniak ma być delikatny, dlatego też kapustę przed dodaniem do zupy dobrze płuczemy na sicie, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Wielbiciele kwaśnego kapuśniaku mogą ten krok pominąć.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji kapuśniaku.

A jeśli szukasz kolejnych przepisów na dania z wykorzystaniem pomidorów z puszki, wypróbuj również:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika