Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gorący posiłek w postaci zupy skutecznie rozgrzewa i syci na bardzo długo. Dziś proponuję przepis na delikatną, aksamitną zupę-krem z warzyw. To danie szybkie i mało skomplikowane, a przy tym niezwykle smaczne.
Zupa warzywna powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy wykorzystałem warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy oraz dynię piżmową. Zupę-krem podaję z podsmażoną i doprawioną imbirem oraz papryką piersią kurczaka. Tak przygotowany kurczak jest miękki i soczysty.
W przepisie nie podaję dokładnie ilości wody, ponieważ konsystencję zupy najlepiej dobrać wedle własnych upodobań. Gęstość kremu możesz modyfikować, dodając jej większą lub mniejszą ilość. W zależności od tego możesz zrobić cztery porcje bardzo gęstego kremu lub więcej rzadszej zupy.
Przygotowanie
37 min
Krok 1
4 min
Piersi kurczaka oczyść, następnie pokrój na małe kostki. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Odłóż.
Krok 2
5 min
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Pozostałe warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
5 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij szalotkę. Dodaj czosnek i podsmaż chwilę. Następnie dodaj warzywa i podsmaż przez ok. 3-4 minuty.
Krok 4
15 min
Składniki zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Dodaj przecier pomidorowy. Zupę blenduj na gładki krem.
Krok 5
6 min
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż kawałki kurczaka. Następnie wrzuć do zupy i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 6
2 min
Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki lub świeżymi ziołami, np. tymiankiem czy oregano.
Krok 1
z
6
Piersi kurczaka oczyść, następnie pokrój na małe kostki. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Odłóż.
Krok 2
z
6
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Pozostałe warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
z
6
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij szalotkę. Dodaj czosnek i podsmaż chwilę. Następnie dodaj warzywa i podsmaż przez ok. 3-4 minuty.
Krok 4
z
6
Składniki zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Dodaj przecier pomidorowy. Zupę blenduj na gładki krem.
Krok 5
z
6
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż kawałki kurczaka. Następnie wrzuć do zupy i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 6
z
6
Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki lub świeżymi ziołami, np. tymiankiem czy oregano.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0