Zupa krem warzywny z kurczakiem
37min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
26.07 g
Węglowodany
43.54 g
Tłuszcze
10.76 g
Wartość energetyczna
362.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
4 min
Piersi kurczaka oczyść, następnie pokrój na małe kostki. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Odłóż.
Krok 2
5 min
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Pozostałe warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
5 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij szalotkę. Dodaj czosnek i podsmaż chwilę. Następnie dodaj warzywa i podsmaż przez ok. 3-4 minuty.
Krok 4
15 min
Składniki zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Dodaj przecier pomidorowy. Zupę blenduj na gładki krem.
Krok 5
6 min
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż kawałki kurczaka. Następnie wrzuć do zupy i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 6
2 min
Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki lub świeżymi ziołami, np. tymiankiem czy oregano.
Gorący posiłek w postaci zupy skutecznie rozgrzewa i syci na bardzo długo. Dziś proponuję przepis na delikatną, aksamitną zupę-krem z warzyw. To danie szybkie i mało skomplikowane, a przy tym niezwykle smaczne.
Zupa warzywna powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy wykorzystałem warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy oraz dynię piżmową. Zupę-krem podaję z podsmażoną i doprawioną imbirem oraz papryką piersią kurczaka. Tak przygotowany kurczak jest miękki i soczysty.
W przepisie nie podaję dokładnie ilości wody, ponieważ konsystencję zupy najlepiej dobrać wedle własnych upodobań. Gęstość kremu możesz modyfikować, dodając jej większą lub mniejszą ilość. W zależności od tego możesz zrobić cztery porcje bardzo gęstego kremu lub więcej rzadszej zupy.
Zupa warzywna powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy wykorzystałem warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy oraz dynię piżmową. Zupę-krem podaję z podsmażoną i doprawioną imbirem oraz papryką piersią kurczaka. Tak przygotowany kurczak jest miękki i soczysty.
W przepisie nie podaję dokładnie ilości wody, ponieważ konsystencję zupy najlepiej dobrać wedle własnych upodobań. Gęstość kremu możesz modyfikować, dodając jej większą lub mniejszą ilość. W zależności od tego możesz zrobić cztery porcje bardzo gęstego kremu lub więcej rzadszej zupy.
Komentarze 0