
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa krem warzywny z kurczakiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa warzywna powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy wykorzystałem warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy oraz dynię piżmową. Zupę-krem podaję z podsmażoną i doprawioną imbirem oraz papryką piersią kurczaka. Tak przygotowany kurczak jest miękki i soczysty.
W przepisie nie podaję dokładnie ilości wody, ponieważ konsystencję zupy najlepiej dobrać wedle własnych upodobań. Gęstość kremu możesz modyfikować, dodając jej większą lub mniejszą ilość. W zależności od tego możesz zrobić cztery porcje bardzo gęstego kremu lub więcej rzadszej zupy.
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
6 minKrok 6
2 min
Krok 1 z 6
Piersi kurczaka oczyść, następnie pokrój na małe kostki. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Odłóż.

Krok 2 z 6
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Pozostałe warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3 z 6
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij szalotkę. Dodaj czosnek i podsmaż chwilę. Następnie dodaj warzywa i podsmaż przez ok. 3-4 minuty.

Krok 4 z 6
Składniki zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Dodaj przecier pomidorowy. Zupę blenduj na gładki krem.

Krok 5 z 6
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż kawałki kurczaka. Następnie wrzuć do zupy i gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 6 z 6
Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki lub świeżymi ziołami, np. tymiankiem czy oregano.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0