Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad zupa z zielonego groszku, świeżo wyłuskanego z soczyście zielonych strączków. Takie łuskanie pierwszego groszku sprawia wielką radość – groszek prosto ze strączka smakuje wyśmienicie, więc co rusz groszek zamiast w miseczce, ląduje w dziecięcej buzi. Łuskanie się przedłuża, ale przecież mamy wakacje i nigdzie nie musimy się spieszyć. Niedługo groszek będzie sprzedawany już wyłuskany, zapakowany w półkilogramowe porcje. Pracy będzie mniej, ale zjadanie groszku prosto ze strączka ma swój urok.
Kilka tygodni temu na wycieczce rowerowej po okolicy przejeżdżaliśmy koło pola pełnego kwitnącego wtedy zielonego groszku. Pole wyglądało obiecująco i od tamtej wycieczki marzyła mi się zupa z zielonego groszku. W końcu groszek dojrzał i jeszcze w strąkach trafił do sklepu. A potem w moje ręce, a stąd już bliska droga do garnka.
Cebulkę siekamy, podduszamy na maśle w wyższym rondlu, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
Krok 2
7 min
Dodajemy groszek (pozostawiamy trochę groszku do dekoracji), kilka listków lubczyku (bez gałązek), szczyptę czubrycy zielonej i chwilę dusimy.
Krok 3
5 min
Podlewamy groszek wywarem, gotujemy 5 minut.
Krok 4
3 min
Zestawiamy zupę z płyty, doprawiamy solą morską i miksujemy chwilę, pozostawiając w zupie wyraźne kawałki groszku.
Krok 5
2 min
Dodajemy łyżkę serka mascarpone i ponownie krótko miksujemy.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i odłożonym wcześniej surowym groszkiem zielonym.
Krok 1
z
6
Cebulkę siekamy, podduszamy na maśle w wyższym rondlu, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
Krok 2
z
6
Dodajemy groszek (pozostawiamy trochę groszku do dekoracji), kilka listków lubczyku (bez gałązek), szczyptę czubrycy zielonej i chwilę dusimy.
Krok 3
z
6
Podlewamy groszek wywarem, gotujemy 5 minut.
Krok 4
z
6
Zestawiamy zupę z płyty, doprawiamy solą morską i miksujemy chwilę, pozostawiając w zupie wyraźne kawałki groszku.
Krok 5
z
6
Dodajemy łyżkę serka mascarpone i ponownie krótko miksujemy.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i odłożonym wcześniej surowym groszkiem zielonym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0