
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Groszku więcej niż troszku, czyli zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Kilka tygodni temu na wycieczce rowerowej po okolicy przejeżdżaliśmy koło pola pełnego kwitnącego wtedy zielonego groszku. Pole wyglądało obiecująco i od tamtej wycieczki marzyła mi się zupa z zielonego groszku. W końcu groszek dojrzał i jeszcze w strąkach trafił do sklepu. A potem w moje ręce, a stąd już bliska droga do garnka.
Wielbicielom zielonego groszku polecam także:
zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
A wszystkim, którzy lubią kulinarne eksperymenty, polecam przepis na przepis na zupę z młodych strączków groszku cukrowego.
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z groszku bez śmietany
Zobacz Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Zobacz Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną Zobacz Zupa krem z groszku i marchewki
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
7 minKrok 3
5 minKrok 4
3 minKrok 5
2 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Cebulkę siekamy, podduszamy na maśle w wyższym rondlu, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.

Krok 2 z 6
Dodajemy groszek (pozostawiamy trochę groszku do dekoracji), kilka listków lubczyku (bez gałązek), szczyptę czubrycy zielonej i chwilę dusimy.

Krok 3 z 6
Podlewamy groszek wywarem, gotujemy 5 minut.

Krok 4 z 6
Zestawiamy zupę z płyty, doprawiamy solą morską i miksujemy chwilę, pozostawiając w zupie wyraźne kawałki groszku.

Krok 5 z 6
Dodajemy łyżkę serka mascarpone i ponownie krótko miksujemy.

Krok 6 z 6
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i odłożonym wcześniej surowym groszkiem zielonym.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0