Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa kapuściana nie musi być przyrządzana na bogato, choć niewątpliwie w takim wydaniu smakuje wyśmienicie. W wersji dietetycznej, także tej najbardziej restrykcyjnej (np. eliminującej tłuszcz), zupa kapuściana także może być pyszna, a to dzięki dodatkowi aromatycznych ziół. Jeśli zupa kapuściana ma być elementem diety kapuścianej, pomińcie w przepisie sól i prażony sezam. A jeśli ot tak chcecie ugotować apetyczną zupę ze świeżej kapusty w wersji niskokalorycznej, a wciąż pysznej – gotujcie dokładnie według wskazówek :)
Wiemy już chyba wszystko o zupach i całkiem sporo o dietach, dlatego mamy też inne przepisy na dietetyczne zupy i garść wskazówek dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać:
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści (można je wykorzystać jako składnik włoszczyzny), drobno szatkujemy.
Krok 2
15 min
Kapustę wrzucamy do rondla o grubszym dnie, podlewamy odrobiną wody, dodajemy szczyptę soli, listek laurowy, ziele angielskie; świeżo startą kurkumę;świeże zioła, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w ćwierćtalarki por, dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.
Krok 3
5 min
Dodajemy do rondla ok. 0,5-0,7 l wody ( w zależności od tego, ile mamy kapusty), dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotujemy 5 minut.
Krok 4
5 min
Brukselkę myjemy, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z zupą kapuścianą, gotujemy 5 minut.
Krok 5
1 min
Jeśli stosujemy dietę kapuścianą, nie solimy zupy kapuścianej i pomijamy prażony sezam.
Krok 1
z
5
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści (można je wykorzystać jako składnik włoszczyzny), drobno szatkujemy.
Krok 2
z
5
Kapustę wrzucamy do rondla o grubszym dnie, podlewamy odrobiną wody, dodajemy szczyptę soli, listek laurowy, ziele angielskie; świeżo startą kurkumę;świeże zioła, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w ćwierćtalarki por, dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.
Krok 3
z
5
Dodajemy do rondla ok. 0,5-0,7 l wody ( w zależności od tego, ile mamy kapusty), dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotujemy 5 minut.
Krok 4
z
5
Brukselkę myjemy, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z zupą kapuścianą, gotujemy 5 minut.
Krok 5
z
5
Jeśli stosujemy dietę kapuścianą, nie solimy zupy kapuścianej i pomijamy prażony sezam.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0