Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nareszcie przyszła na nią pora! Piękna i rumiana dumnie prezentuje się na warzywnych straganach. Botwinka to prawdziwa królowa wśród nowalijek. Sezon na nią trawa niezwykle krótko, warto zatem odpowiednio go wykorzystać. Z botwiny można przyrządzić szereg różnych zup. Kilka pomysłów na tę zupę do znalezienia na naszym blogu. Dziś botwina w nowej odsłonie: botwinka zupa krem!
Zwykle gotując zupę z młodych buraczków stawiamy na jarzynową klasykę, często z dodatkiem kalarepy, obowiązkowo z jajkiem. A gdyby tak nieco zmienić konsystencję i zmiksować wszystkie składniki na gładki krem? Botwinka zupa krem to nie tylko niezwykle intensywny smak, ale również kolor. Dodatek marchewki sprawia, że zupa nabiera bardziej czerwonego koloru.
Botwina to prawdziwe bogactwo witaminy A i C, zawiera także sporo żelaza i wapnia. Szczególnie polecana jest zatem wegetarianom. Ponadto botwinka pobudza apetyt i koi nerwy. Warto ją zatem zaserwować wszystkim, którzy borykają się z zaburzeniami odżywiania lub dużym stresem. Doskonale wpłynie także na samopoczucie i stan zdrowia osób zmagających się z przeziębieniem czy podwyższoną temperaturą. Botwina działa bowiem odświeżająco. Jest lekkostrawna – bez obaw mogą ją spożywać także osoby z problemami trawiennymi. Jedzmy zatem botwinę na zdrowie!
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 6 porcji zupy.
Groszek zawrócił nam w głowach! Sprawdź, w jakich przepisach jeszcze się pojawia:
Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni
Zupa z zielonego groszku i marchewki
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Wegetariańska grochówka z fasoli mung
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową