Zupa krem z botwiny

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  pęczków
Botwinka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Kalarepka
200  g
Zielony groszek
1 
Por
2  ząbków
2  łyżek
Masło
1  l
Woda
200  ml
Śmietana kremówka
2  łyżek
Sok z cytryny
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
1  pęczek
Szczypiorek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.03 g
Węglowodany
23.86 g
Tłuszcze
14 g
Wartość energetyczna
238.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nareszcie przyszła na nią pora! Piękna i rumiana dumnie prezentuje się na warzywnych straganach. Botwinka to prawdziwa królowa wśród nowalijek. Sezon na nią trawa niezwykle krótko, warto zatem odpowiednio go wykorzystać. Z botwiny można przyrządzić szereg różnych zup. Kilka pomysłów na tę zupę do znalezienia na naszym blogu. Dziś botwina w nowej odsłonie: botwinka zupa krem!

Zwykle gotując zupę z młodych buraczków stawiamy na jarzynową klasykę, często z dodatkiem kalarepy, obowiązkowo z jajkiem. A gdyby tak nieco zmienić konsystencję i zmiksować wszystkie składniki na gładki krem? Botwinka zupa krem to nie tylko niezwykle intensywny smak, ale również kolor. Dodatek marchewki sprawia, że zupa nabiera bardziej czerwonego koloru.

Botwina to prawdziwe bogactwo witaminy A i C, zawiera także sporo żelaza i wapnia. Szczególnie polecana jest zatem wegetarianom. Ponadto botwinka pobudza apetyt i koi nerwy. Warto ją zatem zaserwować wszystkim, którzy borykają się z zaburzeniami odżywiania lub dużym stresem. Doskonale wpłynie także na samopoczucie i stan zdrowia osób zmagających się z przeziębieniem czy podwyższoną temperaturą. Botwina działa bowiem odświeżająco. Jest lekkostrawna – bez obaw mogą ją spożywać także osoby z problemami trawiennymi. Jedzmy zatem botwinę na zdrowie!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Groszek zawrócił nam w głowach! Sprawdź, w jakich przepisach jeszcze się pojawia:

Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni

Zupa z zielonego groszku i marchewki

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Wegetariańska grochówka z fasoli mung

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
6 min
Botwinkę umyć, drobno posiekać.
Krok 2
8 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
4 min
Kalarepkę obrać, pokroić w plasterki.
Krok 4
3 min
Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki.
Krok 5
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora, dodając w trakcie przeciśnięte ząbki czosnku.
Krok 6
30 min
Do garnka dodać przygotowane warzywa: botwinkę, marchewki, pietruszki, kalarepkę oraz groszek. Całość zalać bulionem. Gotować na małym ogniu – do miękkości wszystkich składników.
Krok 7
4 min
Kiedy warzywa zmiękną, całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania śmietankę. Na koniec dodać sok z cytryny.
Krok 8
1 min
Zupę doprawić gałką muszkatołową, papryką, solą, pieprzem.
Krok 9
1 min
Botwina zupa krem będzie się atrakcyjnie prezentowała udekorowaną śmietaną i posypana szczypiorkiem.
Zupa krem z botwiny

Krok 1 z 9

Botwinkę umyć, drobno posiekać.

Zupa krem z botwiny

Krok 2 z 9

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa krem z botwiny

Krok 3 z 9

Kalarepkę obrać, pokroić w plasterki.

Zupa krem z botwiny

Krok 4 z 9

Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki.

Zupa krem z botwiny

Krok 5 z 9

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora, dodając w trakcie przeciśnięte ząbki czosnku.

Zupa krem z botwiny

Krok 6 z 9

Do garnka dodać przygotowane warzywa: botwinkę, marchewki, pietruszki, kalarepkę oraz groszek. Całość zalać bulionem. Gotować na małym ogniu – do miękkości wszystkich składników.

Zupa krem z botwiny

Krok 7 z 9

Kiedy warzywa zmiękną, całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania śmietankę. Na koniec dodać sok z cytryny.

Zupa krem z botwiny

Krok 8 z 9

Zupę doprawić gałką muszkatołową, papryką, solą, pieprzem.

Zupa krem z botwiny

Krok 9 z 9

Botwina zupa krem będzie się atrakcyjnie prezentowała udekorowaną śmietaną i posypana szczypiorkiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika