
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa krem z botwiny

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zwykle gotując zupę z młodych buraczków stawiamy na jarzynową klasykę, często z dodatkiem kalarepy, obowiązkowo z jajkiem. A gdyby tak nieco zmienić konsystencję i zmiksować wszystkie składniki na gładki krem? Botwinka zupa krem to nie tylko niezwykle intensywny smak, ale również kolor. Dodatek marchewki sprawia, że zupa nabiera bardziej czerwonego koloru.
Botwina to prawdziwe bogactwo witaminy A i C, zawiera także sporo żelaza i wapnia. Szczególnie polecana jest zatem wegetarianom. Ponadto botwinka pobudza apetyt i koi nerwy. Warto ją zatem zaserwować wszystkim, którzy borykają się z zaburzeniami odżywiania lub dużym stresem. Doskonale wpłynie także na samopoczucie i stan zdrowia osób zmagających się z przeziębieniem czy podwyższoną temperaturą. Botwina działa bowiem odświeżająco. Jest lekkostrawna – bez obaw mogą ją spożywać także osoby z problemami trawiennymi. Jedzmy zatem botwinę na zdrowie!
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 6 porcji zupy.
Groszek zawrócił nam w głowach! Sprawdź, w jakich przepisach jeszcze się pojawia:
Nietypowa zupa jarzynowa z buraczkami, groszkiem cukrowym i kiełkami z patelni
Zupa z zielonego groszku i marchewki
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Wegetariańska grochówka z fasoli mung
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
8 minKrok 3
4 minKrok 4
3 minKrok 5
5 minKrok 6
30 minKrok 7
4 minKrok 8
1 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Botwinkę umyć, drobno posiekać.

Krok 2 z 9
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Krok 3 z 9
Kalarepkę obrać, pokroić w plasterki.

Krok 4 z 9
Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki.

Krok 5 z 9
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora, dodając w trakcie przeciśnięte ząbki czosnku.

Krok 6 z 9
Do garnka dodać przygotowane warzywa: botwinkę, marchewki, pietruszki, kalarepkę oraz groszek. Całość zalać bulionem. Gotować na małym ogniu – do miękkości wszystkich składników.

Krok 7 z 9
Kiedy warzywa zmiękną, całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania śmietankę. Na koniec dodać sok z cytryny.

Krok 8 z 9
Zupę doprawić gałką muszkatołową, papryką, solą, pieprzem.

Krok 9 z 9
Botwina zupa krem będzie się atrakcyjnie prezentowała udekorowaną śmietaną i posypana szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0