Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z zielonego groszku i marchewki

0
36min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Bulion warzywny lub rosół
3  szklanek
Marchewka
2 
Ziemniaki
200  g
Mrożony zielony groszek
200  g
Seler
100  ml
Śmietana 30%
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.87 g
Węglowodany
25.05 g
Tłuszcze
14.13 g
Wartość energetyczna
243.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
10 min
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Seler, ziemniaki, marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem masła. Wrzuć seler i ziemniaki. Podsmaż.
Krok 3
20 min
Dodaj marchewkę i groszek. Składniki zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
Krok 4
1 min
Zupę dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę. Wymieszaj.
Zupa z zielonego groszku i marchewki

Krok 1 z 4

Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Seler, ziemniaki, marchewkę obierz i pokrój w kostkę.

Zupa z zielonego groszku i marchewki

Krok 2 z 4

W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem masła. Wrzuć seler i ziemniaki. Podsmaż.

Zupa z zielonego groszku i marchewki

Krok 3 z 4

Dodaj marchewkę i groszek. Składniki zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości warzyw.

Zupa z zielonego groszku i marchewki

Krok 4 z 4

Zupę dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę. Wymieszaj.

Każda zupa jarzynowa powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do mojej zupy wykorzystałem kolorowe warzywa – marchewkę, zielony groszek, seler i ziemniaki. Zupa ma słodkawy smak, który wzbogacam o świeży koperek, nadaje on zupie wspaniały aromat. Zupę z groszku i marchewki można także przygotować z mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem. Jednak latem warto sięgać po świeże warzywa. Taka to idealny pomysł na letni, lekki obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika