Zupa z zielonego groszku i marchewki
36min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
6.87 g
Węglowodany
25.05 g
Tłuszcze
14.13 g
Wartość energetyczna
243.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
10 min
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Seler, ziemniaki, marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem masła. Wrzuć seler i ziemniaki. Podsmaż.
Krok 3
20 min
Dodaj marchewkę i groszek. Składniki zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
Krok 4
1 min
Zupę dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę. Wymieszaj.
Każda zupa jarzynowa powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do mojej zupy wykorzystałem kolorowe warzywa – marchewkę, zielony groszek, seler i ziemniaki. Zupa ma słodkawy smak, który wzbogacam o świeży koperek, nadaje on zupie wspaniały aromat. Zupę z groszku i marchewki można także przygotować z mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem. Jednak latem warto sięgać po świeże warzywa. Taka to idealny pomysł na letni, lekki obiad.
Komentarze 0