Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa

Pomysły na pyszne zupy z selera

Przepisy na zupy z selera. Zobacz, jak możesz wykorzystać to warzywo w swojej kuchni. Spróbuj pożywnych i aromatycznych zup według przepisów z Winiary.

Przepisy 16
Wegańska zupa z kalafiora i selera

Wegańska zupa z kalafiora i selera

57 min Łatwy
Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

26 min Łatwy
Zupa krem z selera z gruszką

Zupa krem z selera z gruszką

52 min Łatwy
Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

49 min Średni
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

1 godz 7 min Łatwy
Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

1 godz 8 min Średni
Zupa z selera naciowego z ryżem

Zupa z selera naciowego z ryżem

30 min Łatwy
Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

39 min Łatwy
Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

30 min Łatwy
Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami

43 min Łatwy
Flaczki cielęce

Flaczki cielęce

49 min Łatwy
Zupa krem z selera

Zupa krem z selera

48 min Łatwy
Zupa warzywna z mięsem

Zupa warzywna z mięsem

1 godz 40 min Łatwy
Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

21 min Łatwy
Krem selerowy

Krem selerowy

50 min Łatwy
Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

32 min Łatwy

Zupy z selera zwyczajnego 

Seler zwyczajny w stanie dzikim porasta część Europy, Azji, Kaukaz i Afrykę. W naszym kraju nieuprawiane selery można znaleźć tylko na wyspie Uznam. Charakteryzuje się dużym, bulwiastym korzeniem o zwartym, kremowo-białym miąższu, który w większości kuchni na świecie cieszy się sporym powodzeniem. Seler można smażyć, piec, dusić z innymi warzywami i z różnego rodzaju mięsem. 

Zarówno korzeń, jak i liście ze względu na charakterystyczny przyjemny zapach są ważnym składnikiem wielu zup, a zwłaszcza złocistych bulionów. Mając pod ręką trochę tego wspaniałego warzywa, warto przygotować także wyborny krem z selera z dodatkiem jabłka oraz prażonych na patelni orzechów włoskich. Kremy selerowe wyróżniają się aksamitną konsystencją, jasnym, niemal białym kolorem oraz nieprzeciętnym smakiem. Można je podawać z różnymi dodatkami, np. niewielkimi grzankami, łyżeczką sosu balsamicznego, tartym serem cheddar, a nawet połówkami gruszek z piekarnika. 

Zupy z selera naciowego 

Seler naciowy, choć jest bliską rodziną z tym zwyczajnym, to znacznie różni się zarówno wyglądem, jak i smakiem. Jadalną częścią tej rośliny są łodygi – grube, mięsiste i zawierające dużo soku. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo jako zdrowa i lekkostrawna przekąska. Świetnie też znoszą krótką obróbkę cieplną oraz są doskonałym dodatkiem do lekkich jarzynowych potraw i dobrze łączą się z innymi warzywami. Świetnym przykładem jest zupa z selera naciowego i pora, w której można także znaleźć mnóstwo włoszczyzny oraz aromatycznych przypraw, takich jak liście laurowe, ziele angielskie oraz szczypta curry. Chrupiący seler naciowy jest bardzo ważnym składnikiem zupy miso – flagowej potrawy kuchni japońskiej. 

A czy z selera naciowego można przygotować zupę krem? Jak najbardziej! Wystarczy podsmażyć na patelni seler wraz z cebulą, warzywa podlać bulionem, ugotować, zmiksować i doprawić solą oraz pieprzem. Gotowy krem z selera świetnie smakuje z odrobiną ryżu, zapieczonymi na maśle czosnkowym grzankami, wytrawnymi ptysiami, chipsami z jarmużu albo łyżką purée ziemniaczanego. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu