
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
12 minKrok 2
15 minKrok 3
3 minKrok 4
1 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Brokuła dzielimy na różyczki, cukinię kroimy w kostkę, seler naciowy pozbawiamy stwardniałych włókien, kroimy na kawałki. Połowę różyczek brokuła odkładamy, resztę wraz z cukinią i selerem naciowym podduszamy na oleju ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną bazylię, koperek i szczyptę kurkumy.

Krok 2 z 5
Warzywa podlewamy wywarem warzywnym lub wodą, zagotowujemy. Komosę przepłukujemy na sicie wrzątkiem, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 3 z 5
W małym rondelku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, wrzucamy na wrzątek odłożone wcześniej różyczki brokuła, gotujemy minutę, przelewamy zimną wodą.

Krok 4 z 5
Dodajemy różyczki do garnka z zupą.

Krok 5 z 5
Zupę przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną. Można też zabielić zupę jogurtem lub śmietaną.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0