Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Superfood, czyli żywność o niezwykle cennych właściwościach, to nie tylko składniki wymyślnych wynalazków w postaci zielonych koktajli (i dobrze, bo nie mam nawyku codziennego ich przygotowywania). Superfood świetnie nadaje się do przygotowania każdego posiłku, także obiadu (i dobrze, bo gotuję codziennie). Dziś na pierwsze danie zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanymi chrupkimi różyczkami brokuła. Uwaga, w trakcie jedzenia tej zupy apetyt na superfood rośnie! Wypróbuj też inny przepis na pyszną sałatkę z komosą ryżową.
Przygotowanie
32 min
Krok 1
12 min
Brokuła dzielimy na różyczki, cukinię kroimy w kostkę, seler naciowy pozbawiamy stwardniałych włókien, kroimy na kawałki. Połowę różyczek brokuła odkładamy, resztę wraz z cukinią i selerem naciowym podduszamy na oleju ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną bazylię, koperek i szczyptę kurkumy.
Krok 2
15 min
Warzywa podlewamy wywarem warzywnym lub wodą, zagotowujemy. Komosę przepłukujemy na sicie wrzątkiem, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 3
3 min
W małym rondelku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, wrzucamy na wrzątek odłożone wcześniej różyczki brokuła, gotujemy minutę, przelewamy zimną wodą.
Krok 4
1 min
Dodajemy różyczki do garnka z zupą.
Krok 5
1 min
Zupę przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną. Można też zabielić zupę jogurtem lub śmietaną.
Krok 1
z
5
Brokuła dzielimy na różyczki, cukinię kroimy w kostkę, seler naciowy pozbawiamy stwardniałych włókien, kroimy na kawałki. Połowę różyczek brokuła odkładamy, resztę wraz z cukinią i selerem naciowym podduszamy na oleju ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną bazylię, koperek i szczyptę kurkumy.
Krok 2
z
5
Warzywa podlewamy wywarem warzywnym lub wodą, zagotowujemy. Komosę przepłukujemy na sicie wrzątkiem, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 3
z
5
W małym rondelku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, wrzucamy na wrzątek odłożone wcześniej różyczki brokuła, gotujemy minutę, przelewamy zimną wodą.
Krok 4
z
5
Dodajemy różyczki do garnka z zupą.
Krok 5
z
5
Zupę przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną. Można też zabielić zupę jogurtem lub śmietaną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0