
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Bardzo lubię wszelkie kremowe zupy nie tylko za smak, ale i za możliwość komponowania ich z różnymi dodatkami. Tu można wykorzystać przepis Agatki na małe chrupiące pyszności. Tego typu zupy smakują świetnie podane też zwyczajnie z kromką chleba lub z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami, lanymi kluskami, krakersami cebulowymi, ziarnami, kiełkami i wieloma innymi dodatkami.
Warzywa usmażyłam na maśle klarowanym, ale jeśli nie używacie masła to polecam olej czosnkowy z ziołami.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
10 minKrok 5
25 minKrok 6
2 minKrok 7
10 minKrok 8
3 min
Krok 1 z 8
Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Krok 2 z 8
Białą część pora kroimy w plasterki.

Krok 3 z 8
Na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pora. Smażymy około 5 minut i dodajemy seler.

Krok 4 z 8
Całość mieszamy i smażymy 5-10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.

Krok 5 z 8
Dodajemy łyżkę suszonego czosnku w płatkach i gotujemy pod przykryciem 25 minut.

Krok 6 z 8
Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem syczuańskim, solą selerową i estragonem.

Krok 7 z 8
Zupę gotujemy jeszcze 10 minut i całość miksujemy blenderem.

Krok 8 z 8
Zupę krem z selera zabielamy śmietanką, a każdą porcję delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy grzaneczkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Ilość dodatków dowolna 🙂
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0