Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

(0)
1 godz 8 min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
850  g
Seler (korzeń)
85  g
Por (biała część)
1.5  łyżek
Masło klarowane
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.25  l
Woda
1  łyżka
Czosnek suszony w płatkach
0.5  łyżeczka
Sól selerowa
2  łyżek
Sos sojowy
1  szczypta
Estragon
5  łyżek
Śmietana 18%
1  szczypta
Pieprz syczuański do smaku
50  g
Grzanki
30  g
Orzechy włoskie
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.1 g
Węglowodany
28.28 g
Tłuszcze
15.66 g
Wartość energetyczna
278.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Idealnie kremowa z chrupiącymi grzaneczkami – zupa krem z selera w mojej wersji. Seler zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do zupy. Nigdy nie grał głównej roli w mojej kuchni. Nadeszła jednak era selera, za oknami siarczysty mróz, a ja ugotowałam pyszną zupę krem z selera z grzankami, orzechami włoskimi i oliwą z oliwek, która jest wprost idealnym uzupełnieniem tego dania.

Bardzo lubię wszelkie kremowe zupy nie tylko za smak, ale i za możliwość komponowania ich z różnymi dodatkami. Tu można wykorzystać przepis Agatki na małe chrupiące pyszności. Tego typu zupy smakują świetnie podane też zwyczajnie z kromką chleba lub z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami, lanymi kluskami, krakersami cebulowymi, ziarnami, kiełkami i wieloma innymi dodatkami.

Warzywa usmażyłam na maśle klarowanym, ale jeśli nie używacie masła to polecam olej czosnkowy z ziołami.

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    10 min
    Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 2

    3 min
    Białą część pora kroimy w plasterki.
  • Krok 3

    5 min
    Na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pora. Smażymy około 5 minut i dodajemy seler.
  • Krok 4

    10 min
    Całość mieszamy i smażymy 5-10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
  • Krok 5

    25 min
    Dodajemy łyżkę suszonego czosnku w płatkach i gotujemy pod przykryciem 25 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem syczuańskim, solą selerową i estragonem.
  • Krok 7

    10 min
    Zupę gotujemy jeszcze 10 minut i całość miksujemy blenderem.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę krem z selera zabielamy śmietanką, a każdą porcję delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy grzaneczkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Ilość dodatków dowolna 🙂
Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 1 z 8

Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 2 z 8

Białą część pora kroimy w plasterki.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 3 z 8

Na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pora. Smażymy około 5 minut i dodajemy seler.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 4 z 8

Całość mieszamy i smażymy 5-10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 5 z 8

Dodajemy łyżkę suszonego czosnku w płatkach i gotujemy pod przykryciem 25 minut.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 6 z 8

Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem syczuańskim, solą selerową i estragonem.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 7 z 8

Zupę gotujemy jeszcze 10 minut i całość miksujemy blenderem.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 8 z 8

Zupę krem z selera zabielamy śmietanką, a każdą porcję delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy grzaneczkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Ilość dodatków dowolna 🙂

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

    Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy
  • Zupa z pora z grillowanymi oscypkami

    Zupa z pora z grillowanymi oscypkami

    56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu