Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami
1 godz 52 min
Średni
1
kg
Buraki
2
ząbków
3
łyżek
1
l
Woda
0.5
Kwaśne jabłka
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
4
łyżek
Kwaśna śmietana
0.5
paczka
Płatki migdałowe
1
łyżeczka
Sok z cytryny
1
łyżeczka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
7.26 g
Węglowodany
26.57 g
Tłuszcze
9.96 g
Wartość energetyczna
215.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
112 min
Krok 1
70 min
Buraki dokładnie szoruję pod strumieniem wody, osuszam, zawijam w folię aluminiową (nie obieram) i wykładam na blaszkę. Piekę w piekarniku godzinę w 200 st. C.
Krok 2
2 min
Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładam na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego, a 10 minut przed końcem pieczenia – ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową.
Krok 3
30 min
Upieczone buraki odstawiam do wystygnięcia. Kiedy trochę ostygną, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 4
7 min
Pokrojone buraki dodaję do gorącego bulionu. Dodaję też do garnka wyłuskany ze skórki czosnek i jabłko. Doprowadzam zupę do wrzenia i zaraz wyłączam płytę.
Krok 5
1 min
Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 6
2 min
Krem z pieczonych buraków podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Migdały dobrze jest podać z boku w miseczce, żeby każdy mógł posypać sobie zupę na talerzu, bowiem szybko nabierają buraczanego koloru.
Zupa krem z buraków pieczonych jest pyszną wariacją na temat barszczu. Słyszałam, że niektórzy pieką buraki, zamiast gotować, żeby nie straciły koloru. Kiedy gotuję buraki do barszczu, zawsze robię to w łupinach, więc moje zwykle mają ładny kolor. A najładniejszy kolor dają te młode. Tak intensywny, że niemalże nie sposób go zepsuć, chociaż… sami wiecie, jak z barszczem jest. Więc upiekłam buraki z ciekawości. Uwielbiam smak pieczonych warzyw, byłam ciekawa, jak to jest z burakiem. I jest pysznie, o czym dobrze wie Jola, która gotowała już zupę z pieczonych buraków. Przepis znajdziecie tutaj.
Buraki są bogate w witaminy i minerały. Stanowią cenne źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu, fosforu i innych pierwiastków, które służą naszemu organizmowi. Działają odkwaszająco, obniżają ciśnienie. Same ochy i achy. Nie wiem, od kiedy zaczęło się moje uwielbienie do buraczków w każdej postaci. Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie była szczególną entuzjastką buraków, a teraz nie mogę się bez nich obyć!
Smacznego!
Buraki są bogate w witaminy i minerały. Stanowią cenne źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu, fosforu i innych pierwiastków, które służą naszemu organizmowi. Działają odkwaszająco, obniżają ciśnienie. Same ochy i achy. Nie wiem, od kiedy zaczęło się moje uwielbienie do buraczków w każdej postaci. Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie była szczególną entuzjastką buraków, a teraz nie mogę się bez nich obyć!
Smacznego!
Komentarze 0