Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sosy do ryby – kiedy je stosować 

Jedną z kulinarnych zalet ryb jest to, że sprawdzają się doskonale w najbardziej nawet minimalistycznych wersjach. Często wystarczy nieco soli, może pieprzu, ewentualnie soku z cytryny, by przygotować smażonego łososia lub pieczonego pstrąga. Jednak bardziej ambitni adepci sztuki kulinarnej nie poprzestają na tym. Dlatego dobrze poznać różne przepisy na sosy do ryby, dzięki którym rybne dania można przyjemnie urozmaicić. 

Sosy do ryby mają różne zastosowania. Jeśli przygotowujemy rybę smażoną, pieczoną lub z grilla, możemy podać ją z sosem, który doda potrawie nieco świeżości. W takim przypadku doskonale spisze się na przykład meksykańska salsa bazująca na świeżych pomidorach. Świeżości pieczonym czy smażonym rybom doda też lekki sos śmietanowi z koperkiem. Ale możemy sosy do ryby traktować inaczej, jako integralny składnik potrawy, to znaczy – możemy rybę dusić w gęstym sosie. Zmienia to postać całego dania. Taka duszona ryba może być serwowana z ryżem lub makaronem, który zostanie oblany gęstym sosem. 

Sosy do ryb – z czego można je przygotować 

Mięso ryb jest delikatne nie tylko w swojej strukturze, ale i smaku. Sprawia to, że sosy do ryb możemy przygotować z różnych baz i składników, ponieważ delikatne mięso połączy się świetnie z różnymi smakami sosów. Do ryb pasują zarówno sosy białe, jak i pomidorowe. Popularnym składnikiem sosów do ryb jest koperek, zwłaszcza gdy sos bazuje na śmietanie, ale możemy też przygotować sos grzybowy czy serowy. Ten ostatni sprawdzi się szczególnie dobrze, jeśli ryba będzie zapiekana. Inną propozycją jest wzbogacenie smaku ryby sosem neapolitańskim. Odpowiednio przyrządzony sos do ryby sprawi, że nabierze ona zupełnie nowego oblicza.