Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
sosy do potraw, sos do potraw, pomysł na sos

Sosy do ryby

Doskonały sos do ryby podkreśli jej wyjątkowy smak i aromat. Sprawdź najlepsze przepisy kulinarne na sosy do ryb w panierce, smażonej i pieczonej!

Przepisy 21
Sezamowo-imbirowy majonez

Sezamowo-imbirowy majonez

5 min Łatwy
Majonez z limonką i szczypiorkiem

Majonez z limonką i szczypiorkiem

5 min Łatwy
Jalapeno majonez

Jalapeno majonez

5 min Łatwy
Majonez orientalny

Majonez orientalny

5 min Łatwy
Bazyliowo-cytrynowy majonez

Bazyliowo-cytrynowy majonez

5 min Łatwy
Miętowy majonez

Miętowy majonez

3 min Łatwy
Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

8 min Łatwy
Sos bearneński (bearnaise)

Sos bearneński (bearnaise)

15 min Łatwy
Wegański sos pieczeniowy

Wegański sos pieczeniowy

37 min Łatwy
Tagliatelle w sosie łososiowo-śmietanowym

Tagliatelle w sosie łososiowo-śmietanowym

55
15 min Łatwy
Ryba zapiekana z pomidorami

Ryba zapiekana z pomidorami

55
1 godz Łatwy
Pstrąg z brokułami

Pstrąg z brokułami

60
55 min Łatwy
Ryba ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem

60
1 godz 5 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Zapiekanka ziemniaczana z rybą

80
1 godz 13 min Łatwy
Mintaj smażony w sosie

Mintaj smażony w sosie

40
1 godz 5 min Łatwy
Sałatka z łososiem i makaronem

Sałatka z łososiem i makaronem

1 godz 52 min Średni
Łosoś w sosie z kurkami

Łosoś w sosie z kurkami

70
1 godz 49 min Łatwy
Pstrągi z porem

Pstrągi z porem

50
56 min Łatwy
Łosoś z sosem koperkowym

Łosoś z sosem koperkowym

60
44 min Łatwy
Karp zapiekany z grzybami

Karp zapiekany z grzybami

65
1 godz 19 min Łatwy
Pappardelle z cukinii i marchewki z wędzonym łososiem

Pappardelle z cukinii i marchewki z wędzonym łososiem

14 min Łatwy

Sosy do ryby – kiedy je stosować 

Jedną z kulinarnych zalet ryb jest to, że sprawdzają się doskonale w najbardziej nawet minimalistycznych wersjach. Często wystarczy nieco soli, może pieprzu, ewentualnie soku z cytryny, by przygotować smażonego łososia lub pieczonego pstrąga. Jednak bardziej ambitni adepci sztuki kulinarnej nie poprzestają na tym. Dlatego dobrze poznać różne przepisy na sosy do ryby, dzięki którym rybne dania można przyjemnie urozmaicić. 

Sosy do ryby mają różne zastosowania. Jeśli przygotowujemy rybę smażoną, pieczoną lub z grilla, możemy podać ją z sosem, który doda potrawie nieco świeżości. W takim przypadku doskonale spisze się na przykład meksykańska salsa bazująca na świeżych pomidorach. Świeżości pieczonym czy smażonym rybom doda też lekki sos śmietanowi z koperkiem. Ale możemy sosy do ryby traktować inaczej, jako integralny składnik potrawy, to znaczy – możemy rybę dusić w gęstym sosie. Zmienia to postać całego dania. Taka duszona ryba może być serwowana z ryżem lub makaronem, który zostanie oblany gęstym sosem. 

Sosy do ryb – z czego można je przygotować 

Mięso ryb jest delikatne nie tylko w swojej strukturze, ale i smaku. Sprawia to, że sosy do ryb możemy przygotować z różnych baz i składników, ponieważ delikatne mięso połączy się świetnie z różnymi smakami sosów. Do ryb pasują zarówno sosy białe, jak i pomidorowe. Popularnym składnikiem sosów do ryb jest koperek, zwłaszcza gdy sos bazuje na śmietanie, ale możemy też przygotować sos grzybowy czy serowy. Ten ostatni sprawdzi się szczególnie dobrze, jeśli ryba będzie zapiekana. Inną propozycją jest wzbogacenie smaku ryby sosem neapolitańskim. Odpowiednio przyrządzony sos do ryby sprawi, że nabierze ona zupełnie nowego oblicza. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu