1

2

Przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

4/5 4 29 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 25 minut

porcje: 4 porcje

347 calories kalorie: 347 kcal / porcja

Boczek i ziemniaki, to zestaw skromny ale zaspakajający apetyt wszystkich miłośników rustykalnej kuchni. Proste składniki zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem, do tego sos przygotowany na bazie WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem i gotowe!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. POMYSŁ NA... wymieszaj ze śmietanką i 200 ml wody. Zagotuj.
  2. Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
  3. Ziemniaki wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj 5 minut, odcedź.
  4. Boczek pokrój w kostkę i zrumień.
  5. Do boczku dodaj cebulę i zeszklij.
  6. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem ułóż kolejno: ziemniaki, boczek z cebulą.
  7. Wierzch zapiekanki zalej przygotowanym POMYSŁEM NA...
  8. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 20-25 minut w przykrytym naczyniu.
  9. Podawaj jako samodzielne danie albo z surówką ze świeżych warzyw.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: