Faworki kruche

Oceń ten przepis!

5/5 5 65 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Porcje 10

5/5 5 65 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasto dokładnie zagnieć na stolnicy, aby otrzymać jednolite i plastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, możesz dodać niewielką ilość letniego mleka.
  2. Z wyrobionego ciasta odkrój kawałek, jeśli w jego przekroju widoczne będą pęcherzyki powietrza, znaczy, że ciasto jest dobrze wyrobione.
  3. Odkrojony kawałek rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy oprószonej mąką.
  4. Nożykiem do faworków pokrój podłużne prostokąty z przecięciem w środku i zwijaj faworki, przekładając brzeg ciasta przez nacięcie.
  5. Smalec lub olej dobrze rozgrzej i smaż na brązowy kolor.
  6. Faworki zbieraj z tłuszczu i układaj na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, by wsiąknął nadmiar tłuszczu.
  7. Zimne faworki oprósz cukrem pudrem, opcjonalnie z dodatkiem Cukru wanilinowego.

Opis przepisu:

Z okazji Tłustego Czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w 30 minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?