1

2

Przepisy

Ciasto na pizzę

4/5 4 186 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

249 calories kalorie: 249 kcal / porcja

Drożdżowe ciasto na pizzę całkiem łatwo przygotować w domu. Wcale nie będzie nam do tego potrzebna umiejętność obracania plackami ciasta w powietrzu - po prostu je rozwałkujemy ;) Potem już tylko nakładamy ulubione składniki, posypujemy wszystko tartym żółtym serem, a po wyjęciu z pieca podajemy z Sosem włoskim, Sosem salsa lub Sosem barbecue WINIARY - w zależności od charakteru dodatków.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Mleko podgrzej.
  3. Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.
  6. Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.
  7. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.

3 wskazówki do przepisu

  • Przemo
    Wyłożone ciasto wysmarujcie cienko ketchupem i na niego dopiero składniki, dużo lepszy smak.
  • Edward
    Zamień olej na masło ciasto będzie lepsze
  • Adam
    Dodając zioła prowansalskie do ciasta, oraz zastępując drożdże klasyczne, drożdżami instant, uzyskamy jeszcze bardziej aromatyczne ciasto.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: