Ciasto na pizzę

Oceń ten przepis!

4/5 4 300 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 300 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Mleko podgrzej.
  3. Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.
  6. Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.
  7. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.

Opis przepisu:

Drożdżowe ciasto na pizzę całkiem łatwo przygotować w domu. Wcale nie będzie nam do tego potrzebna umiejętność obracania plackami ciasta w powietrzu - po prostu je rozwałkujemy ;) Potem już tylko nakładamy ulubione składniki, posypujemy wszystko tartym żółtym serem, a po wyjęciu z pieca podajemy z Sosem włoskim, Sosem salsa lub Sosem barbecue WINIARY - w zależności od charakteru dodatków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?