Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Oceń ten przepis!

4/5 4 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

4/5 4 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
  2. Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Rosołu drobiowego i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
  3. Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
  4. Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
  5. Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
  6. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  7. Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
  8. Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.
  9. Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.
  10. Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.

Opis przepisu:

Wiosenna, zielona zupa szczawiowa z jajem na twardo to oryginalny pomysł na domowy obiad. Wywar z marchwi, ziemniaków i szczawiu przyrządzamy na aromatycznym Rosole drobiowym WINIARY, zagęszczamy mąką i śmietanką i… sycąca zupa szczawiowa gotowa! Jeśli chcesz przetestować swoje kulinarne możliwości, zupę szczawiową podaj z jajkami w koszulkach, zamiast gotowanymi na twardo.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?