Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Oceń ten przepis!

4/5 4 39 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

4/5 4 39 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
  2. Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Rosołu drobiowego i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
  3. Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
  4. Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
  5. Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
  6. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  7. Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
  8. Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.
  9. Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.
  10. Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.

Opis przepisu:

Lekka zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczny pomysł na domowy obiad. Duża ilość obecnych w niej warzyw czyni z niej świetny sposób na niejadka. Wywar z marchewki i szczawiu z dodatkiem ziemniaków wzbogaci aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Zupę możesz zagęścić mąką i śmietanką. Wiele osób poprzestaje na tej wersji. Możesz jednak uzupełnić zupę o dodatek z jajek gotowanych na twardo lub w koszulkach.

Tę pożywną zupę przygotujesz dość szybko, nawet jeśli nie uważasz się za sprawnego kucharza. Obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę. Marchew także obierz i pokrój, ale w drobniejszą kostkę. Przełóż je do osolonego wrzątku z kostką Rosołu drobiowego WINIARY i gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.

W tym czasie posiekaj drobno świeży szczaw. Łodygi także możesz wrzucić do zupy. Dodaj je do wywaru i gotuj, aż liście rozgotują się i rozpadną. Następnie w miseczce wymieszaj odrobinę mąki pszennej ze śmietanką. Dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy dla zahartowania. Wlej całość do garnka, żeby zagęścić i zabielić zupę.

Dokładnie wymieszaj, dodaj sól oraz pieprz, a następnie gotuj jeszcze przez pół godziny. Zupę możesz podawać od razu po ugotowaniu razem z ćwiartkami ugotowanych jajek. Jeśli wolisz jajka w koszulkach, nastaw garnek wody i dodaj do niego 2 łyżki octu. Do szklanki wbij jajko. Zamieszaj łyżką we wrzątku, tak by powstał wir. Do niego wlej jajko i pozostaw na małym ogniu. Pamiętaj, by woda nie wrzała za mocno. Każde jajko gotuj przez 2-3 minuty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?