Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Oceń ten przepis!

4/5 4 28 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 28 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Sos

Przygotowanie:

  1. Kalafiora dokładnie umyj, oczyść i obgotuj (w całości) w posolonej wodzie (ok. 10 minut).
  2. Bułkę pokrój w drobną kosteczkę i zalej śmietanką. Pozostaw na kilka minut do nasączenia.
  3. Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  4. Mięso mielone połącz z jajkiem i namoczoną bułką, dopraw do smaku Ziarenkami i pieprzem, dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wyrób farsz.
  5. Z obgotowanego kalafiora ostrym nożem wykrój głąb. W miejsce głąba oraz pomiędzy różyczki włóż mięso.
  6. Naczynie wyłóż papierem do pieczenia, włóż kalafiora farszem do dołu, przykryj papierem lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp 170-180°C.
  7. W garnku rozpuścić masło, dodaj mąkę i ciągle mieszając podsmaż, wlej mleko energicznie mieszając. Zagotuj, dodaj ser, dopraw do smaku.
  8. Kalafiora odkryj, polej sosem i zapiecz na rumiano.

Opis przepisu:


Na obiad polecamy odkrycie nowego oblicza kalafiora – zapiekanego z mięsem mielonym i serowym sosem z gałką muszkatołową. Drobiowe mięso mielone doprawiamy Przyprawą ziołową Ziarenka Smaku WINIARY, pieprzem, czosnkiem i natką pietruszki. Wkładamy mięsny farsz do kalafiora i pieczemy przez pół godziny – po tym czasie polewamy kalafiorową zapiekankę gęstym serowym sosem i pieczemy, dopóki nie nabierze złocistej barwy. Faszerowanego kalafiora możemy podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź również przepis na kalafiora po chińsku!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?