Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy o intensywnym smaku czosnku, tymianku, ostrej papryki i pieprzu jest rozgrzewającym daniem, trafiającym idealnie w gust fanów ostrzejszych smaków i gęstych zup z ziemniakami. Opcjonalnie – posyp kolorowymi przyprawami i podawaj z pieczywem do chrupania. Chociaż szkoda rezygnować z kompozycji przypraw, Twoja zupa z kalafiora może być mniej ostra niż nasza.
Przygotowanie
67 min
Krok 1
10 min
Kalafiora obierz z liści, wykrój z niego głąb. Podziel na różyczki. Kalafiora, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę dopraw posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
Krok 2
2 min
Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Krok 3
30 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posyp solą i pieprzem oraz ostrą papryką, skrop oliwą i piecz przez ok. 30 minut, mieszając raz w międzyczasie.
Krok 4
15 min
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj do miękkości ziemniaka, następnie dodaj połowę kalafiora i ciecierzycy i gotuj ok. 2 minuty.
Krok 5
5 min
Zupę zblenduj na gładki krem.
Krok 6
5 min
Przelej do talerzy i podawaj z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Dopraw ostrą papryką.
Krok 1
z
6
Kalafiora obierz z liści, wykrój z niego głąb. Podziel na różyczki. Kalafiora, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę dopraw posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
Krok 2
z
6
Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Krok 3
z
6
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posyp solą i pieprzem oraz ostrą papryką, skrop oliwą i piecz przez ok. 30 minut, mieszając raz w międzyczasie.
Krok 4
z
6
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj do miękkości ziemniaka, następnie dodaj połowę kalafiora i ciecierzycy i gotuj ok. 2 minuty.
Krok 5
z
6
Zupę zblenduj na gładki krem.
Krok 6
z
6
Przelej do talerzy i podawaj z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Dopraw ostrą papryką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0