Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

0
67 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kalafior
400 g
Ciecierzyca
3 ząbków
Czosnek
0.5 łyżeczka
Tymianek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 łyżeczka
Papryka ostra mielona
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Ziemniaki
1.5 l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.25 g
Wartość energetyczna
560.22 kcal
Tłuszcze
18.28 g
Węglowodany
78.51 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
10 min
Kalafiora obierz z liści, wykrój z niego głąb. Podziel na różyczki. Kalafiora, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę dopraw posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
Krok 2
2 min
Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Krok 3
30 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posyp solą i pieprzem oraz ostrą papryką, skrop oliwą i piecz przez ok. 30 minut, mieszając raz w międzyczasie.
Krok 4
15 min
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj do miękkości ziemniaka, następnie dodaj połowę kalafiora i ciecierzycy i gotuj ok. 2 minuty.
Krok 5
5 min
Zupę zblenduj na gładki krem.
Krok 6
5 min
Przelej do talerzy i podawaj z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Dopraw ostrą papryką.
Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Krok 1 z 6

Kalafiora obierz z liści, wykrój z niego głąb. Podziel na różyczki. Kalafiora, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę dopraw posiekanym czosnkiem i tymiankiem.

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Krok 2 z 6

Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Krok 3 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posyp solą i pieprzem oraz ostrą papryką, skrop oliwą i piecz przez ok. 30 minut, mieszając raz w międzyczasie.

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Krok 4 z 6

Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj do miękkości ziemniaka, następnie dodaj połowę kalafiora i ciecierzycy i gotuj ok. 2 minuty.

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Krok 5 z 6

Zupę zblenduj na gładki krem.

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Krok 6 z 6

Przelej do talerzy i podawaj z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Dopraw ostrą papryką.

Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy o intensywnym smaku czosnku, tymianku, ostrej papryki i pieprzu jest rozgrzewającym daniem, trafiającym idealnie w gust fanów ostrzejszych smaków i gęstych zup z ziemniakami. Opcjonalnie – posyp kolorowymi przyprawami i podawaj z pieczywem do chrupania. Chociaż szkoda rezygnować z kompozycji przypraw, Twoja zupa z kalafiora może być mniej ostra niż nasza.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika