Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy
1 godz 7 min
Łatwy
2
kostek
1
kg
Kalafior
400
g
Ciecierzyca
3
ząbków
0.5
łyżeczka
Tymianek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.5
łyżeczka
Papryka ostra mielona
3
łyżek
Oliwa z oliwek
1
Ziemniaki
1.5
l
Woda
.
Wartości odżywcze
Białko
26.25 g
Węglowodany
78.51 g
Tłuszcze
18.28 g
Wartość energetyczna
560.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
10 min
Kalafiora obierz z liści, wykrój z niego głąb. Podziel na różyczki. Kalafiora, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę dopraw posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
Krok 2
2 min
Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Krok 3
30 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posyp solą i pieprzem oraz ostrą papryką, skrop oliwą i piecz przez ok. 30 minut, mieszając raz w międzyczasie.
Krok 4
15 min
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj do miękkości ziemniaka, następnie dodaj połowę kalafiora i ciecierzycy i gotuj ok. 2 minuty.
Krok 5
5 min
Zupę zblenduj na gładki krem.
Krok 6
5 min
Przelej do talerzy i podawaj z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Dopraw ostrą papryką.
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy o intensywnym smaku czosnku, tymianku, ostrej papryki i pieprzu jest rozgrzewającym daniem, trafiającym idealnie w gust fanów ostrzejszych smaków i gęstych zup z ziemniakami. Opcjonalnie – posyp kolorowymi przyprawami i podawaj z pieczywem do chrupania. Chociaż szkoda rezygnować z kompozycji przypraw, Twoja zupa z kalafiora może być mniej ostra niż nasza.
Komentarze 0