Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Każdy, kto uważa, że gotowane warzywa nie mogą być smaczne, prawdopodobnie nigdy nie spróbował kalafiora polanego masłem z bułką tartą. To znakomity sposób na to, by zastąpić tradycyjną surówkę, ale i pomysł na samodzielne danie lub przekąskę. Smakuje wyśmienicie na ciepło, ale znajdą się też amatorzy tego smaku na zimno. Niezależnie od sposobu podania, warto wiedzieć, jak przygotować kalafior z masłem i bułką tartą.
Przygotowanie kalafiora nie zajmie więcej niż pół godziny, a dzięki niemu wzbogacisz smak klasycznych dań z mięsem lub rybą. Możesz do tego wykorzystać zarówno kalafior świeży, jak i mrożony. Jeśli wybierzesz świeży, zacznij od odkrojenia liści i umycia warzywa. Następnie włóż je do osolonej, wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy kalafior jest już miękki. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że się rozpadnie.
Odcedź wodę, podziel kalafior na mniejsze części i przełóż na półmisek. W rondelku lub na patelni rozpuść pół kostki masła. Stopniowo dodawaj do niego bułkę tartą, nie przestając mieszać masła i utrzymując je na małym ogniu. Kiedy bułka nabierze złocistego koloru, polej kalafior masłem z bułką. Na koniec całość posól i popieprz. Być może jest to nieco kaloryczny sposób na podanie tego warzywa, ale jego smak jest wart grzechu!
Przygotowanie
30 min
Krok 1
15 min
Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody z 3 łyżkami bulionu WINIARY. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
5 min
Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.
Krok 3
5 min
Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.
Krok 4
5 min
Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1
z
4
Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody z 3 łyżkami bulionu WINIARY. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
z
4
Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.
Krok 3
z
4
Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.
Krok 4
z
4
Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
h
halina
Tak robię od zawsze
- Hala
Winiary
Expert
Tradycyjny przepis - takie są niezawodne :)
B
BARTOSZ
Jest to super .... Na tą pogodę 🤣😅😂🤪
Winiary
Expert
Najlepsze! :)
M
Marzena
Dzisiaj gotuję na obiad kalafiora - podany będzie z masłem i bułką tartą.
Winiary
Expert
Polecamy! :)
K
Ktoś
Super! pyszne
Winiary
Expert
Czasem najprostsze rozwiązania to te najlepsze i najsmaczniejsze. :)
Komentarze 4