Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kalafior z masłem i bułką tartą

(10)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior
0.5  kostka
Masło
4  łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.64 g
Węglowodany
7.53 g
Tłuszcze
20.82 g
Wartość energetyczna
220.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
15 min
Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
5 min
Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.
Krok 3
5 min
Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.
Krok 4
5 min
Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kalafior z masłem i bułką tartą

Krok 1 z 4

Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody. Gotować pod przykryciem do miękkości.

Kalafior z masłem i bułką tartą

Krok 2 z 4

Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.

Kalafior z masłem i bułką tartą

Krok 3 z 4

Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.

Kalafior z masłem i bułką tartą

Krok 4 z 4

Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Każdy, kto uważa, że gotowane warzywa nie mogą być smaczne, prawdopodobnie nigdy nie spróbował kalafiora polanego masłem z bułką tartą. To znakomity sposób na to, by zastąpić tradycyjną surówkę, ale i pomysł na samodzielne danie lub przekąskę. Smakuje wyśmienicie na ciepło, ale znajdą się też amatorzy tego smaku na zimno. Niezależnie od sposobu podania, warto wiedzieć, jak przygotować kalafior z masłem i bułką tartą.

Przygotowanie kalafiora nie zajmie więcej niż pół godziny, a dzięki niemu wzbogacisz smak klasycznych dań z mięsem lub rybą. Możesz do tego wykorzystać zarówno kalafior świeży, jak i mrożony. Jeśli wybierzesz świeży, zacznij od odkrojenia liści i umycia warzywa. Następnie włóż je do osolonej, wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy kalafior jest już miękki. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że się rozpadnie.

Odcedź wodę, podziel kalafior na mniejsze części i przełóż na półmisek. W rondelku lub na patelni rozpuść pół kostki masła. Stopniowo dodawaj do niego bułkę tartą, nie przestając mieszać masła i utrzymując je na małym ogniu. Kiedy bułka nabierze złocistego koloru, polej kalafior masłem z bułką. Na koniec całość posól i popieprz. Być może jest to nieco kaloryczny sposób na podanie tego warzywa, ale jego smak jest wart grzechu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.6 z 5
4.6
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
66
44
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 08/14/2021 - 17:00 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 08/14/2021 - 17:00 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/31/2021 - 15:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/31/2021 - 15:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/31/2021 - 15:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/31/2021 - 15:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 07/07/2021 - 11:18 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 05/02/2021 - 18:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 03/06/2021 - 16:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 12/11/2020 - 13:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha