
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Kalafior z masłem i bułką tartą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie kalafiora nie zajmie więcej niż pół godziny, a dzięki niemu wzbogacisz smak klasycznych dań z mięsem lub rybą. Możesz do tego wykorzystać zarówno kalafior świeży, jak i mrożony. Jeśli wybierzesz świeży, zacznij od odkrojenia liści i umycia warzywa. Następnie włóż je do osolonej, wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy kalafior jest już miękki. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że się rozpadnie.
Odcedź wodę, podziel kalafior na mniejsze części i przełóż na półmisek. W rondelku lub na patelni rozpuść pół kostki masła. Stopniowo dodawaj do niego bułkę tartą, nie przestając mieszać masła i utrzymując je na małym ogniu. Kiedy bułka nabierze złocistego koloru, polej kalafior masłem z bułką. Na koniec całość posól i popieprz. Być może jest to nieco kaloryczny sposób na podanie tego warzywa, ale jego smak jest wart grzechu!
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 1 z 4
Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 2 z 4
Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.
Krok 3 z 4
Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.
Krok 4 z 4
Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 4