Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z masłem i bułką tartą

(10)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.75 
Kalafior
0.33  kostka
Masło
3  łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.11 g
Węglowodany
7.65 g
Tłuszcze
18.84 g
Wartość energetyczna
210.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każdy, kto uważa, że gotowane warzywa nie mogą być smaczne, prawdopodobnie nigdy nie spróbował kalafiora polanego masłem z bułką tartą. To znakomity sposób na to, by zastąpić tradycyjną surówkę, ale i pomysł na samodzielne danie lub przekąskę. Smakuje wyśmienicie na ciepło, ale znajdą się też amatorzy tego smaku na zimno. Niezależnie od sposobu podania, warto wiedzieć, jak przygotować kalafior z masłem i bułką tartą.

Przygotowanie kalafiora nie zajmie więcej niż pół godziny, a dzięki niemu wzbogacisz smak klasycznych dań z mięsem lub rybą. Możesz do tego wykorzystać zarówno kalafior świeży, jak i mrożony. Jeśli wybierzesz świeży, zacznij od odkrojenia liści i umycia warzywa. Następnie włóż je do osolonej, wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy kalafior jest już miękki. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że się rozpadnie.

Odcedź wodę, podziel kalafior na mniejsze części i przełóż na półmisek. W rondelku lub na patelni rozpuść pół kostki masła. Stopniowo dodawaj do niego bułkę tartą, nie przestając mieszać masła i utrzymując je na małym ogniu. Kiedy bułka nabierze złocistego koloru, polej kalafior masłem z bułką. Na koniec całość posól i popieprz. Być może jest to nieco kaloryczny sposób na podanie tego warzywa, ale jego smak jest wart grzechu!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody z 3 łyżkami bulionu WINIARY. Gotować pod przykryciem do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.
  • Krok 4

    5 min
    Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kalafior z masłem i bułką tartą

Krok 1 z 4

Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody z 3 łyżkami bulionu WINIARY. Gotować pod przykryciem do miękkości.

Kalafior z masłem i bułką tartą

Krok 2 z 4

Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.

Kalafior z masłem i bułką tartą

Krok 3 z 4

Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.

Kalafior z masłem i bułką tartą

Krok 4 z 4

Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
h halina

Tak robię od zawsze - Hala

Winiary
Expert

Tradycyjny przepis - takie są niezawodne :)

B BARTOSZ

Jest to super .... Na tą pogodę 🤣😅😂🤪

Winiary
Expert

Najlepsze! :)

M Marzena

Dzisiaj gotuję na obiad kalafiora - podany będzie z masłem i bułką tartą.

Winiary
Expert

Polecamy! :)

K Ktoś

Super! pyszne

Winiary
Expert

Czasem najprostsze rozwiązania to te najlepsze i najsmaczniejsze. :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

    Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

    Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

    48 min Łatwy
  • Kalafior smażony

    Kalafior smażony

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu