Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Każdy, kto uważa, że gotowane warzywa nie mogą być smaczne, prawdopodobnie nigdy nie spróbował kalafiora polanego masłem z bułką tartą. To znakomity sposób na to, by zastąpić tradycyjną surówkę, ale i pomysł na samodzielne danie lub przekąskę. Smakuje wyśmienicie na ciepło, ale znajdą się też amatorzy tego smaku na zimno. Niezależnie od sposobu podania, warto wiedzieć, jak przygotować kalafior z masłem i bułką tartą.
Przygotowanie kalafiora nie zajmie więcej niż pół godziny, a dzięki niemu wzbogacisz smak klasycznych dań z mięsem lub rybą. Możesz do tego wykorzystać zarówno kalafior świeży, jak i mrożony. Jeśli wybierzesz świeży, zacznij od odkrojenia liści i umycia warzywa. Następnie włóż je do osolonej, wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy kalafior jest już miękki. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że się rozpadnie.
Odcedź wodę, podziel kalafior na mniejsze części i przełóż na półmisek. W rondelku lub na patelni rozpuść pół kostki masła. Stopniowo dodawaj do niego bułkę tartą, nie przestając mieszać masła i utrzymując je na małym ogniu. Kiedy bułka nabierze złocistego koloru, polej kalafior masłem z bułką. Na koniec całość posól i popieprz. Być może jest to nieco kaloryczny sposób na podanie tego warzywa, ale jego smak jest wart grzechu!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
15 min
Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody z 3 łyżkami bulionu WINIARY. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
5 min
Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.
Krok 3
5 min
Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.
Krok 4
5 min
Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1
z
4
Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć i włożyć do osolonej wrzącej wody z 3 łyżkami bulionu WINIARY. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
z
4
Odcedzić. Podzielić na mniejsze części.
Krok 3
z
4
Na patelni roztopić masło i dodać bułkę tartą, cały czas mieszać na małym ogniu aż się lekko zarumieni.
Krok 4
z
4
Na półmisek wyłożyć kawałki kalafiora i polać gorącym masłem z bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
5
F
Fartucha
Od kiedy to kalafior się przykrywa przy gotowaniu 🤦🤔
h
halina
Tak robię od zawsze
- Hala
Winiary
Expert
Tradycyjny przepis - takie są niezawodne :)
B
BARTOSZ
Jest to super .... Na tą pogodę 🤣😅😂🤪
Winiary
Expert
Najlepsze! :)
M
Marzena
Dzisiaj gotuję na obiad kalafiora - podany będzie z masłem i bułką tartą.
Winiary
Expert
Polecamy! :)
K
Ktoś
Super! pyszne
Winiary
Expert
Czasem najprostsze rozwiązania to te najlepsze i najsmaczniejsze. :)
Komentarze 5